Asigurări
Rezultatele BSRE pentru 21 de asigurători 10 societăţi se conformează Solvency II
Autor:Mihai CRĂCEA
Miercuri, 16 Decembrie 2015

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anuțat finalizarea programului de evaluare a activelor şi pasivelor (Balance Sheet  Review Extended - BSRE) pentru încă 21 de societăţi de asigurare ce deţin cumulat o cotă de aproximativ 20% din piaţa de profil.

Scopul principal al acestui demers a fost acela de a evalua nivelul de pregătire a societăţilor participante de a face faţă prevederilor regimului de Solvency II, care va fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2016. De asemenea, exerciţiul BSRE a evaluat  soliditatea financiară şi situaţia solvabilităţii societăţilor de asigurare participante, în baza regimului de Solvency I, prin  intermediul analizelor efectuate pentru data de referinţă 31 decembrie 2014, anunţă autoritatea.

Evaluările au fost realizate de către şapte auditori: BDO Audit, Deloitte Audit, Mazars România, PwC România, Grant Thorton  Grecia, KPMG Audit şi MZF Financial Advisory. Toate costurile de audit generate de evaluarea activelor şi pasivelor au fost  suportate de către societăţile participante la acest exerciţiu.

Cele 21 de societăţi participante la acest exerciţiu au fost:

- ABC Asigurări

- ASITO KAPITAL

- ASIMED

- ATE Insurance România

- BCR Asigurări de Viaţă

- BRD Asigurări de Viaţă

- CertAsig

- CITY Insurance

- CREDIT EUROPE Asigurări

- ERGO Asigurări de Viaţă

- EUROLIFE ERB Asigurări Generale

- EUROLIFE ERB Asigurări de Viaţă

- FATA Asigurări

- FORTE Asigurări

- GARANTA

- GOTHAER Asigurări Reasigurări

- GRAWE România

- LIG Insurance

- ONIX Asigurări

- SIGNAL IDUNA

- UNIQA Asigurări de Viaţă

În urma rezultatelor exerciţiului BSRE şi ţinând cont de prevederile regimului Solvency I, societăţile de asigurare participante au  fost grupate după cum urmează: 

Grupa 1 de asigurători: societăţi de asigurare care deţin capitaluri proprii negative - LIG Insurance.

Grupa 2 de asigurători:  societăţi de asigurare care nu deţin o marjă de solvabilitate disponibilă mai mare decât fondul de  siguranţă - FORTE Asigurări, ABC Asigurări, ASITO KAPITAL şi CertAsig.

Grupa 3 de asigurători: societăţi de asigurare care nu deţin o marjă de solvabilitate disponibilă mai mare decât marja minimă  de solvabilitate – nu au fost identificate cazuri.

Grupa 4 de asigurători: societăţi de asigurare care nu deţin active admise să acopere rezervele tehnice brute – FORTE Asigurări,  LIG Insurance şi CertAsig.

Grupa 5 de asigurători: societăţi de asigurare care îndeplinesc cerinţele de solvabilitate (de exemplu, marja de solvabilitate  disponibilă mai mare decât marja minimă de solvabilitate şi decât fondul de siguranţă) – 16 societăţi, respectiv: ASIMED, BRD  Asigurări de Viaţă, GOTHAER Asigurări Reasigurări, GRAWE România, UNIQA Asigurări de Viaţă, BCR Asigurări de Viaţă, ONIX  Asigurări, ATE Insurance România, GARANTA, ERB Asigurări Generale, ERB Asigurări de Viaţă, ERGO Asigurări de Viaţă, SIGNAL  IDUNA, FATA Asigurări, CREDIT EUROPE şi CITY Insurance. Cu toate acestea, CITY nu se încadrează în cerinţele minime de  lichiditate.

Astfel, din numărul total de 21 de societăţi de asigurare participante la exerciţiul BSRE, cinci societăţi (FORTE Asigurări, ABC  Asigurări, ASITO KAPITAL, CertAsig şi LIG Insurance), care subscriu riscuri doar din categoria asigurărilor generale, nu respectă,  după ajustările efectuate de auditori, prevederile legale referitoare la solvabilitate, din care trei (FORTE, CertAsig şi LIG) nu  respectă nici prevederile referitoare la acoperirea rezervelor tehnice cu active admise.

