Interviu
Raluca ŢINTOIU Director General NN Pensii și Președinte APAPR
Autor:Daniela GHEŢU
Luni, 02 Noiembrie 2015

Transparenţă, stabilitate, eficienţă investiţională... sunt trei dintre cerinţele cele mai importante pentru orice sistem de pensii private, cerinţe cărora  activitatea fondurilor de profil din România a reuşit să le răspundă cu succes în anii parcurşi de la lansarea sistemului. Despre realizările şi  perspectivele acestuia am discutat cu Raluca ŢINTOIU, Director General NN Pensii şi Preşedinte APAPR.

PRIMM: Cum comentați situația pieței de pensii private din România după prima jumătate a anului 2015?

Raluca ȚINTOIU: Piața pensiilor private cunoaște o evoluție sustenabilă. Toți principalii indicatori au înregistrat creșteri în primele șase luni din 2015, iar perspectivele sunt similare și pentru a doua jumătate a acestui an. Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de  pensii private a atins 22,83 miliarde lei (5,1 miliarde euro) la finalul lunii iunie 2015, cu 30,6% mai mult față de perioada similară din 2014.

În  ansamblu, Pilonul II este stabil, transparent și cu o evoluție bună, care vine în întâmpinarea nevoilor și așteptărilor participanților pentru un venit  decent la vârsta pensionării. Pilonul III are rolul să suplimenteze sumele economisite prin intermediul Pilonului II, contribuind la menținerea  nivelului de trai cu care sunt obișnuiți românii și după încetarea activității în piața muncii. În următorii ani, numărul participanților la pensiile private  obligatorii va continua să crească și, pe măsură ce oamenii se vor preocupa tot mai mult de viitorul lor financiar și vor conștientiza importanța economisirii pentru asigurarea unui stil de viață liniștit la bărtânețe, pensiile private facultative se vor dezvolta într-un ritm mai rapid decât până  acum.

PRIMM: Fondurile de pensii din România s-au făcut remarcate, de la debut pînă acum, prin randamente investiţionale foarte bune; există condiţiile  ca aceste randamente să se menţină şi în continuare la nivelul realizat în prealabil?

R.Ţ.: În cei 7 ani de funcționare (aniversați la finalul lunii mai 2015), fondurile de Pilon II au încasat de la Casa Națională de Pensii Publice și Casa  de Pensii Sectorială a Armatei contribuții brute în valoare totala de 16,72 miliarde lei, administrând active nete în valoare de 21,2 miliarde lei.  Diferența dintre activele nete administrate și contribuțiile brute, respectiv suma de 4,48 miliarde lei (aprox. 1 miliard euro), reprezintă câștigul  realizat din investiții, net de toate comisioanele de administrare percepute, câștig realizat exclusiv în beneficiul celor peste 6,4 milioane de participanți la aceste fonduri de pensii private.

Concret, randamentul mediu anualizat de la lansare a fost, în cazul Pilonului II, de 10,3%, conform  datelor APAPR valabile în august 2015, în timp ce Pilonul III a înregistrat un randament mediu anual de 7,7% de la lansare până la acel moment.

În perspectivă, există premise pentru obținerea unor randamente investiționale bune atât pentru pensiile obligatorii, cât și pentru cele facultative.

Pensiile private sunt instrumente de economisire pe termen lung, astfel că randamentele și câștigurilor obținute de administratorii fondurilor de  pensii în beneficiul participanților trebuie analizate pe termen lung și, cu cât aceștia contribuie mai mult, cu atât pensia va fi mai mare. Totodată, evoluția fondurilor de pensii a fost ferită de contextul economic nefavorabil din perioada lansării sistemului actual de pensii private sau de  dificultățile recente din economie datorită strategiei și managementului administratorilor, ceea ce contribuie la obținerea unor randamente cât mai  bune.

PRIMM: Rata de colectare a reprezentat o provocare permanentă în activitatea fondurilor de pensii. Cum comentaţi situaţia actuală şi care sunt  perspectivele în această privinţă?

R.Ţ.: Creșterea ratei de colectare, un indicator puternic dependent de rata de ocupare a forței de muncă și, implicit, de evoluția economiei, este o  preocupare pentru întreaga piață a pensiilor. Numărul participanților pentru care au fost virate contribuții întregistrează o creștere constantă, luna  iunie 2015 fiind încheiată cu un plus de 4,5% față de aceeași perioadă din 2014.

În ansamblu, numărul celor pentru care se plătesc constant contribuții, lună de lună, este cu 500.000 mai mare decât în urmă cu cinci ani. Astfel, vedem o rată medie de creștere anuală de 100.000 de participanți noi pentru care se plătesc constant contribuții care ne așteptăm să se mențină și  în următorii ani. Totodată, numărul conturilor goale este în scădere la nivel de piață, fiind cu 7,1% mai mic în iunie 2015 față de perioada similară a anului trecut.

