Opinii
Riscul și urmările lui
Autor:Ion TEOHARI , Aurelian Dorin IUȘCU
Joi, 15 Septembrie 2016

Legea lui MURPHY:  „Everything that can fail, shall fail. (Dacă ceva se poate strica, sigur se va strica.)

Abordarea unei astfel de teme, de identificare și de diminuare a riscului,   este de mare actualitate în contextul economiei prezente - în care sunt răsunătoare falimentele ASTRA, CARPATICA și situația incertă a altor asigurători.

Putem oare să ne ferim din calea unor astfel de dezastre? Eu zic că da, condiția fiind să ne „înarmăm” din timp cu acțiuni de prevenție. Toate aceste acțiuni să fie prevăzute și implementate coerent pe baza unui plan de acțiuni cu responsabili și termene clare.

Astfel, ne stă la dispoziție un instrument pe cât de simplu, pe atât de eficient, din metodologia Lean Six Sigma: FMEA (Failure Modes Effect  Analysis), care ne ajută să analizăm modurile de eșuare (defectare) a efectelor rezultate și cât de critică este situația în care ne aflăm dacă acest eveniment negativ s-a produs.

Legea lui MURPHY și motivul principal care stă la baza metodei FMEA: „Everything that can fail, shall fail” (Dacă ceva se poate strica, sigur se va strica), dar si legea lui MURPHY completată: „Dacă ceva se poate strica, sigur se va strica în cel mai prost moment posibil”, ne aduce încă un argument în plus, în a fi vigilenți.

Acest instrument încearcă să răspundă la întrebările:

  •  Ce poate merge rău într-un sistem sau proces?
  •  Care este cel mai rău lucru ce se poate întâmpla?
  •  Ce trebuie făcut pentru a preveni evenimentele negative/ defectele?

Altfel spus: FMEA = „A imagina efectele negative și probabile”.

Diminuarea riscurilor poate fi realizată prin această tehnică de analiză cantitativă a fiabilităţii previzionale a unui sistem, prin determinarea potenţialelor sale moduri de eșuare, a efectelor acestora şi prin evaluarea – pentru fiecare mod de defectare identificat – a gravității/severității consecințelor posibile, a probabilității de apariție şi a probabilității de nedetectare, cu evaluarea criticității defectelor. Analiza include şi acțiunile/măsurile preventive şi corective necesare pentru reducerea și contracararea evenimentelor negative/defectelor şi a efectelor lor. Se recurge la prioritizarea acțiunilor care trebuie întreprinse pentru a îmbunătăți și controla procesele.

Putem vorbi de o analiza de risc a modelului de business, iar aici se observă că ASTRA Asigurări și CARPATICA aveau asigurările auto ca axă principală de business, o zonă cu risc mare pe care este necesară realizarea periodică a unor analize de trend și impact.

Analizele nu se opresc doar la procesele rulate în cadrul companiei, trebuie analizate și tehnologia utilizată și nu în ultimul rând oamenii (resursa umană). Pentru că atunci când citești (potrivit organismelor de supraveghere), că principalele cauze ale falimentelor au fost: managementul defectuos al activității companiei, raportarea distorsionată atât a poziției și a performanței financiare, cât și a indicatorilor de prudențialitate, este clar: e vorba de resursa umană din pozițiile de management.

Uitându-ne puțin în istorie, vedem că acest tip de analiză a fost utilizată pentru prima dată în anii 1960 în industria aerospațială (misiunile Apollo), apoi în 1974 în marina americană.

La sfârșitul anilor 1970,   industria de automobile, determinată de constrângerile legale, a început să incorporeze FMEA în managementul proceselor lor, culminând cu standardul Automotive Industry Action Group (AIAG).

În  prezent,   FMEA este utilizata în multe alte industrii.

Se impune o întrebare: De ce o astfel de analiză?

Putem anticipa?

Răspunsul este: Ca mijloc de a micșora RISCUL!

Ion TEOHARI - International Certified Six Sigma Master Black Belt, IASSC Accredited Training  Associate

Aurelian Dorin IUȘCU - International Certified Six Sigma Black Belt, Managing Partner Business Future Solutions

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Riscul și urmările lui).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Titi AUR: Problema accidentelor rutiere grave este una nationala. Fiecare mort inseamna costuri sociale mari

Titi AUR (Academia Titi Aur - ATA)
Sergiu COSTACHE - Revista RIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!