Interviu
Radu CRĂCIUN CEO, BCR Pensii
Autor: Daniela GHEȚU
Joi, 15 Septembrie 2016

La aproape un deceniu de la lansarea sistemului de pensii private în România, piața de specialitate se poate mândri cu rezultate remarcabile și o „istorie” nepătată de niciun fel de incidente care ar putea slăbi încrederea consumatorilor în sistem. Totuși, actualul mediu economic nu este unul lipsit de dificultăți. Despre statusul actual și perspectivele sistemului am discutat cu... 

PRIMM:  Cum comentați situația actuală a pieței pensiilor de Pilon II? Ce impact va avea „înghețarea” contribuțiilor asupra beneficiilor participanților la sistem?

Radu CRĂCIUN: Cred că merită subliniat faptul că sectorul pensiilor private funcționează foarte bine în direcția atingerii obiectivului pentru care a fost creat: completarea cu un venit suplimentar a pensiei publice de care angajații României vor beneficia atunci când se vor retrage din activitate. Din păcate, maximizarea acestor rezultate nu depinde doar de noi. Renunțarea la graficul inițial de creștere a contribuțiilor va avea, fără doar și poate, un impact negativ, iar cu cât atingerea contribuției de 6% din salariul brut, specificată în lege, se va face mai târziu, cu atât impactul negativ va fi mai mare.
În altă ordine de idei, peste aproximativ doi ani valoarea activelor sub administrare în fondurile de pensii private se va apropia de 10 miliarde euro, transformându-ne într-un investitor cu greutate în economia României. Problema este că bursa devine din ce în ce mai mică pentru astfel de valori și este necesar ca, împreună cu ASF, să ne gândim la canale de finanțare alternative pentru economia românească.

PRIMM:  Ce se poate spune despre evoluția Pilonului III? Relativa îmbunătățire a situației generale din economie a produs o schimbare pozitivă și pe acest segment?

R.C.: În ultima perioadă am observat un interes în creștere al angajatorilor pentru diversificarea pachetelor de beneficii prin includerea de contribuții la o pensie facultativă (Pilonul III). Cred că este o evoluție care are în esență două motive. Pe de o parte,   este vorba de o preocupare în creștere a angajaților, pe măsura înaintării în vârstă, pentru situația lor financiară la pensie. În același timp, este vorba de interesul angajatorilor de a-și fideliza forța de muncă în contextul unei piețe a muncii din ce în ce mai „strânsă”, în care găsirea și păstrarea unor oameni cu o bună calificare profesională devine din ce în ce mai dificilă. Este însă o schimbare lentă de mentalitate a angajatorilor.

Peste circa doi ani valoarea activelor sub administrare în fondurile de pensii private se va apropia de 10 miliarde euro, transformându-ne într-un investitor cu greutate în economia României.

PRIMM:  Din perspectiva investițională, ce șanse sunt ca randamentele obținute din administrarea fondurilor de pensii să se mențină în trendul pozitiv stabilit în anii care au trecut de la lansarea sistemului până în prezent?

R.C.: În momentul de față,   prețurile marii majorități a activelor financiare sunt la nivel maxim, motiv pentru care potențialul de creștere a devenit foarte limitat. În plus, dobânzile au scăzut și ele foarte mult, motiv pentru care randamentele trecute, foarte mari, vor fi extrem de greu de replicat în viitor. Având în vedere perioada foarte lungă de creștere a piețelor financiare, în virtutea legilor economiei, e normal să urmeze și perioade de scăderi, urmate însă apoi de reveniri pe trendul crescător. Ceea ce trebuie însă să vizăm este performanța acumulată pe termen lung, care poate să includă inevitabil și fluctuații pe termen scurt ale piețelor.

PRIMM:  Ce lipsește sau ce ar trebui îmbunătățit pentru ca accesul participanților la fondurile de pensii să fie mai ușor, mai puțin birocratic, mai adaptat generațiilor tinere? 

R.C.: Cred că un prim pas bun în această direcție a fost deja făcut prin posibilitatea ca participanții repartizați aleatoriu la Pilonul II (pensii private obligatorii) să poată verifica mai ușor și mai rapid fondul la care au fost repartizați. Pentru a ține pasul cu procesul accelerat de digitalizare și preferința generațiilor tinere pentru un acces rapid și transparent la produse și informații, va trebui să ne gândim, împreună cu ASF, la măsuri care să vină în întâmpinarea așteptărilor lor, cu respectarea cadrul legislativ existent.

Interviu realizat de Daniela GHEȚU

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Radu CRĂCIUN CEO, BCR Pensii).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!