Asigurări
S-a mers prea departe? Asigurări pentru sportivi din competiţii virtuale
Autor:Adrian MOŞOIANU
Marti, 01 Octombrie 2013

Ligile sportive virtuale presupun cheltuieli, dar şi posibilităţi de câştig pentru participanţi. De aceea,  au apărut poliţe care acoperă riscul de accidentare al jucătorilor. 

Sportul virtual a luat avânt în anii ’90, odată cu boom-ul Internetului. Nu este vorba de jocuri pe calculator precum FIFA, ci de competiţii în care participanţii îşi fac propriile echipe selectând nume de jucători reali din campionate reale (de fotbal, baschet ş.a.m.d.), de cele mai multe ori de la echipe reale diferite. Ulterior, rezultatele echipelor virtuale astfel formate şi clasamentele ligilor virtuale în care ele evoluează depind de performanţele reale ale jucătorilor reali ale căror nume au fost selectate în echipe.

Un business în toată regula

Conceptul poartă numele de Fantasy Sport, iar principalele activităţi ale participanţilor sunt urmărirea statisticilor cu privire la performanţele şi rezultatele consemnate în competiţiile reale ce reprezintă referinţele celor virtuale, precum şi transferurile de jucători. Participanţii la aceste ligi virtuale au cheltuieli financiare extrem de reale, cum ar fi taxele de înscriere pe diferitele site-uri web care organizează astfel de competiţii, diferite servicii de monitorizare a rezultatelor şi jucătorilor din competiţiile reale, precum şi comisioane pentru transferurile de jucători.
Unii o fac din pură pasiune, dar există şi competiţii virtuale care presupun câştiguri financiare reale pentru câştigători, precum şi transferuri de jucători pe bani adevăraţi. De obicei, acestea afişează şi cele mai scumpe taxe de înscriere. Potrivit firmei de cercetare IBISWorld, în Statele Unite, unde este cel mai dezvoltată, industria Fantasy Sport  a ajuns la un rulaj anual de peste 1,2 miliarde USD. Organizaţia profesională a industriei, Fantasy Sports Trade Association, avansează o cifră şi mai mare, de peste 1,6 miliarde USD anual.

Când există cerere, există şi ofertă

În aceste condiţii, pentru cei mai pasionaţi de sportul virtual şi care cheltuiesc cele mai mari sume pentru a participa la aceste competiţii, accidentarea gravă a unui jucător de bază constituie un prejudiciu, se pare, deloc nesemnificativ. Căci, odată ieşit din competiţia reală, jucătorul respectiv nu mai poate puncta nici pentru echipele virtuale în care a fost inclus. Ceea ce le-a dat unor brokeri de asigurare, la rândul lor fanatici ai sportului virtual, ideea de a vinde poliţe de asigurare care să acopere prejudiciile financiare ale participanţilor la ligile virtuale în cazurile de indisponibilizare (reală) a unor jucători.
„Ideea ne-a venit în 2008, când, din cauza unei accidentări grave, Tom BRADY a stat pe tuşă tot sezonul. Participanţii la liga virtuală care l-au luat pe BRADY în echipă în acel an şi au plătit sume importante pentru a se înscrie în competiţie şi-au văzut atunci, practic, compromise toate şansele de a câştiga”, spune Henry OLSZEWSKY, unul din cei doi proprietari ai firmei de brokeraj care deţine site-ul specializat FantasySportsInsurance.com. Tom BRADY este una dintre vedetele campionatului de fotbal american din SUA (NFL), component al echipei New England Patriots. FantasySportsInsurance.com mai asigură, pentru participanţii la competiţii virtuale, riscurile de accidentare ale jucătorilor din NBA, liga nord-americană de baschet.

Actuariat pe modelul poliţelor din sportul real

Pentru a evalua şi cota riscurile de accidentare ale jucătorilor din perspectiva participanţilor la ligile sportive virtuale, cei doi brokeri au luat ca model poliţele de accident ale sportivilor din viaţa reală, ajustându-le la riscurile financiare mult mai mici, în sume absolute, din lumea virtuală.
„M-am uitat pe poliţele cu care echipele profesioniste îşi asigură jucătorii. De exemplu, Tom BRADY are un salariu anual de 100 milioane USD, din care îi sunt garantaţi 40 milioane chiar şi dacă nu joacă nici un meci, ca urmare a unei accidentări. Deci clubul trebuie să-şi cumpere asigurare pentru o acoperire de 40 milioane USD”, spune OLSZEWSKY.

A apărut şi concurenţa

FantasySportsInsurance.com percepe o cotă de primă de 10% din costurile de participare la liga virtuală ale participanţilor,  pentru asigurarea riscurilor de accidentare ale jucătorilor de top implicaţi în competiţie. Jucătorii deja accidentaţi sau cei care prezintă risc mare de accidentare (cu accidentări multe şi/sau grave în carieră) nu sunt asigurabili. Cele mai multe dintre poliţele subscrise de brokeri acoperă investiţii în participarea la ligi virtuale cuprinse între 300 şi 500 USD.
Dacă jucătorul asigurat se accidentează şi lipseşte în nouă sau mai multe meciuri din ligă, participantul primeşte drept despăgubire întreaga sumă investită. Riscurile sunt plasate la asigurători din piaţa LLOYD’s of London. Cei de la FantasySportsInsurance.com spun că au intermediat până în prezent circa 2.000 de poliţe de acest tip. De curând, a apărut şi o firmă concurentă, Fantasy Player Protect, care asigură jucători din ligi virtuale contra unei sume cuprinse între 12 şi 15 USD.
Mai mult, un profesor de drept de la Baruch University a lansat site-ul Sports.Judge.com, prin intermediul căruia mediază litigii apărute între organizatorii de ligi virtuale şi clienţi, în legătură cu regulamentele ligilor, sau dispute între participanţi, legate de transferuri de jucători de la o echipă virtuală la alta.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (S-a mers prea departe? Asigurări pentru sportivi din competiţii virtuale).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!