Asigurări
Riscuri Globale 2015 De ce se tem oamenii de afaceri?
Autor:Andreea RADU
Luni, 02 Februarie 2015

În prima lună din acest an au fost publicate două rapoarte importante privind riscurile la care sunt expuse companiile. Potrivit raportului Global Risks 2015, cea mai mare amenințare pentru stabilitatea lumii rezultă din riscul de conflict internațional. În același timp, ALLIANZ arată că întreruperea afacerilor și catastrofele naturale se situează în topul riscurilor care amenință firmele.

Riscurile geopolitice și sociale domină raportul World Economic Forum Global Risks 2015. Acesta include pentru prima oară și opinia comunității de business din fiecare țară. Astfel, oameni de afaceri din România consideră că cele mai importante riscuri sunt crizele fiscale din economiile-cheie, crizele de lichiditate și eșecul major al sistemelor financiare. Aceste riscuri se regăsesc și printre cele mai importante riscuri identificate în țările din regiune.
Conform raportului, care cuprinde cele mai importante riscuri globale evaluate de experți din întreaga lume în termeni de probabilitate și impact în următorii 10 ani, conflictul interstatal constituie principalul risc în ceea ce privește probabilitatea și al patrulea cel mai grav risc în funcție de impact.
Raportul Riscuri Globale 2015, lansat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, a fost conceput împreună cu partenerii MARSH & McLENNAN Companies și ZURICH Insurance Group, beneficiind, de asemenea, de  colaborarea cu personalități aparținând mediului academic: Universitatea Oxford, Universitatea Națională din  Singapore, Universitatea din Pennsylvania cât și din Comitetul Consultativ al raportului.
După 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, lumea se confruntă din nou cu riscul de conflict major între state, a declarat Margareta DRZENIEK-HANOUZ, Economist principal al Forumul Economic Mondial. Astăzi, mijloacele de a purta un astfel de conflict, fie prin atac cibernetic, competiție pentru resurse, sancțiuni sau alte instrumente economice, sunt mai extinse ca oricând. Abordarea tuturor acestor declanșatori și încercarea de a îndrepta lumea în direcția parteneriatului, și nu a concurenței, ar trebui să fie o prioritate pentru lideri pe măsură ce înaintăm în 2015.

Ce spune comunitatea de business din România

Oamenii de afaceri din România consideră că cele mai importante riscuri sunt crizele fiscale din economiile-cheie, crizele de lichiditate și eșecul major al sistemelor financiare. Acestea sunt urmate de instabilitatea politică și socială, neglijarea infrastructurii și a conflictelor interstatale cu consecințe regionale. Aceste riscuri se regăsesc și printre cele mai importante amenințări identificate în țările din regiune, precum  Bulgaria, Ungaria, Serbia sau Polonia. În Moldova, instabilitatea politică și socială și conflictul interstatal cu consecințe regionale ocupă primele două poziții. În Ucraina, crizele fiscale din economiile-cheie reprezintă principalul risc, urmat de instabilitatea politică și socială și de conflictul interstatal. 
Eșecul guvernării naționale, unul dintre cele mai importante riscuri identificate de raport, fiind al treilea cel mai probabil la nivel global, a produs o serie de schimbări în ceea ce privește conducerea. Acest risc cuprinde o serie de elemente importante ce țin de inabilitatea unei guvernări eficiente, ca rezultat al corupției, pieței negre, crimei organizate, impunității, generic vorbind se datorează slabei aplicări a legii. În lipsa unei reacții mai puternice din partea sectorului public și a celui privat, riscul unei guvernări ineficiente poate afecta stabilitatea economică și politică și poate eroda încrederea în lideri. În mai multe țări, printre care și în România, noii lideri au fost aleși în mare parte ca urmare a promisiunilor făcute pentru o guvernare transparentă și fără corupție, răspunzând nevoii de schimbare a alegătorilor.
 În ultimii ani, s-a intensificat legătura dintre crima globală și corupție, dar și impactul acestora asupra securității, extremismului, terorismului și a statelor fragile. De aceea, este esențial ca acestea să fie abordate prin politici adecvate atât la nivel local, cât și național, pentru a limita transferurile financiare ilegale, pentru a încuraja o guvernanță transparentă și a întări măsurile anti-crimă organizată.

