Eveniment Internaţional
Republicile ex-iugoslave, deschise spre Cooperare şi globalizare
Tomaž MANCINI, Şef Serviciu - Analiză Statistică şi Tehnologia Informaţiei, Asociaţia Asigurătorilor din Slovenia
Aida IMAMOVIĆ, Şef Serviciu – Cooperare Internaţională, Agenţia Asigurătorilor din Bosnia şi Herţegovina
Boris ŠABAN Director Executiv, Biroul Naţional al Asigurătorilor din Muntenegru
Klime POPOSKI Preşedintele Consiliului de Experţi, Agenţia de Supraveghere a Asigurărilor din Macedonia
Vladan MANIĆ Secretar General, Asociaţia Asigurătorilor din Serbia
Hrvoje PAUKOVIĆ Director, Biroul Asigurătorilor din Croaţia

În perioada 13-15 iunie, capitala Bosniei–Herţegovina, Sarajevo, a fost gazda celei de-a 23-a ediţii a SORS – reuniunea tradiţională a pieţelor de asigurări din cele şase ţări ale fostei Iugoslavii, care administrează, cumulat, o piaţă de peste 4,2 miliarde euro.

Prima jumătate a lunii iunie a marcat desfăşurarea celei de a 23-a editii a SORS - Întâlnirea Asigurătorilor şi Reasigurătorilor, eveniment dedicat pieţelor din fostele republici iugoslave. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Asigurătorilor din Bosnia şi Herţegovina, împreună cu grupul TECTUS şi cu publicaţia SVIJET Osiguranja. XRIMM Publications a fost pentru al doilea an consecutiv Partener Media al conferinţei, fiind reprezentate la eveniment de Sergiu COSTACHE, Preşedinte Media XPRIMM, şi Vlad BOLDIJAR, Coordonator XPRIMM.COM şi XPRIMM Insurance Report.

Ediţia SORS din acest an a reunit peste 150 de participanţi din top managementul companiilor de asigurări şi reasigurări care activează la nivel local (precum CROAŢIA, SAVA sau TRIGLAV), dar şi jucători de top la nivel mondial (MUNICH Re, AON Benfield, GUY Carpenter, HANNOVER Re, JLT Re, SWISS Re, TRANSATLANTIC Re, TRUST Re).

Cu ocazia cocktail-ul de bun venit oferit participanţilor, Nikola MILIJEVIĆ, liderul TECTUS, a decernat o serie de premii pentru cele mai performante companii din piaţa locală.

Prima zi a evenimentului a fost dedicată analizei pieţelor locale de asigurări din Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Croaţia, Macedonia, Slovenia şi Serbia, incluzând caracteristicile fiecăreia şi principalele estimări de evoluţie pentru anul în curs.

„Deşi ne regăsim în plină criză mondială, care, în mod evident, nu a putut ocoli ţările din Balcani, industriile de asigurări din această regiune apreciez, paradoxal, că au avut rezultate bune şi au făcut chiar şi profit”, apreciază Robert STUDE, Chairman of the Directors Board, SorS Insurance Association.

În continuare, dezbaterile din cadrul SORS s-au axat pe domeniul protecţiei consumatorilor în asigurări, fiind analizate metodele de protejare la nivelul cumpărătorului,  asociate fiecărui canal de vânzare din piaţă, precum şi iniţiativele Uniunii Europene în acest domeniu.

Ultima zi a evenimentului a inclus două mese rotunde. Prima - "Non-material damages in automobile liability insurance" - dedicată vătămărilor corporale şi daunelor morale, iar cea de-a doua, problematicii reasigurărilor, sub genericul "Reinsurance as replacement of capital & EuropaRe", care a constituit de altfel şi „punctul de atracţie al zilei”.

„Momentan, ţările acţionare ale EUROPA Re sunt Albania, care a aderat în primăvara anului 2010, Macedonia şi Serbia, ambele din 2012, şi se continuă negocierile cu alte state”, a precizat Robert STUDE în cadrul celui de-al doilea seminar.

Totuşi, în pofida mobilizării generale la nivelul acestor pieţe, pe de o parte, şi al sprijinului oficial al Băncii Mondiale în realizarea proiectului EUROPA Re, pe de altă parte, reasigurătorii reuniţi la Sarajevo ridică multe semne de întrebare în privinţa succesului pe care al putea să îl aibă acesta, la momentul actual existând încă necunoscute în ceea ce priveşte managementul societăţii, al administrării acesteia, respectiv prin prisma faptului că în nici una dintre ţările membre ale EUROPA Re nu  este obligatoriu vreun tip de asigurare împotriva dezastrelor naturale, „precum în Turcia sau România. Dezbaterile pe astfel de teme sunt foarte importante pentru industria de asigurări şi reasigurări din această regiune. Trebuie să educăm opinia publică în a înţelege că nevoia de protecţie este o componentă importantă a vieţii” în ansamblu, a continuat Robert STUDE.

***

Procesul de globalizare şi de armonizare a legislaţiei care reglementează piaţa de asigurare la cadrul european a creat premisele, pentru fiecare republică ex-iugoslavă, unor schimbări majore prin crearea de noi reglementări legale, precum şi stimularea unor mecanisme specifice unei pieţe concurenţiale. De asemenea, mediul politic şi crizele datorate conflictelor armate au influenţat durata proceselor de reformare a economiilor, şi implicit a pieţelor de asigurare, un exemplu pozitiv în acest sens fiind dat de Slovenia - singurul stat din Balcanii de Vest care este deja membru al Uniunii Europene, pe fondul unui climat economic şi politic favorabil. Cam acelaşi lucru se întâmplă şi în Croaţia, la 1 iulie 2013 urmând să devină al 28-lea stat, respectiv al doilea stat ex-iugoslav, membru cu drepturi depline al UE.
În cazul Muntenegrului, adoptarea rapidă a monedei europene ca monedă unică de schimb şi reformele puternice demarate după desprinderea de Serbia au impulsionat, în pofida dimensiunilor, o creştere accentuată a pieţei de asigurare. În cazul Serbiei şi a Bosniei şi Heţegovina, barierele politice au împiedicat, pentru o perioadă, înaintarea reformelor, iar în cazul Macedoniei, discrepanţa dintre dimensiunea redusă a pieţei şi potenţialul pe care aceasta îl oferă este încă mult prea mare.
Per ansamblu, în acest moment putem vorbi, la nivelul sistemului financiar-economic al statelor componente ale fostei Republici Federative Iugoslavia, de o evoluţie diferenţiată, determinată de politicile sectoriale specifice, în care domeniul asigurărilor are statut de industrie şi de piaţă tânără, în plin proces de profesionalizare, maturizare şi extindere, paşi pe care îi vor parcurge împreună, pe măsura educării şi conştientizării populaţiei în ceea ce priveşte conceptul de asigurare.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Republicile ex-iugoslave, deschise spre Cooperare şi globalizare).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!