Special
Prioritățile și obiectivele strategice ale ASF: Reconstruim încrederea, țintim performanța!
Autor:Andreea RADU
Joi, 01 Mai 2014
Mişu Negriţoiu, Preşedinte, ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), va trece în perioada următoare printr-un proces amplu de reorganizare, punând accent pe performanța angajaților și a jucătorilor, dar și pe recâștigarea încrederii în rândul consumatorilor.

În vederea stabilirii unor obiective realizabile, noul președinte al ASF, Mișu NEGRIȚOIU, a trecut, recent, printr-o serie de consultări şi discuţii cu membrii organizaţiei, cu jucătorii şi operatorii din pieţe, dar şi cu partenerii internaţionali.
M-am întâlnit şi am lucrat cu conducerea Autorităţii, cu Consiliul şi conducerea executivă, şi am avut o primă întâlnire cu tot personalul ASF. De asemenea, au avut loc întâlniri cu piaţa asigurărilor, de capital şi a pensiilor private, dar şi cu reprezentanţii Uniunii Europene, Băncii Mondiale, departamentul Trezorerie din Statele Unite ale Americii, ambasada SUA şi organizaţii profesionale europene. În urma discuţiilor, mi s-au conturat mai bine obiectivele ASF şi ce ar trebui noi să facem, a declarat Mișu NEGRIȚOIU în cadrul primei conferinţe de presă de la preluarea mandatului.
Obiectivele strategice ale ASF pentru anul 2014 includ: construcția instituțională, evaluarea mai bună şi prevenirea riscurilor, cultura de management adecvată, dezvoltarea continuă a oamenilor din organizaţie şi cultura internă orientată spre performanţă.
Mișu NEGRIȚOIU a precizat că procesul de schimbare se face în 3 direcţii: Cadrul instituţional, Cadrul normativ şi Dezvoltarea unui parteneriat cu piaţa pentru dezvoltarea economică.

1. Cadrul instituţional

În ceea ce priveşte cadrul instituţional, acesta este realizat pe trei nivele de lucru, care se referă la Autoritatea de Supraveghere Financiară, instituţiile pieţei - mai precis jucătorii din piaţă, entităţile pe care ASF le supraveghează şi infrastructura pieţei şi operatorii care susţin tranzacţiile.
ASF va intra într-un proces de realiniere şi ajustare, care să conducă la o integrare completă a instituţiei şi la o eficientizare a operaţiunilor, atât sub aspectul costurilor, cât şi sub aspectul comunicării cu piaţa şi susţinerii disciplinare şi transparente a dezvoltării pieţelor. Acest proiect de realiniere presupune şi refacerea organigramei prin redefinirea atribuţiilor Direcţiilor, a departamentelor, până la redefinirea poziţiilor de conducere şi de execuţie din cadrul Autorităţii, a declarat preşedintele ASF.
De asemenea, raportul prevede revizuirea sistemului de compensare, de retribuire, unde există două nivele: nivelul conducerii, în principal membrii Consiliului, şi conducerea executivă.
În proiectul de realiniere, în privinţa conducerii şi a angajaţilor ASF, se are în vedere un sistem de redefinire a poziţiilor şi a compensaţiei corespunzătoare. Mișu NEGRIȚOIU estimează că şi aceste salarii vor fi reduse substanţial, dar vor rămâne competitive. Acest proces se va desfăşura probabil în următoarele 3-6-9 luni, în funcţie de cum vom putea noi să fundamentăm şi să argumentăm toate propunerile. Evident că vor fi discutate cu sindicatul din ASF şi vom avea avea argumente pro şi contra, însă acest proces a început, a spus el.
În acelaşi timp, NEGRIȚOIU a subliniat că au fost blocate toate angajările. Au fost suspendate angajările în cadrul ASF până venim cu noua organigramă, probabil în următoarele 3-6 luni.
Tot în cadrul ASF, se are în vedere revizuirea procedurilor, normelor, regulilor după care funcţionează autoritatea. Avem în vedere să elaborăm un regulament al Consiliului ASF, să revedem regulamentul de organizare şi funcţionare, regulamentul de ordine interioară, să introducem un regulament de integritate şi etică, să revedem toate procedurile, inclusiv procedurile de achiziţii, a precizat Mișu NEGRIȚOIU. El a adăugat că vrea să revizuiască şi procedurile de aprobare a conducerilor executive ale entităţilor supravegheate (asigurări, bursă, pensii private), precum şi sistemul de sancţionare, pentru că au fost deficienţe.
Potrivit preşedintelui, la întâlnirile avute cu jucătorii din piaţă, toţi au primit foarte favorabil aceste obiective. Le-am transmis răspicat că trebuie să respecte regulile jocului, că trebuie să ne respectăm reciproc, că trebuie să respecte autoritatea, dar nu o autoritate impusă, ci o autoritate asumată. O autoritatea asumată pentru un jucător din piaţă este un ingredient al succesului dezvoltării propriei activităţi şi că trebuie să dea exemplu, să se uite la implementarea regulilor jocului. Piaţa are instituţii solide, asta trebuie să ştie atât consumatorii cât şi investitorii. Cea mai mare parte a jucătorilor din piaţă sunt profesionişti, cu experienţă internaţională, sunt solizi, corecţi, fac lucrurile transparent. Avem evident şi excepţii, a declarat acesta.