2015 – Un an dominat de riscuri geopolitice

Grupând cele 28 de riscuri globale în cinci categorii - economice, de mediu, geopolitice, sociale și tehnologice -, 2015 iese în evidență ca un an în care riscurile geopolitice, după o absență de cinci ani, revin în prim-plan. Odată cu creșterea influenței geopoliticii asupra economiei mondiale, această categorie de riscuri cuprinde trei dintre cele cinci cele mai probabile și două dintre riscurile cu cel mai mare impact potențial.
De asemenea, în această categorie, trei riscuri s-au intensificat cel mai mult față de 2014: conflictul interstatal cu consecințe regionale, proliferarea armelor de distrugere în masă și atacurile teroriste.
Se remarcă, în continuare, îngrijorarea față de capacitatea lumii de a rezolva problemele sociale pregnante, având în vedere faptul că societățile sunt amenințate de riscuri economice, de mediu și geopolitice. Într-adevăr, primele două riscuri în funcție de impact sunt din categoria riscurilor sociale (diminuarea resurselor de apă și răspândirea rapidă a bolilor infecțioase).

Inovația tehnologică și riscurile pe care le implică

Ritmul rapid al inovației în tehnologiile aflate în dezvoltare, de la biologie sintetică la inteligență artificială, are de asemenea implicații sociale, economice și etice.
John DRZIK, Președinte al Global Risk and Specialties la MARSH, afirmă: Inovația este esențială pentru prosperitate, însă creează și noi riscuri. Trebuie să anticipăm aceste probleme care vor veni odată cu dezvoltarea tehnologiilor și să creăm reglementări și metode de securitate pentru a preveni dezastrele ce pot fi evitate.

Riscurile de mediu vs. riscurile economice

De asemenea, se remarcă și prezența mai mare a riscurilor de mediu printre riscurile de top în comparație cu cele economice. Acest lucru vine ca urmare a evaluării negative pe care experții au dat-o pregătirii existente pentru a face față provocărilor ce țin de schimbările climatice, mai degrabă decât ca urmare a unei diminuări a temerilor legate de riscurile economice cronice. Acestea, printre care șomajul și sub-ocuparea forței de muncă sau crizele fiscale, au rămas relativ stabile comparativ cu 2014.

ALLIANZ - Barometrul de Risc 2015

Companiile au de înfruntat noi provocări, datorate unei amplificări a scenariilor de risc, într-un mediu de afaceri din ce în ce mai interconectat, conform celui de-al patrulea Barometru de Risc publicat de grupul ALLIANZ în luna ianuarie.
În plus, riscurile industriale tradiționale, așa cum este cazul întreruperii afacerilor și a lanțurilor de aprovizionare (46% dintre răspunsuri), catastrofelor naturale (30%) și incendiilor și exploziilor (27%), continuă să preocupe experții de risc, situându-se pe primele poziții în topul riscurilor. Riscurile cibernetice (17%) și riscurile politice (11%) sunt categoriile de risc cu cele mai importante modificări din punctul de vedere al poziționării în top. Cercetarea a fost realizată în rândul a 500 de manageri de risc și experți în asigurări corporate din 47 de țări. 
Interdependența în creștere a numeroase industrii și procese implică o expunere a companiilor la un număr din ce în ce mai mare de scenarii de risc. Efectele negative se pot multiplica rapid. Un risc poate duce la producerea altor câteva riscuri. Catastrofele naturale sau atacurile cibernetice pot cauza întreruperea afacerilor pentru sectoare întregi sau pentru infrastructuri critice, nu doar pentru o companie, explică  Chris Fischer HIRS, CEO al ALLIANZ Global Corporate & Specialty SE (AGCS), divizia din cadrul ALLIANZ specializată în riscuri speciale și corporate. Managementul riscului trebuie să reflecte această nouă realitate. Identificarea din timp a impactului inter-conectivității poate atenua sau preveni pierderile ce ar putea să apară. De asemenea, este esențial să creștem colaborarea inter-funcțională în cadrul companiilor, pentru a aborda riscurile moderne, a adăugat el.

