eStyle
Preview: iOS 7, de la simplitate la inovaţie
Autor:Adina TUDOR
Luni, 02 Septembrie 2013

Descris de către CEO-ul Tim COOK drept cea mai mare schimbare a iOS de la lansarea iPhone, noul iOS 7 promite să aducă schimbări semnificative în lumea APPLE. Acesta a fost prezentat pentru prima dată pe 10 iunie 2013, în cadrul conferinţei internaţionale a dezvoltatorilor APPLE (APPLE Worldwide Developers Conference - WWDC) şi urmează să fie lansat oficial în această toamnă sau la începutul primăverii 2014 (în funcţie de regiune).
Dincolo de „prezenţa” pe iPhone-urile lansate în septembrie, iOS 7 urmează să fie disponibil şi pe dispozitivele APPLE mai vechi, mai precis cele apărute începând cu 2010 (iPad 2, iPad Mini, iPhone 4, iPod Touch), deşi o serie de caracteristici (cele care depind de cititorul de amprente al noilor iPhone-uri, de exemplu) nu ar rula pe acestea.
Dintre detaliile anunţate până acum, cea mai mare schimbare este reprezentată de un design complet refăcut al interfeţei sistemului de operare. Cuvântul de ordine este „simplitatea”, noul look bazându-se pe iconiţe noi, transparenţă şi layers, abadonând texturi în favoarea elementelor de design mai simple.
Printre caracteristicile noi sau care au suferit schimbări semnificative se numără:

Control Center – îi oferă utilizatorului accesul la setările şi aplicaţiile cel mai des utilizate. Este nevoie doar de o singură mişcare („swipe up”), indiferent de ecranul curent (inclusiv atunci când ecranul este blocat) pentru a avea acces la comenzi precum Airplane mode, WiFi, modificarea luminozităţii ecranului, cameră foto.

Siri – iOS 7 aduce schimbări importante pentru Siri, de la un nou design al interfeţei la noi abilităţi şi modificări audio (o voce mai clară şi mai naturală, de exemplu). Verifică mai multe surse (precum Bing, Wikipedia Twitter) şi preia task-uri noi, precum VoiceMail, controlul iTunes Radio, returnarea apelurilor telefonice ş.am.d.

Notification Center – după cum îi sugerează numele, Notification Center „adună” informaţii precum e-mail-urile noi, apeluri ratate, elementele trecute în agendă ca to do-uri, aniversări şi alte informaţii similare. Include funcţia „Today”, care realizează un sumar al sarcinilor pe care utilizatorul şi le-a notat în ziua respectivă. Poate fi accesat de oriunde, chiar şi atunci când ecranul este blocat, prin mişcarea „swipe down”.

Collections, Moments, and Years – O caracteristică pentru Galeria de imagini, care grupează fotografiile şi videoclip-urile în funcţie de data la care au fost realizate. Pentru fiecare an, există Colecţii, iar în cadrul fiecărei colecţii există Momente distincte (ex: fotografii realizate în Union Square).

Multitasking – Noul iOS 7 promite o metodă „mai inteligentă” de a accesa diversele aplicaţii, pentru că iOS 7 învaţă când îţi place să foloseşti aplicaţii şi îţi poate actualiza conţinutul înainte să le lansezi. Deci, dacă tinzi să-ţi verifici aplicaţia de social media favorită la ora 9:00 în fiecare zi, feed-ul va fi gata şi te va aştepta. Pentru a verifica aplicaţiile care rulează în momentul respectiv, utilizatorul poate apăsa butonul Home de două ori şi acestea vor apărea într-un ecran de preview.

Camera foto – o actualizare a formatelor disponibile pentru fotografie şi filtre noi pentru editarea imaginilor (inclusiv preview live al filtrelor).
Air Drop – Prin AirDrop, utilizatorii au posibilitatea de a trimite o imagine/ un video/ date de contact/ orice alt tip de fişier persoanelor din apropiere fără e-mail-uri sau mesaje text. Utilizatorul trebuie doar să apese butonul Share şi să selecteze persoana către care vrea să trimită fişierul, iar AirDrop combină Bluetooth şi WiFi pentru a face acest lucru fără alte setări.

Safari – iOS 7 promite schimbări semnificative pentru browser-ul Safari (ex: bara şi butoanele rămân ascunse, pentru a vedea mai mult din pagina web pe ecran; nou preview al tab-urilor deschise).
iTunes Radio – radio personalizat, disponibil pe iPhone, iPad, iPod Touch, Mac, PC şi Apple TV;
App Store – include funcţia Apps Near Me, care îi indică utilizatorului aplicaţii relevante pentru locaţia în care se află. De asemenea, noua categorie Kids sugerează cele mai bune aplicaţii pentru copii, în funcţie de vârstă.

Find My iPhone – o caracteristică care ajută la găsirea iPhone-ului şi la protecţia lui în cazul în care nu poate fi recuperat. Pentru a şterge Find My Phone sau datele din telefon, este necesar ID-ul Apple şi parola, la fel ca în cazul în care cineva doreşte să-l reactiveze.

iOS 7 – între critici şi apreciere

Noul sistem de operare al APPLE a fost întâmpinat, din iunie şi până acum, fie cu o serie de critici, fie cu mult entuziasm (aşa cum se întâmplă, de altfel, cu orice produs al companiei americane din Cupertino). Principalele plângeri ale celor care au testat variantele beta includeau durata redusă de viaţă a bateriei, diverse bug-uri, transparenţa, stilul iconiţelor şi al fonturilor. Versiunea lansată oficial pare să fi rezolvat mare parte din probleme. Ce a rămas? Un design mai plăcut ochiului, caracteristici impresionante şi neaşteptate şi modalităţi mult mai uşoare de a accesa diverse funcţii, spun entuziaştii.
Design-ul lui iOS 7 a fost complet refăcut, având o interfaţă cu totul diferită şi peste 200 de caracteristici noi, astfel încât ai impresia că deţii un dispozitiv nou, dar care îţi este la fel de familiar ca cel vechi, declara Craig FEDERIGHI, Senior VicePresident, Software Engineering, APPLE, în cadrul conferinţei de lansare a noilor iPhone-uri 5S şi 5C. Şi acesta pare să fie impresia generală: iOS 7 aduce o importantă schimbare vizuală. Iar fanii APPLE par deja să fie încântaţi.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Preview: iOS 7, de la simplitate la inovaţie).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!