Asigurări
Primul +, după 4 ani de scădere!
Autor:Alex. ROȘCA
Luni, 02 Septembrie 2013
Prime brute subscrise şi cotă de piaţă S1-2013 - S1-2008
Prime brute subscrise 2013 - 2008 (EUR m.)

Cu un volum al primelor brute subscrise ce s-a apropiat de 1 miliard euro, piaţa asigurărilor a consemnat cea dintâi creştere din ultimii cinci ani,  înregistrată în prima jumătate a anului calendaristic.

Plusul de aproape 4% în monedă europeană plasează rezultatele din S1 2013 peste cele consemnate în prima jumătate a anului 2011. În prima jumătate a anului amintit piaţa se diminuase cu aproape 8%, dar şi-a încetinit scăderea în a doua jumătate a anului, la finalul lui 2011 scăderea fiind de 6%.
În 2012,  piaţa a încheiat cu o scădere subunitară prima jumătate a anului (-0,68%),  pentru ca la nivelul întregului an,  piaţa să consemneze o creştere de 2%. Constatăm aşadar că luna iunie a anului trecut a reprezentat punctul de inflexiune al rezultatelor, piaţa trecând pe plus după prima jumătate din 2012.

Trei clase de asigurare au contribuit semnificativ la creşterea pieţei

Creşterea de 4% în monedă europeană,  în 2013,  a însemnat un plus al afacerilor de peste 37 milioane euro. Cele mai mari creşteri în moneda europeană, consemnate de trei clase de asigurare, sunt +34 milioane euro, +20 milioane euro, respectiv +7 milioane euro. Care sunt aceste trei tipuri de asigurare şi cât reprezintă acum ponderea lor în totalul subscrierilor?
Cea mai importantă clasă în structura portofoliului subscrierilor rămâne cea a asigurărilor RCA. Pe segmentul amintit, asigurătorii români au subscris 292 milioane euro, cu peste 34 milioane mai mult decât în perioada similară a anului precedent. RCA reprezintă, acum, aproape 30% din piaţă, creşterea pe acest segment fiind de peste 13% în monedă europeană.
Asigurările de incendiu şi calamităţi naturale au adus un plus de peste 20 milioane euro faţă de perioada similară a anului trecut. Totalul subscrierilor aferent clasei amintite a ajuns la aproape 144 milioane euro, ceea ce reprezintă aproape 15% din totalul subscrierilor realizate la nivelul pieţei asigurărilor.
În ordinea creşterilor în monedă europeană, asigurările de accidente şi boală sunt a treia clasă de asigurări, cu un volum al primelor în creştere cu peste 7 milioane euro  faţă de prima jumătate a anului trecut. Totalul subscrierilor pe clasa amintită însumează 21 mil. EUR, în creştere cu aproape 53% faţă de primul semestru al anului 2012.

Diminuare cumulată de peste 30 milioane euro pe trei clase de asigurare

Trei clase de asigurare care, cumulat, reprezintă peste 30% din totalul subscrierilor realizate în prima jumătate a anului,  au consemnat o scădere a subscrierilor de 31 milioane euro faţă de rezultatele înregistrate în perioada similară a anului trecut.
Asigurările de răspundere civilă care, în trecut, au consemnat creşteri pe o piaţă în scădere, şi-au diminuat ponderea în totalul subscrierilor realizate de piaţă de la 6,3% în prima jumătate a anului trecut, până la 4,7% în perioada curentă. Segmentul amintit a consemnat o scădere cu aproape 14 milioane euro a volumului PBS, până la valoarea de 47 milioane euro în S1 2013.
Asigurările CASCO îşi continuă scăderea ponderii în totalul subscrierilor realizate de asigurători. Astfel, clasa amintită pierde 2 puncte procentuale în ponderea deţinută în structura pe clase de asigurări. La nivelul perioadei analizate, asigurările menţionate reprezintă aproape 21% din total. Asigurătorii români au subscris din CASCO circa 205 milioane euro, cu aproape 14 milioane mai puţin decât în perioada corespondentă a anului trecut.
O diminuare neesenţială raportat la ponderea pe care asigurările de credite o deţin în piaţă (0,82% din total), dar a treia ca volum în perioada analizată, s-a înregistrat pe segmentul menţionat. Asigurările de credite au pierdut 4 milioane euro în volum, în scădere cu aproape o treime faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la subscrieri de 8 milioane euro.

Ce au făcut primii 10 jucători din piaţă?

