Pensii
S.O.S. pensiile private
Joi, 01 Iulie 2010

Industria de pensii private nu poate funcţiona decât făcând planuri de termen lung. Din păcate, clasa politică nu se dezminte şi continuă să acţioneze în virtutea unor obiective care nu depăşesc orizontul intereselor de partid imediate. De aici, o permanentă agresiune asupra sistemului de pensii private, văzut ca un „tezaur” prea tentant azi ca să fie păstrat şi crescut pentru... poimâine. Sub semnul acestei permanente confruntări s-a desfăşurat şi ZIUA PENSIILOR PRIVATE din cadrul FIAR - Forumul Internaţional Asigurări - Reasigurări 2010.

Aflată la a 5-a ediţie, ZIUA PENSIILOR PRIVATE şi-a obişnuit publicul său fidel cu prezenţa unor invitaţi de marcă, profesionişti de o relevanţă specială în peisajul mondial al pensiilor private. Anul acesta, agenda evenimentului a fost centrată pe valorificarea bogatei experienţe acumulate de pieţele cele mai importante din regiunea Europei Centrale şi de Est, Polonia şi Ungaria. Astfel, ZIUA PENSIILOR PRIVATE a avut ca invitaţi speciali internaţionali pe Csaba NAGY, Preşedinte CEEC Forum (secţiunea Federaţiei Europene a Fondurilor de Pensii dedicată regiunii CEE) şi Preşedinte STABILITAS, asociaţia ungară a operatorilor din pensiile private, pe Judit LUDVAI, CEO, AEGON Ungaria, lider pe piaţa pensiilor private obligatorii din ţara vecină, precum şi pe Dariusz STANKO, Consilier al Preşedintelui IGTE, asociaţia fondurilor de pensii din Polonia. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a fost reprezentată la cel mai înalt nivel, prin Mircea OANCEA, Preşedinte al Consiliului CSSPP, precum şi printr-o delegaţie de specialişti reprezentând principalele segmente de activitate ale instituţiei. Au participat la eveniment liderii fondurilor de pensii, directori de investiţii şi specialişti ai pieţei de capital, reprezentanţi ai băncilor depozitare, ai brokerilor de pensii private, alţi profesionişti ai lumii financiare din România şi din străinătate.

Sistemul de pensii este în stare de urgenţă

Guvernul României a dat un nou semnal negativ. Suntem la a doua lovitură sub centură, a declarat Dr. Crinu ANDĂNUŢ, Preşedintele APAPR, în deschiderea conferinţei. Afirmaţia venea în contextul în care Ministrul de Finanţe, Sebastian VLĂDESCU, declarase, în pre-ziua evenimentului: Contribuţia la Pilonul II de pensii private se va reduce. Veţi vedea cu cât, proiectul de lege e la mine acum. Acelaşi oficial guvernamental vorbise cu două zile mai devreme despre reducerea contribuÈ›iilor de la 2,5% la 0,5% din salariul brut.

Potrivit Preşedintelui Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, în cazul aplicării acestei măsuri, dinamica dezvoltării acestui sistem va fi puternic afectată. Totodată, clasa politică, prin luarea acestei decizii, se va afla într-un conflict direct cu cetăţenii pe care îi reprezintă, băgând mâna în buzunarul acestora. Marea masă de români nu înţeleg ce se întâmplă, că drepturile lor cetăţeneşti vor fi limitate. Practic, s-a declanşat o stare de urgenţă în domeniu.

Comentând sistemul public de pensii, ANDĂNUŢ a precizat că acesta ar trebui să se muleze pe dinamica economică a României. Dacă Pilonul I nu se va limita la resursele date de performanţa economică, acesta se va afla într-o stare veşnică de faliment. Pilonul II şi-a arătat viabilitatea; în pofida faptului că acesta a avut probleme minore în Europa, revenirea sistemului a fost întotdeauna rapidă şi a demonstrat că el are capacitatea de a furniza rezultatele scontate, cu condiţia ca funcţionarea sa să nu fie împiedicată prin măsuri administrative abuzive, a adăugat ANDĂNUŢ.

În România, sistemul de pensii private, în pofida unei conjucturi nefavorabile, nu a suferit de pe urma crizei financiare, specialiştii noştri reuşind să facă ce era necesar pentru a nu intra pe un trend negativ şi pentru a păstra nivelul de credibilitate. Am funcţionat foarte bine într-un mediu instabil şi de risc politic maxim. Este o ruşine ceea ce se întâmplă, pentru că se aruncă vrajbă între generaţii, a opinat Preşedintele APAPR.

