Cover Story
România la raport
Autor:Vlad BOLDIJAR
Luni, 15 Aprilie 2013

Dacă la nivel de portofoliu, creşterea înregistrată anul trecut de piaţa de asigurări a fost una atipică, obţinută pe două clase de asigurare „neinteresante” până în 2012, la nivel regional, rata de creştere a fost susţinută „artificial” de contractele cu riscuri complexe raportate în Capitală, respectiv de subscrierile realizate peste graniţele ţării.


Până în două puncte procentuale în monedă europeană a câştigat în anul 2012 piaţa de asigurări din România, după cum anunţa INSURANCE Profile la sfârşitul lunii martie. Teritorial, de unde provine acest scor?
Privind rezultatele macro, identificăm o creştere de 12% în dreptul Capitalei şi a judeţului Ilfov, una de 25% în ceea ce privește afacerile derulate în afara hotarelor ţării, respectiv o scădere de şapte puncte procentuale pentru restul de 40 de judeţe din componența României.
Dacă din punctul de vedere al afacerilor asigurătorilor în afara României, evoluţia poate fi considerată una normală, raportat la contextul integrării în UE, întrebarea care derivă din enumerarea procentelor de mai sus este: Chiar se fac mai multe asigurări în Bucureşti şi mai puţine în Cluj (-10%) sau Braşov (-20%)?
Răspunsul este: Nu. Ceea ce a câştigat municipiul Bucureşti din cele 40 de judeţe provine din diferenţa de raportare a companiilor de asigurare pe fondul reorganizărilor, respectiv prin raportarea la Centru (în majoritatea cazurilor acesta coincide cu Capitala) a contractelor cu riscuri complexe de tip corporate.
De altfel, aşa se explică şi diferenţa majoră în ceea ce privește structura portofoliului de asigurare din Bucureşti faţă de restul judeţelor ţării. Dacă în Capitală, ponderea asigurărilor de viaţă este sub media pieţei (până în 19 procente), în 29 dintre judeţe (din totalul de 40) segmentul life reprezintă peste 22%, şi chiar deţine circa o treime din piaţă în Cluj (38%), Sălaj şi Arad (câte 34%) sau Satu Mare şi Bacău (câte 30% fiecare).

Bucureşti: Nucleul pieţei de asigurări

    Capitala ţării, cu o populaţie de circa 2,2 milioane locuitori şi circa 900 mii de salariaţi. Locul în care „se câştigă cel mai bine”, 3.292 lei fiind salariul mediu brut la nivelul lunii decembrie 2012, conform INSSE. Locul în care cele mai multe dintre companiile de asigurare îşi au “centrul de comandă” şi în care sunt înfiinţate cele mai multe companii de brokeraj. Municipiul care beneficiază de toate avantajele pe care le poate oferi o capitală a Uniunii Europene, în toate domeniile, nu numai în… asigurări.
    Cam acesta ar fi o schiță sumară a imaginii Capitalei, locul în care, anul trecut, jucătorii din piaţă au subscris 800 milioane euro, echivalentul a 42% din totalul pieţei de asigurare.
Totodată, anul trecut, un locuitor al Bucureştilor a cheltuit în medie, pentru produse de asigurare, echivalentul a 362 euro: 67 euro pentru asigurări de viaţă şi circa 294 euro pentru a-şi asigura bunurile.

De la Alba la Vrancea

    De la Alba până la Vrancea (în ordine alfabetică), sau de la Giurgiu până la Cluj (în ordinea ascendentă a pieţelor locale de asigurare), companiile de profil au subscris cumulat în cele 40 de judeţe ale ţării puţin peste 1 miliard euro.
Comparativ, între judeţele României există diferenţe mari, acestea fiind date de specificul economic al fiecăruia, aşezarea geografică, forme de relief, cultură, populaţie ş.a.m.d., ansamblu de caracteristici care au influenţat puternic dezvoltarea pieţei asigurărilor la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.
Astfel, nu este de mirare că Top 5 la nivelul judeţelor alcătuit după dimensiunea subscrierilor a fost determinat de nivelul salariului mediu brut, în așa fel încât regăsim în acest clasament unități administrativ-teritoriale unde acesta este printre cele mai mari din ţară (Cluj – circa 2.400 lei în decembrie 2012) sau în care există cea mai nume­roasă forţă de muncă (Timiş – circa 215 mii angajaţi). Clasamentul confirmă,  de altfel,  încă o dată, că bunăstarea şi siguranţa financiară a individului, precum şi nivelul investiţiilor în crearea de locuri de muncă sunt într-o legătură mai mult decât strânsă cu asigurările.
În acest sens, „judeţele locomotivă” ale pieţei teritoriale de asigurare au fost şi „capitalele” euroregiunilor din care fac parte: Cluj (Nord-Vest), Timiş (Vest), Constanţa (Sud-Est), Prahova (Sud-Muntenia) şi Braşov (Centru) - acestea generând însumat circa 14% din totalul pieţei de asigurare.

