Cover Story
Roşia Montană Asigurare scumpă Înseamnă Riscuri Mari
Autor:Alex. ROŞCA
Marti, 01 Octombrie 2013
Hartă preluată din Revista National Geographic Romania, decembrie 2005, www.natgeo.ro; Grafica - Adrian Minuţ, RMGC, NGM-RO.

Dincolo de argumente pro sau contra exploatării şi, fără a detalia dezbaterile recente care au culminat cu proteste de stradă, riscurile proiectului sunt certe, fie că vorbim de cele operaţionale sau de mediu. Cu toate acestea, din discuţiile publice a lipsit un punct cheie: asigurarea proiectului.
Niciuna dintre părţi nu a abordat acest aspect într-un mod elocvent. În plus, un document Gabriel Resources arată clar opinia companiei legată de asigurări. Care sunt totuşi riscurile în minerit în general? Dar ale proiectului Roşia Montană? Câte dintre ele sunt asigurabile şi cu ce costuri?

Mineritul este o afacere riscantă... chiar şi pentru asigurători! Iar aceasta nu este o evaluare la prima vedere. Potrivit unei analize a SWISS Re pentru intervalul 1997 – 2007 indica o rată a pierderilor tehnice de peste 100%. Anul 2008 aducea potrivit aceleiaşi surse  („Reducing volatility in the mining sector” – SWISS Re – 2009), daune de circa 3,5 miliarde dolari în contextul în care veniturile din prime aferente sectorului mineritului de 600 milioane dolari.
În anul 2012, potrivit WILLIS, doar din asigurările de răspundere, industria mineritului a produs daune de circa 400 milioane dolari. În acest context pare îndreptăţită întrebarea dacă modelele de asigurare pentru minerit şi modul în care riscul este împărţit între asigurat şi asigurător, au ţinut pasul cu amploarea, complexitatea şi volatilitatea acestei industrii şi a mediului de risc în permanentă schimbare. Până la urmă, asigurările în domeniu par a fi prea scumpe pentru dezvoltatorii proiectelor miniere şi dificil de construit pentru asigurători tocmai din cauza volatilităţii şi complexităţii riscurilor.

O mină nu este, totuşi, o fabrică oarecare

Subscrierea pe segmentul mineritului aduce probleme evidente. Expunerile la pierderi sunt mari mai ales când sunt acoperite toate riscurile. În acest sens, asigurarea unei mine contrastează semnificativ cu aceea a unei fabrici tipice. Aceasta din urmă are o clădire şi bunuri bine definite iar materialele de construcţie se comportă într-un mod previzibil. O mină, mai ales cea de suprafaţă are o amprentă care creşte odată cu evoluţia proiectului. Este posibil să fie probleme de subscriere generate de pereţii carierei, iazurile de decantare, comportamentul imprevizibil al materialelor de rocă şi posibilitatea de inundaţii.

Care sunt principalele riscuri ale proiectului?

Analiza detaliată a factorilor de risc care să conducă la stabilitrea clară a riscurilor asigurate a excluderilor şi restricţiilor este esenţială în condiţiile acumulării de riscuri în fiecare punct al unei mine.
Prin natura lor, procesele miniere implică adesea potenţialul unui impact negativ asupra mediului atât în timpul operaţiunilor miniere şi chiar după închiderea minei. Chiar şi asigurat de către Gold Corporation pe durata exploatării, proiectul de la Roşia Montană va lăsa în urmă o expunere a iazului de decantare şi a haldelor de steril pentru câteva zeci de ani.
Tocmai acest cumul de riscuri implicate în activitatea de minerit şi impactul posibil asupra mediului au condus la situaţia în care cele mai multe ţări au adoptat reglementări stricte pentru a limita efectele negative ale acestor operaţiuni.
Un risc specific privind răspunderea civilă şi de mediu este identicat în procesul de separare, concentrare şi rafinare a minereurilor sau de prelucrare a mineralelor. La Roşia Montană se va folosi în procesul tehnologic o mare cantitate de apă, cianură de sodiu iar rezidurile care conţin resturi de cianură şi produşi de neutralizare cu potenţial toxic vor fi depozitate în bazin deschis.
Într-un studiu realizat în 2009 de IMIA ( Asociaţia Internaţională a Asigurătorilor din Inginerie – Titlul studiului: Mining Industry Engineering Insurance exposure) identifică principalele riscuri cu privire la iazurile de decantare de tipul celor folosite la Rosia Montană: căderile masive de precipitaţii pot afecta aceste tipuri de baraje. Aceasta ar putea conduce la distrugerea parţială sau totală a acestor tipuri de baraje sau a structurii barajului, fie în timpul construirii fie în timpul exploatării. Volumul de reziduri creşte pe măsura înaintării în exploatare iar aceste creşteri ar putea destabiliza puterea barajului ceea ce ar putea conduce la ruperea acestuia.
Referitor la acest aspect, raportul Academiei Române este elocvent: există riscuri colatarale care pot apărea pe parcursul lucrărilor de extracţie: riscul de propagare a microseismelor cauzate de procesul de extracţie, care afectează stabilitatea construcţiilor din vecinătatea carierei din dealul Cârnic, şi riscul determinat de seismicitatea indusă pe seama volumelor imense de steril acumulate în spatele barajului proiectat la gura Văii Corna cu pericol de rupere a barajului şi efecte catastrofice asupra localităţilor din aval. Barajul preconizat, construit din rocă sterilă (în apropierea oraşului Abrud) nu prezintă garanţii în situaţii extreme. Geologii români au invocat de mai multe ori proasta alegere a locului acestui baraj, permeabilitatea fundaţiei şi a unor zone ale bazinului de acumulare a reziduurilor toxice
În acelaşi timp, raportul Institutului Geologic al României susţine că studiile RMGC asupra versanţilor Pârăului Corna – în punctul în care se prevede a fi amplasat iazul de decantare sunt bazate pe prezumţii care nu ţin cont de contextul geologic real. Locaţia menţionată nu se pretează depozitării unei cantităţi atât de mari de şlam cianurat din cauza gradului intens de fisurare, a permeabilităţii mari a versantului stâng care conţine gresii şi nu formaţiuni argiloase după cum susţine proiectul, dar şi a craterului parţial submers al viitorului bazin de decantare – 45 ha vor fi sub apă”. Potrivit Academiei Române, cantitatea de apă reziduală este de 2,750 milioane metri cubi care conţine 66 substanţe chimice ne-biodegradabile, cele mai multe dintre ele toxice.

