Eveniment Internaţional
Reasigurătorii ruşi, reuniţi la Moscova
Autor: Oleg DORONCEANU, Olesea ADONEV
Joi, 01 Mai 2014

Un volum mai mare de business din afara ţării şi diversificarea afacerilor, contrabalansate de un rating de ţară scăzut şi o economie locală care nu poate face faţă costurilor de reasigurare. Oportunităţile, dar şi provocările pieţei de reasigurări din Rusia au fost dezbătute în cadrul Conferinţei Internaţionale de Reasigurări de la Moscova.

Reasigurătorii din Rusia au nevoie de un volum mai mare de business din afara ţării şi o diversificare a afacerilor, apreciază reprezentanţii companiilor internaţionale de reasigurare şi brokeraj. Atingerea acestor obiective este condiţionată însă de ratingul scăzut de ţară al Rusiei (BBB-) şi de incapacitatea economiei locale de a suporta costurile importante de reasigurare. Acestea sunt concluziile care s-au desprins din  lucrările prilejuite de cea de a XVIII-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Reasigurări de la Moscova, întrunire la care au participat peste 277 de reprezentanţi din 114 companii de specialitate din 19 ţări. Evenimentul a fost organizat de către asociaţia locală a asigurătorilor şi compania DELOVOY Format. În mod tradiţional, Publicaţiile XPRIMM au susţinut în calitate de Partener Media evenimentul, fiind reprezentate la conferinţă de către Adriana PANCIU, CEO, Media XPRIMM, şi Oleg DORONCEANU, Director, International Relations Department.
Cu ocazia evenimentului a fost lansată în premieră şi publicaţia dedicată pieţei ruse de profil – Insurance Profile Rusia, editată în două versiuni – în limbile  engleză şi rusă, și realizată în colaborare de către Media XPRIMM şi „Insurance Today”, unul dintre cele mai cunoscute portaluri de asigurări din Rusia.  Editarea Insurance Profile Rusia a fost susținută de către industria internaţională şi rusească de asigurare-reasigurare, publicaţia prezentând principalele aspecte ale pieţei locale de profil şi rezultatele financiare aferente anului 2013.

Companiile ruse au cedat în reasigurare 70% din prime în afara ţării

În cadrul conferinţei a fost subliniat faptul că în 2013 volumul total al primelor acceptate de companiile ruseşti în reasigurare s-a ridicat la 44,7 miliarde ruble (+5,7%), din care  ponderea deţinută de către primele primite în reasigurare din afara ţării s-a ridicat la doar 28,6%. În acelaşi timp, circa 70% din prime sunt cedate în afara ţării. În situaţia dată, efortul reasigurătorilor ruşi de creştere a afacerilor din afara ţării fără un sprijin politic din partea statului  ar fi destul de dificilă, au punctat specialiştii pieţei de profil în cadrul evenimentului.
Printre subiectele abordate în prima zi a conferinţei s-au regăsit: perspectivele de dezvoltare a pieţei de asigurare/reasigurare din Rusia, experiența companiilor rusești pe piața internațională și nivelul scăzut al ratingului, experienţa internaţională în regularizarea daunelor în reasigurare. Un aspect important subliniat în cadrul discuţiilor a fost şi cel al creşterii daunalităţii pe piaţa de profil, astfel că, în 2013, companiile ruseşti au plătit daune în valoare de 14,3 miliarde ruble în baza contractelor de reasigurare, cu 3% mai mult faţă de anul 2012 şi cu 4% faţă de 2011. Cea de a doua zi a evenimentului a fost dedicată discuţiilor interactive în ceea ce priveşte aspectele practice în domeniul de reasigurare, modul de ajustare a pierderilor, alternative pentru practicile tradiționale de reasigurare, impactul sancțiunilor economice internaționale privind operațiunile de reasigurare şi altele.
Atât participanții ruși,  cât și cei străini au remarcat caracterul deschis al evenimentului, unde accentul a fost pus pe dezbateri axate pe problemele și perspectivele pieței de reasigurare, în ideea de a fi găsite cele mai eficiente modalităţi şi soluţii pentru toate părţile implicate.
Remarc o creştere de la an la an a interesului pentru acest eveniment, ceea ce înseamnă că asigurătorii ruşi sunt în prezent, faţă de anii precedenţi,  mult mai interesați să asculte opiniile omologilor săi internaționali, a punctat  John METCALFE, Director General Adjunct, PFIB Group Limited,  în cadrul conferinţei.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Reasigurătorii ruşi, reuniţi la Moscova).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!