Mircea OANCEA: Ar trebui să mărim contribuţiile, nu să le tăiem

Dacă vrem ca viitorii pensionari să aibă cu ce trăi decent, ar trebui să mărim contribuţiile, nu să le tăiem. Fără un minim de 10% din venituri reprezentând contribuţii, aproape că nu are rost să vorbim de sisteme de pensii private, a evidenţiat Mircea OANCEA, Preşedintele CSSPP. El a adăugat: Ca şi reprezentant al unei insitutii care trebuie să apere interesele viitorilor pensionari, alături de APAPR trebuie să facem toate demersurile pentru a stopa o astfel de decizie, de a diminua contribuţia la Pilonul II. În acest fel poate fi afectată o politică sănătoasă şi de viitor în România, distrugând un sistem care funcţionează bine şi care reprezintă, cel puţin în acest moment, aproape singura modalitate în care românii economisesc pentru pensie.

De altfel, a mai evidenţiat Preşedintele CSSPP, este extrem de îngrijorător faptul că problematica pensiilor private pare a fi privită extrem de simplist, fără a ţine cont de toate elementele „angrenajului” economic din care fondurile de pensii fac parte. Astfel, când vorbim de sistemul de pensii private, nu trebuie să ne gândim numai la riscurile suportate de participanţi, ci şi la riscurile operatorilor. O companie de pensii nu poate opera permanent supusă riscului ca intervenţia politică să-i demoleze business-ul, a explicat Preşedintele CSSPP. În plus, fondurile de pensii au dovedit că reprezintă un factor de stabilitate în sectorul financiar, mai ales în perioade dificile. De asemenea, acestea reprezintă capital românesc pentru investiÈ›ii pe termen lung şi sunt de departe mult mai stabile decât capitalul străin speculativ. Afectând fondurile de pensii, se afectează şi potenţialul de relansare a economiei, a subliniat Mircea OANCEA.

Decizia anunţată pare cu atât mai greu de înţeles şi de acceptat, cu cât niciunul dintre motivele care au stat la baza adoptării sistemului de pensii private nu s-a schimbat. Cornelia COMAN, CEO, ING Asigurări de Viaţă: Este inadmisibil ca, la doi ani după ce s-a introdus acest sistem, Guvernul să vină şi să facă astfel de modificări majore, în condiţiile în care situaţia demografică sau problemele care au dus la introducerea sistemului de pensii private, întreg acel context, nu s-au schimbat. În continuare avem probleme cu sistemul de pensii obligatorii, în continuare ştim că problemele demografice sunt cele care sunt şi vom avea în curând aproape doi pensionari la o persoană activă. Ca urmare, această intervenţie din partea Guvernului nu face decât să inducă o stare de neîncredere în sistemul de pensii private, care nu ajută pe nimeni.

Fondurile de pensii - sub ameninţarea deciziei politice

România nu reprezintă un caz singular în ceea ce priveşte tentaţia pe care activele fondurilor de pensii o exercită asupra politicienilor nevoiţi să caute soluţii de susţinere a sistemului public de pensii. În multe state din regiune, criza economică a accelerat adâncirea dezechilibrelor din sistemul public de pensii şi a pus guvernanţii în faţa necesităţii de a acoperi deficite importante în domeniu. Situaţia ţărilor din regiune este analizată şi a fost iniţiată fondarea unui forum de analiză pentru zona Europei Centrale şi de Est. Guvernele acestor ţări vor trebui să ia măsuri similare în următoarea perioadă şi vor fi nişte decizii greu de luat, cu implicaţii serioase. S-au luat deja foarte multe decizii de către Guvernele ţărilor din CEE, inclusiv în România, şi toate sunt destul de dăunătoare dezvoltării viitoare a întregului sistem de pensii private. Însă, cum a fost şi cazul Ungariei, cred că şi în România piaţa de profil va ajunge la un fel de compromis cu Guvernul, a declarat Csaba NAGY, Preşedintele CEEC Forum şi CEO-ul OTP Pensions din Ungaria.

Judit LUDVAI, CEO, AEGON Ungaria, a explicat situaţia din Ungaria: Piaţa maghiară de pensii private a suferit modificări importante ca urmare a crizei financiare. În primul rând, contribuabilii au fost şocaţi de numărul mare de şomeri şi de oameni care şi-au pierdut economiile. Pe de altă parte, similar cu ceea ce se întâmplă şi în România, pensiile private au devenit un subiect frecvent pe scena politică. Politicienii au încercat să profite de pe urma pensiilor private, aceştia cerând în repetate rânduri re-naţionalizarea sistemului. Pe fondul „spectacolului politic˝, contribuabilii maghiari au început să îşi piardă încrederea în sistem, iar pe de altă parte a devenit dificilă şi situaţia companiilor de pensii, acestea nemaireuşind să îşi îndeplinească business-plan-urile pe termen lung.

Guvernul maghiar a oferit contribuabililor opţiunea de a reveni la sistemul de stat, 70 de mii de persoane mutându-se până la finalul anului trecut. Aceştia au „mutat”, de asemenea, şi un portofoliu semnificativ de active, a explicat CEO-ul AEGON Ungaria. Societatea condusă de Judit LUDVAI a suferit, pe fondul acestor modificări, o scădere de până la 10 puncte procentuale.