Constrângerile bugetare afectează protecția împotriva riscurilor cibernetice

Riscul producerii infracțiunilor cibernetice și apariției vulnerabilităților IT continuă să urce în topul Barometrului de Risc, poziționându-se la nivel global pentru prima dată între primele cinci riscuri ce amenință afacerile (în anul 2014 riscurile cibernetice ocupau poziția a opta, iar în anul 2013 se situau pe locul 15).  În Germania, Marea Britanie și SUA, riscurile cibernetice se poziționează în Top 3 riscuri ce amenință afacerile. Pierderea reputației și întreruperea afacerilor sunt considerate drept principala cauză a unor pierderi economice ca urmare a producerii unui incident IT.
Cu toate că nivelul de conștientizare privind riscurile cibernetice este în creștere, numeroase companii le subestimează încă impactul - aceasta este opinia a 73% dintre respondenți. Constrângerile bugetare reprezintă un alt motiv pentru care companiile nu sunt mai bine pregătite pentru combaterea riscurilor cibernetice.

Riscurile politice în creștere

Riscurile politice/ mișcările sociale constituie o mai mare preocupare pentru afaceri, conform Barometrului de Risc 2015, ajungând pe poziția a 9-a comparativ cu anul trecut. Acesta reprezintă a doua cauză importantă pentru întreruperea lanțurilor de aprovizionare (53%), după catastrofele naturale.
Cele mai severe implicații ale întreruperii afacerilor
Pentru al treilea an la rând, întreruperea afacerilor și a lanțurilor de aprovizionare este considerată a fi printre cele mai mare pericole de către Barometrul de Risc, aproape jumătate dintre respondenți (46%, +3% de la un an la altul) clasificându-l drept unul dintre cele trei cele mai importante riscuri pentru companii. Incendiul/ exploziile (43%) și catastrofele naturale (41%) sunt principalele cauze ce generează întreruperea afacerilor de care companiile se tem cel mai mult.

Tendințele înregistrate la nivelul diferitelor industrii

Impactul catastrofelor naturale (42%), așa cum este cazul cutremurelor, rămâne unul dintre riscurile principale pentru sectorul Inginerie și Construcții. Întreruperea afacerilor (68%) continuă să fie principalul risc pentru producători. Schimbările legislative (33%) sunt principalele preocupări pentru companiile de servicii financiare. Sectorul transporturilor maritime este preocupat de competiția intensificată (29%), în vreme ce furtul (47%) îngrijorează industria transporturilor.

O dublă provocare: schimbările climaterice și noile tehnologii

Schimbările climaterice, catastrofele naturale și noile tehnologii - precum tiparul 3D sau nanotehnologia - domină agenda riscurilor pe termen lung. Companiile se pot aștepta să aibă de gestionat probleme datorate inovațiilor tehnologice, fiind în același timp expuse impactului schimbărilor climaterice, ca risc latent care nu este sub controlul lor direct, explică Axel THEIS, Membru al board-ului ALLIANZ SE. Bunele practici individuale, împreună cu colaborarea dintre companii, industrii și regiuni pot ajuta la atenuarea daunelor aduse mediului și pot contribui la creșterea siguranței și a inovației într-o lume mai sustenabilă, a adăugat THEIS.Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Riscuri Globale 2015 De ce se tem oamenii de afaceri?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!