Valoarea subscrierilor realizate de primii 10 asigurători români din asigurări de viaţă şi generale, cumulat, a fost de circa 787 milioane euro,  consemnând o dinamică de peste 4%, uşor superioară mediei pieţei. Gradul de concentrare la nivelul industriei a crescut uşor chiar dacă se păstrează sub 80%. Cel mai mare grad de concentrare din ultimii cinci ani s-a consemnat în primul semestru al anului 2010,  când primele 10 companii din piaţă au realizat 87% din totalul afacerilor cu asigurări din România.
ASTRA Asigurări revine pe prima poziţie a clasamentului, urcând de pe locul secund pe care îl deţinea la finele primului semestru al anului trecut. Compania a subscris peste 137 milioane euro, în creştere cu peste 16% şi deţine o cotă de 13,83% din piaţa asigurărilor.
Ocupanta locului secund, ALLIANZ-ŢIRIAC, a subscris aproape 105 milioane euro şi a consemnat prima creştere realizată de companie (+1%) după primul semestru din ultimii cinci ani. Prin rezultatele consemnate, compania a avansat o poziţie în clasament şi deţine o cotă de 10,6% din piaţă.
OMNIASIG VIG, noua companie rezultată din fuziunea dintre BCR Asigurări şi OMNIASIG, oferă şi surpriza clasamentului. Chiar dacă, cumulat pentru perioadele similare din ultimii patru ani, suma subscrierilor celor doi asigurători care au format noua companie ar fi propulsat OMNIASIG VIG ca lider al pieţei, iată că noua companie a subscris aproape 100 milioane euro, ceea ce a determinat plasarea acesteia pe poziţia a treia în ierarhie. Cota de piaţă a OMNIASIG VIG depăşeşte 10% pe fondul diminuării subscrierilor cu peste 20%.
Singura companie care și-a menţinut poziţia în clasament este GROUPAMA Asigurări. Compania a subscris aproape 83 milioane euro,  în scădere cu aproape 3% faţă de perioada similară a anului trecut. Cota de piaţă deţinută de asigurătorul de pe poziţia a 4-a în clasament este de aproape 8,4%.
Cu un volum al subscrierilor de 69 milioane euro, UNIQA Asigurări a reuşit să urce patru poziţii în clasament,  până pe locul 5. Compania a crescut cu aproape 38% şi şi-a majorat afacerile cu circa 19 milioane euro faţă de rezultatele înregistrate în perioada similară a anului trecut. În plus, UNIQA şi-a majorat şi cota de piaţă cu aproape 2 puncte procentuale.
ASIROM VIG a scăzut în primele șase luni ale anului cu aproape 8%. Compania a subscris cu circa 5 milioane euro mai puţin decât în perioada similară a anului precedent şi ocupă în prezent locul 6 în piaţă,  cu o cotă de aproape 7% din totalul subscrierilor.
Pe fondul majorării volumului subscrierilor cu mai mult de 11 milioane euro,  până la peste 64 milioane euro, EUROINS România a urcat o poziţie în clasament până pe locul 7. Compania a crescut cu aproape 21% mai mult decât rezultatele înregistrate în prima jumătate a anului 2012,  majorându-şi cota de piaţă cu aproape 1 punct procentual.
Singura companie specializată exclusiv în life prezentă în TOP 10: ING Asigurări de Viaţă a subscris puţin peste 62 milioane euro şi a pierdut două poziţii în clasamentul general al pieţei situându-se pe locul 8 în piaţă,  chiar dacă este lider al pieţei de asigurări de viaţă.
CARPATICA Asig a reuşit realizarea celui mai mare plus din TOP 10. Compania a subscris cu aproape 23 milioane euro mai mult decât a făcut-o în prima jumătate a anului trecut, a crescut cu aproape 78% în monedă europeană şi a urcat patru poziţii în clasament. Subscrierile a căror valoare a depăşit 52 milioane euro au plasat compania pe poziţia a 9-a în piaţă,  cu o cotă de peste 5% din totalul afacerilor cu asigurări din România.
Locul 10 în ierarhia subscrierilor este ocupat de GENERALI România, cu un volum de prime brute subscrise în prima jumătate a anului de aproape 51 milioane euro, cu peste 8 milioane EUR mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Compania a pierdut trei poziţii în clasament şi 1 punct procentual din cota de piaţă,  care a scăzut la 5%. Scăderea companiei provine, în principal, din diminuarea controlată a portofoliului RCA.
Am asistat la o primă jumătate de an fără prea mari surprize: RCA, property şi segmentul de accidente şi boală sunt în creştere; la polul opus se plasează asigurările de răspundere civilă, cele CASCO, alături de asigurările de credite. Altfel, nimic spectaculos,  iar faptul că RCA face diferenţa între companii a devenit deja un aspect banal al pieţei.
În fiecare dintre ultimii cinci ani, piaţa a subscris în prima jumătate a anului puţin peste jumătate din volumul realizat în întreg anul respectiv. Această situaţie ne conduce la concluzia că, în condiţii de dinamică similară cu ceilalţi ani, piaţa se va apropia,  dar nu va depăşi 2 miliarde euro la finele anului în curs.

Schimbare de polaritate. Şi ce dacă!

Privind rezultatele din fiecare prim semestru al ultimilor cinci ani remarcăm prima creştere a pieţei din 2008 şi până în prezent. O creştere palidă, ce-i drept, dar care plasează piaţa asigurărilor undeva la nivelul înregistrat între anii 2010 şi 2011.Interval în care creşterea pieţei se scria cu două cifre şi ne întrebam doar cât de sus poate să meargă industria asigurărilor, și când anticipam,  la prima scădere,  un semn al atingerii unui potenţial. Odată cu criza, scăderile au devenit banale, întrebările la fiecare sfârşit de perioadă s-au transformat din: „Cu cât mai creşte piaţa?” în... „Cât a mai scăzut de data asta?”.
În plus, ar părea legitim să vedem în prima creştere cel dintâi semn al redresării? După patru ani, de scădere la finalul fiecărui prim semestru apar întrebări ce par legitime: „E doar o conjunctură? A atins piaţa pragul de jos şi începe să urce? Cât va dura creşterea? Este ea sustenabilă?”
Da, piaţa a crescut. Şi ce dacă! Aşa cum până în 2007 eram obişnuiţi cu grafice de creştere ieşite din tipar, acum ne-am obişnuit ca RCA să facă diferenţa şi să determine consistenţa companiilor şi, din păcate, a pieţei în general.
Mai mult, creşterea este rezultatul dintre dezvoltarea pe RCA şi property în contrast cu diminuarea CASCO şi revenirea asigurărilor de răspundere civilă acolo unde le era locul în piaţă,  situație care ne confirmă că, de fapt, creşterea recentă a răspunderilor a fost doar un balon de săpun umflat de o singură companie.
A crescut piaţa... Şi ce?!... Dacă tot din RCA?!

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Primul +, după 4 ani de scădere!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!