PRIMM: Ce măsuri ar trebui întreprinse ca relaţia fondurilor cu participanţii sau potenţialii participanţi să fie mai eficientă?

R.Ţ.: Comunicarea și colaborarea dintre administratorii fondurilor și participanți este foarte importantă. Administratorii au inițiative de informare a  participanților cu privire la solutiile de economisire disponibile, iar participanții au permanent la dispoziție diverse instrumente pentru o informare completă cu privire la situația contului lor. Amplificarea demersurilor de informare, educare și responsabilizare a românilor cu privire la asigurarea resurselor financiare pentru un viitor mai bun, în paralel cu creșterea gradului de conștientizare a importanței economisirii pe termen lung vor susține dezvoltarea unei colaborări mai strânse între administratori și participanți, cu obiectivul comun de a maximiza veniturile pentru vârsta pensionării.

PRIMM: Potrivit celui mai recent raport ASF, numărul aderărilor la Pilonul III a înregistrat în luna iunie un avans semnificativ atât faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, cât şi faţă de lunile precedente. Se poate vorbi despre o renaştere a interesului faţă de acest produs financiar?   

R.Ţ.: În prezent, există o bază solidă pentru dezvoltarea sistemului de pensii private în următorii ani într-un ritm mai rapid decât până în prezent.  Observăm că românii încep să fie tot mai atenți la planurile lor financiare de viitor și ne bucurăm să vedem inițiative de informare și educare tot mai  importante, care nu vor face decât să susțină și mai mult dezvoltarea unei culturi pentru economisire pe termen lung în România. Totodată, piața  pensiilor oferă românilor suficiente opțiuni pentru pensii administrate privat și pensii obligatorii, în condițiile în care în prezent există 7 fonduri de  pensii private obligatorii și 10 fonduri de pensii private facultative. Nu în ultimul rând, activele sunt administrate prudențial și randamentele înregistrate de fonduri sunt foarte bune, cu o medie anuală, de la lansare și până în august 2015, de 10,3% pentru Pilonul II și de 7,7% pentru  Pilonul III.

Piața pensiilor va continua dezvoltarea sustenabilă în următorii ani, cu atât mai mult cu cât, odată cu creșterea cotei de contribuție la Pilonul II la 6%  n 2016, un moment important care va marca finalizarea implementării reformei pensiilor începută în 2008, nivelul de înțelegere și de  conștientizare a importanței pensiei private obligatorii va crește, iar participanții vor deveni mai atenți la sumele acumulate în contul lor de pensie. În  celași timp, creșterea cotei de contribuție la Pilonul II, deductibilitatea fiscală pentru participanți și pentru angajatorii care oferă pensii facultative  ca beneficiu extrasalarial angajaților, dezvoltarea pieței de capital și, în ansamblu, stabilitatea legislativă și perspectivele de îmbunătățire a situației  economice susțin dezvoltarea sistemului în următorii ani. În paralel, inițiativele de informare și conștientizare cu privire la beneficiile pensiilor private  vin în sprijinul românilor astfel încât aceștia să devină mai responsabili cu privire la planificarea viitorului lor financiar, contribuind astfel la creșterea  numărului de participanți și a contribuțiilor.

PRIMM: Care sunt aşteptările dumneavoastă privind evoluţia pieţei de pensii private în următoarea perioadă?

R.Ţ.: Pensiile private au un potențial important de creștere în următorii ani, pe măsură ce tot mai mulți români încep să se gândească din timp la  planurile lor financiare pentru viitor și se orientează câtre instrumente financiare de economisire pentru a-și asigura un trai mai bun la vârsta  pensionării.

Astfel, pentru pensiile private obligatorii, estimez că numărul participanților va avansa cu 3,5% până la 6,5 milioane în 2015, valoarea contribuțiilor  se va apropia de 1,1 miliarde euro, cu 24% mai mult față de anul trecut, iar activele nete administrate se vor majora cu 30% până la 5,6 miliarde  euro. Pe termen mediu, până în 2018, numărul participanților ar trebui să urce până la 7,5 milioane, iar obiectivele pentru valoarea activelor nete  vizează atingerea pragului de 10 miliarde euro.

În cazul pensiilor facultative, pentru 2015, estimez o creștere a numărului de participanți cu 9%,  până la aproximativ 375.000 de români. În același timp, activele nete vor atinge 1,3 miliarde lei, cu 25% mai mult față de anul trecut, iar contribuțiile vor crește cu 11% până la 200 milioane lei. Pe  termen lung, potențialul de creștere ridicat poate fi obținut doar prin implicarea activă a tuturor actorilor din piață, de la participanți și angajatorii lor și  până la administratorii fondurilor și, nu în ultimul rând, a autorităților.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Raluca ŢINTOIU Director General NN Pensii și Președinte APAPR).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!