Cover Story
Premiile Pieţei Pensiilor Private Ediţia 2010
Autor:Daniela GHEŢU
Marti, 27 Aprilie 2010

Era de aşteptat ca fondurile de pensii să fie la înălţime, declara George Constantin PĂUNESCU, oaspete de onoare în seara acordării premiilor pentru piaţa pensiilor private. Dincolo de umorul cu care sublinia desfăşurarea Galei la… etajul 21 al Hotelului Intercontinental din Bucureşti, declaraţia Preşedintelui UGIR nu face decât să exprime opinia generală cu privire la rezultatele obţinute de această piaţă în 2009. Tocmai de aceea, de la înălţimea unei locaţii ce domină perspectiva bucureşteană, Revista PRIMM a premiat pentru a treia oară EXCELENŢA care oferă cele mai bune perspective pentru dezvoltarea pensiilor private.

Pentru pensiile private, anul 2009 a fost un an greu, cu multe semne de întrebare, cu schimbări „din mers” ale regulilor, afectat de retorica electorală şi de efectele concrete ale crizei pe piaţa muncii. Într-un cuvânt, un an plin de obstacole. Totuşi, în pofida tuturor dificultăţilor, piaţa pensiilor private a reuşit să demonstreze un înalt profesionalism şi să aducă beneficii reale participanţilor la sistem.

Este cu atât mai meritorie reuşita acestei pieţe, care a obţinut performanţe foarte bune şi a depăşit cu succes numeroase dificultăţi. Mai mult, este cu adevărat remarcabilă coeziunea cu care piaţa s-a prezentat în faţa publicului, transparent şi echilibrat, punând zi de zi câte o cărămidă la edificiul încrederii. Iată de ce premiile acestui an vin să sublinieze nu atât performanţa individuală, măsurată după criteriile cantitative, cât performanţa de ansamblu şi, mai ales, acele entităţi care au reuşit să integreze în activitatea lor, la parametri optimi, toate componentele esenţiale: performanţă financiară, comunicare, calitatea serviciilor, informare şi educare a publicului, aşa a sunat declaraţia de intenţie din preambulul ceremoniei de premiere a Galei Premiilor acordate de Revista PRIMM pentru Piaţa Pensiilor Private.

În contextul astfel definit, cele mai râvnite trofee, MARELE PREMIU Compania Anului şi PREMIUL de EXCELENŢĂ, au fost acordate companiei ING, prin ING Asigurări de Viaţă şi ING Fond de Pensii şi societăţii de administrare a fondurilor de pensii ALLIANZ- ŢIRIAC Pensii Private.

Potrivit tuturor criteriilor luate în considerare, pentru activitatea de ansamblu, rezultatele financiare şi calitatea serviciilor”, şi-a motivat redacţia Revistei PRIMM decizia de a acorda Marele Trofeu COMPANIA ANULUI celor două entităţi care operează pe piaţa pensiilor private sub sigla ING: ING Asigurări de Viaţă şi ING Fond de Pensii. Cu emoţie şi generozitate, Cornelia COMAN a primit premiul şi a făcut, la rândul său, o dedicaţie: Vreau să dedic acest premiu Emiliei BUNEA, colega noastră care a condus până acum ING Fond de Pensii şi care pleacă foarte curând la Amsterdam. Îi mulţumim pentru tot ce a făcut pentru ING şi pentru piaţa pensiilor private.

O companie care, dincolo de calitatea deosebită a activităţii sale, a depus eforturi susţinute pentru a promova piaţa pensiilor private şi conceptul de pensii private. O comunicare excelentă, o totală deschidere pentru a susţine toate demersurile de educare a publicului, rezultate operaţionale remarcabile, echilibru, soliditate, au fost argumentele pentru care ALLIANZ-ŢIRIAC Pensii Private a primit PREMIUL DE EXCELENŢĂ pe anul 2009. Cu concizia şi expresivitatea ce-l caracterizează, Crinu ANDĂNUŢ a adăugat mulţumirilor sale un singur comentariu: „Excelent!”.

Premiile nu s-au adresat însă numai liderilor absoluţi ai pieţei de pensii private. Piaţa românească de pensii private are o structură particulară, extrem de polarizată la vârf. Dar performanţele remarcabile nu sunt apanajul exclusiv al fondurilor celor mai mari. Ele se întâlnesc adesea în rândul fondurilor de categorie medie şi merită remarcate, a declarat Sergiu COSTACHE, explicând motivele pentru care redacţia PRIMM a decis să acorde un premiu pentru CEL MAI BUN FOND DE TALIE MEDIE. Cât despre câştigătorul său, GENERALI Fonduri de Pensii, argumentele care au pledat în favoarea acestuia s-au referit la realizările înregistrate de fondul de Pilon II, Aripi, care, fiind al treilea fond de pensii de Pilon II, ca dimensiune, şi cel mai mare fond de categorie medie, a înregistrat unul dintre cele mai înalte randamente din piaţă, atât în 2009, cât şi pentru întreaga perioadă de la lansarea sistemului până în prezent. În plus, fondul de Pilon III administrat de GENERALI, deşi aflat încă la început de drum, a reuşit, de asemenea, rezultate investiţionale foarte bune. Primind premiul în numele colegilor săi, Anne-Marie MANCAŞ şi-a exprimat credinţa că rezultatele din 2010 vor confirma acest succes, sau chiar îl vor depăşi.

În sfârşit, ca în fiecare an, n-au fost uitate nici contribuţiile deosebite aduse la dezvoltarea sistemului de pensii private. În acest an, cel mai puternic accent a fost aşezat asupra activităţii de educare a publicului, considerată un factor esenţial în dezvoltarea pieţei pensiilor private nu numai în tânăra piaţă românească, ci şi în pieţele mature. Peste tot în lume se acordă o deosebită atenţie comunicării. Se publică din ce în ce mai mult despre subiectul pensiilor, se dezbate public, se fac numeroase eforturi pentru a informa populaţia despre necesitatea de a economisi pentru pensie şi despre mijloacele de a realiza acest lucru. Pentru România, o ţară în care cultura financiară a populaţiei este încă prea puţin dezvoltată, această muncă de educaţie a publicului este cu atât mai importantă, au subliniat organizatorii.

Pornind de la aceste premise, Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România – APAPR i-a fost acordat PREMIUL SPECIAL PENTRU CONTRIBUŢIA LA DEZVOLTAREA SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE, în semn de apreciere a susţinutei sale activităţi de informare care a pus la dispoziţia publicului larg şi a presei un site deosebit de bogat în informaţii, furnizând permanent materiale de sinteză, analize de impact, informaţii bogate despre funcţionarea sistemului.

Un al doilea premiu cu această titulatură a fost acordat Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private – CSSPP, care a realizat în 2009 o serie de paşi importanţi în planul colaborării cu instituţiile internaţionale de profil, contribuind substanţial la activitatea comitetelor tehnice ale acestor organisme.

Ca întotdeauna, premiile sunt importante. Ele aduc bucurie şi recunoaştere, consemnând rezultatele remarcabile, omagiind profesionalismul şi dedicarea. Însă dincolo de scurta listă a premianţilor unei Gale stă recunoaşterea binemeritată de întreaga piaţă şi, poate mai important decât orice, trofeul cel mai greu de câştigat, ÎNCREDEREA CLIENŢILOR.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Premiile Pieţei Pensiilor Private Ediţia 2010).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!