Cover Story
Profitul din asigurări: 5 ani sub nivel zero
Autor:Alex. ROŞCA
Vineri, 23 August 2013
Rezultatul financiar al TOP 15 companii de asigurare din România detaliat în perioada 2008-2012
Variaţia cotei de piaţă comparativ cu rezultatul financiar al companiilor

Piaţa locală a asigurărilor a depăşit 10 miliarde EUR... cumulat în ultimii 5 ani! Perioada 2008 – 2012 nu înseamnă, totuşi, doar o cifră. Din păcate este exact intervalul ce coincide cu debutul crizei în România, acea perioadă în care, piaţa ar fi trebuit să se aşeze, să uite de lupta pentru cotă de piaţă, iar companiile să se uite mai mult către profit. Realizăm la fiecare final de an clasamentele companiilor. De această dată ne-am propus o analiză multianuală a cifrelor pieţei, cu accent pe... rezultatul financiar al companiilor.

Cu siguranţă, perioada 2008 – 2012 n-a însemnat profit pentru asigurătorii Români. Evident au fost şi excepţii de la regulă dar piaţa, în ansamblul său, cumulează o pierdere în perioada analizată de peste 340 milioane EUR. Aceasta ar fi fost mult mai adâncă dacă, la statistica noastră n-am fi ţinut cont de cele peste 140 milioane EUR profit realizate de 3 dintre companiile specializate în asigurări de viaţă şi care sunt parte a acestei analize.
Întrebarea clasică atunci când vorbim despre rezultatele fiecărui an este „Cât mai poate merge piaţa în pierdere? Cât mai pot suporta acţionarii?”. Cifrele spun sec: în ultimii 5 ani pierderea cumulată a asigurătorilor români a totalizat aproape 650 milioane EUR. Companiile care au înregistrat profit au cumulat un plus de aproape 310 milioane EUR.

Care este cea mai profitabilă companie din piaţă?

Liderul profitului vine din segmentul asigurărilor de viaţă. Aici, METROPOLITAN Life, cu toate că nu este lider pe segmentul amintit a realizat cel mai mare profit cumulat: în cei 5 ani asigurătorul însumând un plus de aproape 74 milioane EUR.
Statisticile demontează un mit: RCA nu aduce neapărat pierderi la final de an...
Cifrele consemnate de companii axate preponderent pe RCA cum ar fi ASTRA Asigurări sau CARPATICA vin să contrazică percepţia de până acum potrivit căreia miza pe RCA conduce la pierderi la nivel de companie sau, poate, aceste companii au reuşit să compenseze pierderile din clasa amintită din activitatea pe alte clase de asigurare. Mai mult, în anul 2012 o altă companie axată pe RCA, EUROINS, a încheiat anul cu rezultat financiar pozitiv.
Dintre companiile compozite sau cu business preponderent din asigurări generale, ASTRA Asigurări a realizat profit în fiecare dintre ultimii 5 ani. Plusul însumat înregistrat de companie depăşeşte 29 milioane EUR. Locul secund al profitului realizat în perioada analizată este deţinut de CITY Insurance care a atins aproape 12 milioane EUR în timp ce CARPATICA Asig adună un profit de peste 8 milioane EUR. O altă companie cu evoluţie constantă a rezultatului financiar pozitiv din ultimii ani este GARANTA.

Cine a pierdut cel mai mult?

În ceea ce priveşte pierderile, vizibile la companiile din a doua parte a tabelului alăturat, remarcăm liderul detaşat la acest capitol: GROUPAMA Asigurări care a acumulat în cei 5 ani de activitate pierderi a căror valoare a depăşit 95 milioane EUR.
Rezulatele detaliate pentru fiecare companie şi evoluţia profitului comparativ cu cea a subscrierilor poate fi urmărită în graficele dedicate. Datele folosite în această analiză au pornit de la TOP 15 companii de asigurare din România la finele anului precedent. Pentru companiile care au fuzionat în perioada analizată atât volumul subscrierilor cât şi rezultatele financiare au fost consolidate.

TOPUL asigurătorilor români după 5 ani

Chiar dacă un pic forţată ca şi ierarhizare, cumularea subscrierilor realizate de companii în perioada analizată reliefează totuşi un top. Beneficiind de cumularea subscrierilor dintre BCR Asigurări şi OMNIASIG, OMNIASIG VIG este liderul ultimilor 5 ani. Compania a adunat subscrieri de circa 1,7 miliarde EUR şi a pierdut aproape 59 milioane EUR în perioada analizată.
Locul secund, cu o cotă de 13% din subscrierile însumate ale ultimilor ani este ALLIANZ-ŢIRIAC. Compania a subscris peste 1,3 miliarde EUR şi a cumulat un profit de 5 milioane EUR.
ASTRA Asigurări a subscris 1,2 miliarde EUR realizând un profit de 29 milioane în perioada 2008-2012. Compania ocupă locul 3 în acest clasament şi deţine o cotă de aproape 11%.

Cotă de piaţă vs. Profit: o luptă fără miză!

Afirmaţia „lupta pentru cotă de piaţă conduce la pierderi” este confirmată doar la nivel consolidat al pieţei. Tabelul alăturat ne indică absenţa unor date relevante pentru a stabili o regulă în acest sens. În teorie, orice companie în etapa de expansiune şi care investeşte pentru câştigul cotei de piaţă are pierderi pe care ar urma să le recupereze în faza de consolidare urmând un ciclu clasic... expansiune – consolidare... cu toate acestea cifrele spun altceva.
Astfel, companii care au pierdut cotă de piaţă de la an la an au încheiat cu pierderi în timp ce altele au consemnat majorări ale cotei de piaţă cu rezultat financiar pozitiv de la an la an aşa cum reiese din tabelul comparativ ce alătură variaţia cotei de piaţă rezultatului financiar anual obţinut de fiecare dintre companiile incluse în analiză
Doar două companii au reuşit să-şi crească cota de piaţă în contextul realizării de profit 4 ani consecutivi: BCR Asigurări de Viaţă cu un profit cumulat de peste 28 milioane EUR şi o majorare a cotei de piaţă de la an la an alături de CITY Insurance cu aceeasi traiectorie pozitivă 4 ani consecutivi atât în ceea ce priveşte cota de piaţă dar şi profitul. Şi ASTRA Asigurări ar fi urmat aceeaşi traseu, doar o scădere subunitară a cotei de piaţă în anul 2011 a ţinut-o departe de completarea acestei statistici.

Cum ar trebui să arate următorii 5 ani?

Dincolo de cifre, însumarea rezultatlor din ultimii 5 ani ne conduc la o concluzie tristă: 5 ani de pierdere cronică a pieţei, cu rezultate atipice contextului consemnate de unele companii. N-ar fi corect să dăm vina doar pe criză pentru aceste pierderi. De ani buni se discută despre modificarea politicilor de preţuri şi alte abordări în piaţă. Cu toate acestea cifrele fiecărui final de an contrazic declaraţiile făcute la debutul fiecărei perioade calendaristice. Fiecare an se încheie, parcă, cu concluzia „aşa nu se mai poate”... cu toate acestea realitatea ne arată că: totuşi, se poate!
Următorii 5 ani n-ar trebui să fie spectaculoşi, n-ar trebui să aducă reveniri la creşteri double-digit. Ar trebui, măcar, să aducă un profit cumulat la nivelul pieţei de măcar 350 milioane EUR pentru a compensa minusul acumulat în criză.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Profitul din asigurări: 5 ani sub nivel zero).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!