În Polonia, sistemul de pensii administrate privat se confruntă cu aceeaşi problemă ca şi cel românesc, fiind pus faţă în faţă cu decizia politică de a reduce contribuţiile. Acestea sunt efectele unei crize temporare şi, de aceea, pe termen lung, sunt optimist că tot mai mulţi oameni sunt dispuşi să se integreze într-un sistem de unde vor obţine beneficii, a apreciat Dariusz STANKO, Consilier al Preşedintelui Camerei Poloneze pentru Fonduri de Pensii.

Totuşi, ar fi periculos ca piaţa pensiilor private să nu reacţioneze la presiunile politice. Dacă până acum companiile nu au fost dornice să popularizeze sistemul, crezând că rezultatele foarte bune vor vorbi de la sine, în acest moment este nevoie ca mesajele politicianiste să fie contracarate eficient. Trebuie să folosim un limbaj mai populist şi mai puţin tehnic, pentru a-i convinge pe oameni că pierd bani pe termen lung dacă se retrag din sistemul privat de pensii, a declarat Dariusz STANKO.

România, mereu impredictibilă

Deşi intervenţia guvernamentală în funcţionarea pieţei de pensii private s-a făcut simţită în mai toate ţările din regiune, România ar putea fi un caz unic prin aceea că afectarea sistemului intervine la foarte puţin timp după lansarea lui, când acesta n-a atins încă punctul de echilibru. Practic, diminuarea drastică a nivelului contribuţiilor ar pune companiile de administrare în situaţia de a cere acţionarilor noi injecţii financiare pentru a susţine costurile de operare. Am mari îndoieli că va exista entuziasm din partea acţionarilor noştri în a susţine financiar companii în care deja s-a investit suficient de mult. Eu nu înţeleg şi cred că nici acţionarii noştri nu înţeleg de ce, dacă statul nu mai reuşeşte să aibă grijă, dintr- un anumit punct de vedere, al pensiilor, de propriii cetăţeni, de ce aceştia nu sunt lăsaţi să-şi poarte singuri de grijă şi să economisească, la nivel individual, prin aceste sisteme complementare. Practic, o lege pe care te-ai bazat, atât ca individ, cât şi ca şi companie, devine foarte fluidă, un mediu de afaceri devine total nepredictibil, aşa că nu mă aştept la un entuziasm în continuarea acestei afaceri, din partea acţionarilor, apreciază Ioan VREME, CEO, GENERALI Pensii. Cât despre momentul ales… Este adevărat că au existat sau există şi în alte ţări reduceri de contribuţii, limitări de venituri pentru administratori, însă acestea s-au produs după mulţi ani de funcţionare a sistemului, ani în care s-au adunat active serioase. Realmente nu putem vorbi de economie şi de acumulare serioasă la un nivel de 200 euro acumulat până acum şi la un nivel al contribuţiilor, pentru cei 5 milioane de participanţi, extrem de redus. Dacă nu lăsăm nici măcar timpul să producă acumularea şi descurajăm sistemul, atunci nu avem niciun fel de speranţe să mai fie investiţi foarte mulţi bani.

Pe români, vremurile grele i-au unit

Sistemul de pensii se poate baza pe sprijinul nostru total în ceea ce priveşte menţinerea calendarului de reformare a sistemului de pensii. Doresc să facem front comun şi să discutăm cu autorităţile care au drept de decizie, pentru a ajunge la un pact de susţinere pe termen lung a acestui sistem. Dacă această măsură va fi pusă în practică, vom depune eforturi ca ea să se aplice pe termen cât mai scurt, a declarat Mircea OANCEA.

Suntem în situaţia de a ne vedea ameninţaţi. Ne vom formula apărarea în momentul potrivit. APAPR e hotărâtă să îşi facă simţită prezenţa, să îşi facă cunoscută opinia, să o prezinte la toate nivelurile necesare şi să prevenim ceea ce este gata a se întâmpla. Niciodată nu trebuie să pierdem din vedere că suntem un stat membru al UE şi trebuie să ne rezolvăm problema atât pe plan local, cât şi european, a adăugat Preşedintele APAPR.

Un compromis este, fără îndoială, realizabil şi vă doresc succes, să găsiţi calea de dialog cea mai bună. Pe de altă parte, experienţa ne arată că fiecare situaţie de acest tip s-a dovedit a fi numai una dintr-un lung şir. Operăm într-o industrie încă puţin înţeleasă şi s-a dovedit că ea este mult mai vulnerabilă la riscul politic decât ne-am fi aşteptat. Aşadar, cred că trebuie să ne considerăm avertizaţi şi să fim pregătiţi oricând să ne confruntăm cu o nouă provocare, a concluzionat Dariusz STANKO.

 

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (S.O.S. pensiile private).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!