Abordare diferită a asigurării

Complexitatea riscurilor şi faptul că nu pot exista doua exploatări miniere identice îi determină pe asigurători să folosească metode diferite de acoperire pentru etapa de construcţie a proiectului şi pentru cea de exploatare. Pentru prima etapă acoperirea este bazată pe formule standart în timp ce aproape toate elementele de asigurare pentru faza exploatării sunt personalizate („tailor made”).
În general industria minieră include activităţi periculoase de operare, cea mai mare a echipamentelor scumpe folosite este supusă la utilizare intensă în condiţii de mediu agresiv iar uzura accelerată a acestora sporeşte riscurile de accidente.
Asociaţia Internaţională a Asigurătorilor din Inginerie oferă în studiul citat anterior un tablou al principalelor riscuri transpuse într-un şablon de aplicare a scenariului de evaluare a PML – probable maximum loss – pierderea maximă posibilă.
Cu toate că stabilirea exactă a PML variază în funcţie de domeniu, pentru asigurările în minerit, asociaţia propune abordarea scenariului pierderea maximă probabilă (probable maximum loss) diferită de varianta maximum possible loss (pierderea maximă posibilă) care este mult mai acoperitoare şi ia în calcul scenarii atipice, de tipul: un avion s-ar putea prăbuşi peste locaţia exploatării.

Riscuri asigurabile şi neasigurabile ale proiectului

În singurul document public al Gabriel Resources care face referire la posibilitatea asigurării proiectului, (Annual Information form of Gabriel Resources Ltd. – 10 martie 2010, p. 37) se precizează: Gabriel Resources deţine o asigurare pentru a se proteja împotriva unor riscuri legate de operaţiunile sale pentru valori pe care compania le consideră rezonabile în funcţie de circumstanţele fiecărui risc identificat. Operaţiunile de exploatare implică numeroase riscuri, inclusiv condiţiile neaşteptate sau neobişnuite de mediu dar şi cele geologice şi de operarare: căderi sau explozii în stâncă, falii şi peşteri în stâncă, alunecări de teren, inundaţii, cutremure şi alte evenimente naturale.Printre riscurile identificate, Gabriel Resources menţionează şi riscul politic sau instabilitatea socială. Expunerea în faţa acestor riscuri ar putea conduce, printre altele, la deteriorarea fizică a echipamentelor de exploatare, vătămări corporale sau decese, întârzieri în exploatare, pierderi financiare dar şi răspundere juridică.
Compania consideră că: nu este întotdeauna posibil să se obţină asigurarea adecvată împotriva tuturor acestor riscuri iar Gabriel Resources poate alege să nu se asigure din cauza condiţiilor de asigurare, a excluderilor, a costurilor sau din alte motive. În cazul apariţiei unuia dintre riscurile enumerate, pe fondul inexistenţei asigurării sau insuficientei acoperiri, acastă situaţie ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra capacităţii operaţionale a companiei, asupra situaţiei financiare şi ar putea provoca o scădere a acţiunilor companiei.
Fără a blama compania pentru abordarea asigurării sau pentru faptul ca ia în calcul opţiunea de neasigurare, remarcăm pe de-o parte conştientizarea pe deplin atât a riscurilor cât şi a efectelor negative pe care absenţa unei asigurări le-ar putea produce. Este o dovadă în plus că asigurarea în minerit este un produs pretenţios ce solicită mult efort din partea asiguratorilor pentru cuantificarea riscurilor complexe rezultând un produs prea scump, poate pentru dezvoltatorii de proiecte miniere.
Precizare: Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation nu ne-au oferit detalii specifice privind asigurarea proiecului dar am fost asiguraţi că vom primi un răspuns la începutul lunii noiembrie. Cu siguranţă, vă vom ţine la curent cu aceste detalii imediat ce le vom primi.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Roşia Montană Asigurare scumpă Înseamnă Riscuri Mari).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!