Eveniment Internaţional
Riscuri de catastrofă naturală – asigurate obligatoriu în Kazakhstan
Autor:Oleg DORONCEANU, Olesea ADONEV
Joi, 01 Mai 2014

Două tipuri de asigurări obligatorii urmează să fie introduse în Kazakhstan în perioada următoare: poliţele dedicate riscurilor catastrofale şi asigurările medicale. Principalele provocări în implementarea celor două sisteme s-au numărat printre subiectele dezbătute în cadrul Conferinţei Internaţionale „Asigurări în Asia Centrală”.

Asigurările obligatorii împotriva dezastrelor naturale vor fi introduse până la finele acestui an în Kazakhstan, în paralel cu lansarea unor poliţe medicale obligatorii. Modul de introducere, cât şi forma acestora a fost discutată detaliat de către industria locală de profil şi autorităţile implicate împreună cu reprezentanţii pieţei internaţionale de asigurări-reasigurări în cadrul celei de a VIII-a ediţii a Conferinţei Internaţionale „Asigurări în Asia Centrală”, care a avut loc pe 15-16 aprilie în Alma Ata, Kazakhstan.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Asociaţiei locale a Asigurătorilor, autoritatea de supraveghere şi societăţile de asigurare. Conferinţa a devenit deja o tradiţie pentru liderii pieţei de asigurare şi reasigurare din Asia Centrală, ţările CSI şi Europa Centrală şi de Est. XPRIMM Publications a sprijinit evenimentul în calitate de Partener Media. În acest an, Adriana PANCIU, Director General, Media XPRIMM,  şi Oleg DORONCEANU, Director Relaţii Internaţionale,  au reprezentat XPRIMM Publications în cadrul conferinţei. Cu ocazia evenimentului a fost distribuită şi prima ediţie a Revistei INSURANCE Profile Kazakhstan, realizată de Media XPRIMM şi InterConsult Info, publicată în două versiuni – în limbile engleză şi rusă, alături de profile dedicate altor ţări precum Rusia, Azerbaidjan, Serbia, Turcia, România şi altele.

Cheltuielile Kazakhstanului pentru gestionarea urmărilor evenimentelor de catastrofă naturală au crescut de 16 ori în ultimii 3 ani

Cel mai important subiect pe ordinea de zi din cadrul evenimentului a fost dedicat  riscurilor de catastrofă naturală şi implicaţiilor acestora asupra industriei de asigurare, fiind prezentată şi experienţa altor ţări cum ar fi Turcia sau Germania. Kazakhstan este o ţară expusă la riscurile de catastrofă, îndeosebi la cutremur, inundaţii, aluviuni şi incendii. Potrivit Ministerului pentru Situații de Urgență, în perioada 2009-2011, numărul acestor evenimente s-a ridicat la 12.450. Valoarea totală a daunelor s-a ridicat la 35,4 miliarde tenghe (circa 177 milioane euro). În 2012,  în urma dezastrelor naturale,  pagubele materiale înregistrate au totalizat 6,3 miliarde tenghe sau 31 milioane euro. De menţionat faptul că pentru acoperirea acestor pagube cheltuielile statului din 2009 până în 2011 au crescut de 16 ori. 
Cea de a doua zi a conferintei a fost dedicată asigurărilor obligatorii de sănătate, aceasta fiind o altă prioritate a autorităţilor locale şi a asigurătorilor. Reforma sistemului de sănătate din Kazahstan, elaborarea pachetelor medicale, identificarea surselor de finanţare împreună cu utilizarea mecanismelor de asigurare reprezintă principalele obiective pentru stat. Preşedintele Kazahstanului, Nursultan NAZARBAEV,  în mesajul său a subliniat că ar trebui studiat cu atenţie subiectul cu privire la introducerea asigurărilor obligatorii de sănătate. Răspunderea solidară a statului, angajatorului şi angajatului privind sănătatea lui reprezintă principiul de bază al întregului sistem de sănătate.
Potrivit experţilor în asigurare,  în cazul în care,  în perioada 2014-2015,  vor fi aprobate cele două legi privind introducerea asigurărilor obligatorii – împotriva riscurilor catastrofale şi asigurările de sănătate, piaţa va înregistra o creştere semnificativă comparativ cu 2013. În anul precedent, primele brute subscrise de companiile de asigurare din Kazakhstan au totalizat 279,2 miliarde tenge sau 1,3 miliarde euro, marcând o creştere de 17,66%, în valută naţioanală, faţă de 2012 (n.r.: în 2012,  primele brute au înregistrat o creştere de aproape 20% în comparaţie cu 2011).
Totodată, începând cu 2011 a fost întregistrată o creştere constantă a ponderii primelor brute subscrise în PIB-ul ţării,  ajungând la 0,79% în 2012 şi 0,83% în 2013. (grafic)
Printre vorbitorii de renume care au susţinut prezentări în cadrul evenimentului s-au numărat Nurlan ABRAHMANOV, Director Departament Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a Kazahstanului, Dmitry KUDLOV, reprezentantul Departamentului de Asigurări din cadrul Băncii Centrale a Rusiei, Christian KREUTZER, Market Head Russia&CIS, SWISS Re, Ismet GYUNGOR, Coordonatorul Pool-ului de asigurări de catastrofă din Turcia, Igor SHEKHOVTSOV, Director General Adjunct, UNITY Re, Rusia, Dr. Peter Müller, Şef birou MUNICH Re, CSI.
Discuţiile au fost practice şi utile pentru companiile de asigurare din Kazakhstan. În cadrul conferinţei au fost abordate mai multe probleme actuale ale pieţei ,ceea ce va ajuta la modificarea cadrului legislativ, a subliniat Maria SHIPOVALOVA, Director General, INTERCONSULT Info Kazahstan, organizatorul evenimentului.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Riscuri de catastrofă naturală – asigurate obligatoriu în Kazakhstan).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!