Rezultatele exerciţiului BSRE, Solvency II

Pe baza rezultatelor exerciţiului BSRE şi ţinând cont de prevederile regimului Solvency II, societăţile de asigurare participante au  ost grupate după cum urmează:

Grupa 1 de asigurători: societăţi de asigurare care deţin fonduri proprii negative - LIG Insurance.

Grupa 2 de asigurători: societăţi de asigurare care, în baza rezultatelor exerciţiului BSRE şi fără a afecta vreuna dintre măsurile  următoare de ajustare luate după realizarea exercițiului, nu îndeplinesc prevederile privind cerinţa de capital minim (MCR) ‐  SIGNAL IDUNA, FORTE Asigurări, GOTHAER Asigurări Reasigurări, FATA Asigurări, ABC Asigurări, ATE Insurance România şi ASITO  KAPITAL.

Grupa 3 de asigurători: societăţi de asigurare care, în baza rezultatelor exerciţiului BSRE și fără a afecta vreuna dintre măsurile  următoare de ajustare luate după realizarea exercițiului, nu îndeplinesc prevederile privind cerința de capital  de solvabilitate (SCR) ‐ SIGNAL IDUNA, FORTE Asigurări, Gothaer Asigurări Reasigurări, CertAsig, CREDIT EUROPE Asigurări și CITY Insurance.

Grupa 4 de asigurători: societăţi de asigurare care, în baza rezultatelor exerciţiului BSRE, îndeplinesc prevederile privind MCR şi  SCR - ONIX Asigurări, BRD Asigurări de Viaţă, ASIMED, ERB Asigurări Generale, ERB Asigurări de Viaţă, UNIQA Asigurări de Viaţă,  GRAWE România, GARANTA, BCR Asigurări de Viaţă şi ERGO Asigurări de Viaţă.

Astfel, din numărul total de 21 de societăţi de asigurare participante, 4 societăţi nu respectă cerinţa de capital minim (MCR), dar   respectă pe cea de capital de solvabilitate (SCR), 3 societăţi nu respectă SCR, dar o respectă pe cea de MCR, 4 societăţi  nu respectă nici cerinţa de MCR, nici pe cea de SCR, iar restul de 10 societăţi se conformează cadrului de reglementare Solvency  I.

Măsuri consecutive studiului

Rezultatele exerciţiului BSRE au evidenţiat mai multe deficiențe care trebuie corectate de către societăţile de asigurare participante prin implementarea măsurilor de follow‐up ce au ca scop restabilirea unei poziţii solide privind solvabilitatea sau  remedierea altor deficiențe identificate de către auditorii independenţi, precizează ASF.

Societăţile de asigurare participante sunt obligate să transmită ASF un plan de măsuri în vederea remedierii aspectelor  constatate în urma derulării exerciţiului BSRE, în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii deciziei referitoare la  comunicarea rezultatelor exerciţiului BSRE şi a măsurilor de supraveghere. ASF va avea în vedere toate măsurile deja  implementate de către societăţile participante după data de referinţă a exerciţiului BSRE.

ASF va analiza planurile de măsuri primite într-un termen de 5 zile calendaristice de la data transmiterii acestora, dar nu mai  târziu de data de 11 decembrie 2015 şi va face recomandări după caz, în vederea completării şi/sau modificării acestora.

În situația în care ASF consideră că planurile de măsuri nu sunt realiste sau constată că societăţile de asigurare nu au înregistrat  n progres semnificativ în restabilirea situaţiei financiare sau a solvabilităţii, ori nu au realizat restabilirea situaţiei  financiare sau a solvabilităţii la sfârşitul termenelor stabilite, va lua în termen de patru săptămâni toate măsurile necesare  pentru a proteja interesele asiguraţilor.

În prima parte a acestui an, 13 societăţi de asigurare, care deţin cumulat peste 80% din piaţa autohtonă de profil, au fost incluse în cadrul unui exerciţiu de evaluare independentă a activelor şi pasivelor şi de efectuare a unui test de stres (Balance  Sheet Review - BSR & Stress Test - ST).

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Rezultatele BSRE pentru 21 de asigurători 10 societăţi se conformează Solvency II).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!