Clujul, un judeţ ieşit din tipare

    Judeţul Cluj este locul în care au luat naştere companiile de asigurări ARDAF şi BT Asigurări, cel mai mare broker de asigurare de viaţă – KUNDEN Broker, în care ING Asigurări de Viaţă a avut un centru regional de servicii pentru Europa, unde a avut sediul central GROUPAMA Asigurări, şi unde încă îl are Sucursala din România a AEGON.
Tot în Cluj îşi au sediul şi primele două cele mai mari Agenţii de asigurare de viaţă din ţară, ale BCR Asigurări de Viaţă VIG, respectiv ING Asigurări de Viaţă. La toate aceste realităţi putem adăuga remuneraţiile salariaţilor şi forţa de muncă activă (locul 3 pe ţară la ambele capitole), apropierea de graniţa de Vest a României şi dinamica economiei locale, investițiile străine de aici fiind printre cele mai ridicate din ţară.
Cu asemenea realizări, nu a fost greu pentru piaţa clujeană de asigurări să se impună ca fiind cea mai mare din ţară (exceptând Bucureştii): 65 milioane euro au subscris anul trecut companiile de asigurare aici: 25 milioane euro asigurări de viaţă (locul I la această categorie) şi circa 40 milioane euro asigurări generale (poziţia III, după Prahova şi Timiş). Și tot în județul Cluj s-a înregistrat și cea mai mare densitate a asigurărilor - 95 euro/capita - calculată pentru anul 2012, Clujul fiind, de altfel, singurul judeţ în care cifra a fost peste media naţională (87 euro).

De la  „mai mult” (2008) la „mai puţin şi mai bun” (2012)

Privind per ansamblu situaţiile financiare, nici în procente, nici în cifre absolute, diferenţele nu sunt mari faţă de anii anteriori. Debutul crizei financiare a marcat scăderi importante ale afacerilor asigurătorilor în Bucureşti şi în judeţele mai puternic industrializate, „centrul de greutate” al pieţei mutându-se de la corporate către retail, de la „vândutul/cumpăratul la kilogram”  la cel „cu amănuntul”, de la asigurările obligatorii ne/ataşate contractelor de creditare la cele facultative … de la mai mult la mai puţin şi mai bun.
Practic, prelungirea crizei financiare a adus o nouă realitate, în care şi cei care cumpără, şi cei care vând asigurări sunt mult mai atenţi şi mai pregătiţi.


CLICK PE FICARE LINK PENTRU A DESCARCA CIFRELE PIETEI DE ASIGURARI LA NIVEL DE JUDETE PENTRU ANUL 2012!

PRINCIPALII INDICATORI IN ASIGURARI LA NIVEL DE JUDETE

SUCURSALE DE TOP / BROKERI DE TOP (CELE MAI PRODUCTIVE REPREZENTATNE LA NIVEL JUDETEAN)


TOPUL COMPANIILOR PE JUDETE:

REGIUNEA BUCURESTI-ILFOV

REGIUNEA CENTRU: JUDETELE ALBA, BRASOV, COVASNA, HARGHITA, MURES, SIBIU

REGIUNEA NORD-EST: JUDETELE BACAU, BOTOSANI, IASI, NEAMT, SUCEAVA, VASLUI

REGIUNEA NORD-VEST: JUDETELE BIHOR, BISTRITA-NASAUD, CLUJ, MARAMURES, SALAJ, SATU MARE

REGIUNEA SUD-EST: JUDETELE BRAILA, BUZAU, CONSTANTA, GALATI, TULCEA, VRANCEA

REGIUNEA SUD-MUNTENIA: JUDETELE ARGES, CALARASI, DAMBOVITA, GIURGIU, IALOMITA, PRAHOVA, TELEORMAN

REGIUNEA SUD-VEST: JUDETELE DOLJ, GORJ, MEHEDINTI, OLT, VALCEA

REGIUNEA VEST: JUDETELE ARAD, CARAS-SEVERIN, HUNEDOARA, TIMIS

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (România la raport).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!