2. Cadrul normativ

A doua direcţie de schimbare din cadrul ASF este cadrul normativ, care începe cu revizuirea regulilor după care funcţionează autoritatea. Am avut o înţelegere perfectă cu pieţele ca să formăm colective de lucru pentru revizuirea legislaţiei secundare în primul rând, pentru că aici suntem noi competenţi şi avem autoritate, şi să facem propuneri pentru legislaţia primară. Scopul direcţiei este actualizarea acestei legislaţii, primare şi secundare, includerea dimensiunilor europene în această legislaţie, simplificarea şi eficientizare aplicării acestei legislaţii în scopul susţinerii dezvoltării pieţelor şi a transferului resurselor în economia reală, a menţionat NEGRIȚOIU.
Importanța noastră, ca sistem, derivă din faptul că pieţele financiare nebancare afectează un număr de peste 10 milioane de consumatori şi investitori români şi străini. Nu contează nivelul nostru de capitalizare şi activele din aceste pieţe prin comparaţie cu piaţa bancară, dar contează numărul oamenilor care sunt afectaţi, pozitiv sau negativ, într-un sistem pe care noi îl reglementăm şi îl supraveghem. Am să propun să instituim grupe de lucru comune cu Legislativul şi Guvernul şi cu pieţele pentru revizuirea, completarea, modificarea, acolo unde este cazul, a legislaţiei primare. Există foarte multă competenţă, atât la nivelul organizaţiilor profesionale, la nivelul ASF-ului, dar şi la nivelul partenerilor noştri internaţionali care s-au oferit să ne asiste a arătat preşedintele.
Noi ne propunem, ca sistem şi ca autoritate, să ajungem cândva la nivelul de respect şi de profesionalism al Băncii Naţionale a României şi al autorităţilor surori din ţările vecine, care sunt, trebuie să o recunoaştem, mai bine organizate, a adăugat el.

3. Parteneriat pentru dezvoltare

Mișu NEGRIȚOIU a declarat că, până acum, dezvoltarea României a fost în principal finanţată de piaţa bancară. El a explicat că în SUA pieţele nebancare finanţează 60% din economie, în Europa - 40%, iar în România, probabil că procentul este sub 10%.
NEGRIȚOIU a subliniat că misiunea ASF include dezvoltare, încredere, educare şi protejare a consumatorilor şi a investitorilor.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Prioritățile și obiectivele strategice ale ASF: Reconstruim încrederea, țintim performanța!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!