Cariere
Schimbare de eşalon în F1 a asigurărilor europene
Autor:Daniela GHEȚU
Luni, 02 Mai 2016

Când Michael SCHUMACHER a părăsit Scuderia Ferrari în 2006, o lume întreagă a rămas uimită, privind neîncrezătoare la despărţirea dintre pilotul şi echipa de racing ale căror nume deveniseră practic sinonime după mai bine de 11 ani condimentaţi de cele mai valoroase victorii. În anul următor, Kimi RÄIKKÖNEN a părăsit McLaren Mercedes pentru a deveni nr. 1 la Ferrari, fiind înlocuit în echipa britanică de Fernando ALONSO, care a plecat de la Renault... pentru că nu sunt mulţi piloţii capabili să ducă la victorie o maşină de Formula 1. Schimbările aduse de anul 2015 în managementul celor mai puternici asigurători europeni nu sunt departe de „vânătoarea de talente” din F1.

În mai 2015, ALLIANZ anunţa retragerea lui Michael DIEKMANN (60), dupa 11 ani petrecuţi la cârma celui mai mare asigurător european, pe care l-a adus la un nivel de performanţă de invidiat. Ajuns la vârsta tradiţională la care membrii Board-ului ALLIANZ se retrag din activitate, DIEKMANN i-a cedat fotoliul său de CEO lui Oliver BÄTE (50), ex responsabil global pentru afacerile grupului în domeniul asigurărilor P&C. Chiar dacă pentru DIEKMANN plecarea din grup este numai temporară - el fiind invitat să preia, peste doi ani, conducerea Consiliului de Supraveghere ALLIANZ SE, această schimbare pare să fi dat tonul unei „avalanşe” de tranziţii la vârf intervenite pe tot parcusul lui 2015 şi începutul lui 2016 în managementul celor mai relevante grupuri de asigurări de pe bătrânul continent.
Plecarea lui DIEKMANN nu este singura modificare intervenită în structura conducerii grupului german. Sergio BALBINOT, un nume puternic legat de istoria recentă a grupului GENERALI şi, în acelaşi timp, Preşedinte al Insurance Europe din 2011, s-a alăturat echipei ALLIANZ ca membru al Board-ului, responsabil cu afacerile de asigurări din Europa de Vest şi Sud. Ulterior, cu ocazia demisiei lui Manuel BAUER, responsabilităţile lui BALBINOT s-au extins şi asupra afacerilor din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi India, în timp ce zona Europei Centrale şi de Est i-a fost atribuită Dr. Werner ZEDELIUS (57).
Despărţirea lui BALBINOT de GENERALI, după o carieră construită pas cu pas în cadrul grupului timp de 31 de ani, a fost calificată de presa italiană ca reprezentând un ultim act al schimbării de stil, strategie şi echipă managerială aduse de mandatul lui Mario GRECO la conducerea grupului.  Funcţia deţinută de BALBINOT la GENERALI a fost preluată de Valter TREVISANI (54), ex Chief Technical Officer şi, de asemenea, un „veteran” cu o carieră de 28 de ani în interiorul grupului italian.
Pentru GENERALI însă, plecarea lui BALBINOT a fost nu numai ultimul act al unui şir de schimbări de echipă, dar şi un preambul la o schimbare spectaculoasă la vârf, ca urmare a refuzului lui Mario GRECO de a-şi reînnoi mandatul de CEO. Astfel, după încheierea cu succes a unui mandat de 3 ani care a avut ca obiectiv central o schimbare majoră de strategie vizând îmbunătăţirea stabilităţii şi a performanţei financiare a grupului, GRECO a decis să revină în fruntea ZURICH Insurance, unde va avea, de asemenea, un mandat de „reformator”, după perioada dificilă şi pierderile înregistrate de compania elveţiană anul trecut. Data de debut a noului său mandat este 1 mai 2016.
Decizia sa a fost o mutare surpriză pentru asigurătorul italian, care a trebuit să caute o soluţie de înlocuire. Aceasta s-a concretizat în persoana lui Phillipe DONNET (55), care a condus anterior GENERALI Italia. În funcţia de Director General a fost numit Alberto MINALI (50), Group CFO. Atât DONNET, cât şi MINALI vor gestiona în continuare funcţiile deţinute anterior numirii în actualele poziţii de conducere.
Nici subsidiarele grupului din alte ţări nu au fost ocolite de schimbări. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016, Alfred LEU (57), ex CEO GENERALI Switzerland Holding, l-a înlocuit pe demisionarul Peter THIRRING la şefia GENERALI Holding Vienna AG şi GENERALI Versicherung AG.
Andrea SIMONCELLI (64) a preluat conducerea subsidiarelor GENERALI din Polonia (GENERALI Zycie, GENERALI şi GENERALI Finance), după ce a condus companiile grupului din Serbia şi Muntenegru. Adjunctul său din Serbia, Dragan FILIPOVIC (48), a preluat poziţia deţinută anterior de SIMONCELLI.

AXA ≠ de CASTRIES?

După o carieră de 27 de ani în cadrul Grupului AXA, din care 17 ani în poziţia de CEO, Henri de CASTRIES (61) şi-a anunţat retragerea, începând cu 1 septembrie a.c. După această dată, potrivit deciziei Board-ului AXA, funcţiile de Preşedinte al Board-ului şi CEO vor fi separate, urmând a fi preluate de Denis DUVERNE (63), care va fi Preşedinte non-executiv al Board-ului, şi Thomas BUBERL (43), care va prelua responsabilitatea de CEO AXA. Până la data schimbării efective, cei doi nou numiţi vor lucra împreună cu Henri de CASTRIES la elaborarea noii strategii de dezvoltare a AXA, care va fi anunţată în luna iunie.
Noua echipă de la vârful AXA are ca obiectiv prioritar găsirea de noi surse de creştere pentru afacerile grupului. Fără să elimine eventualitatea unor achiziţii, BUBERL pare să prefere deschiderea companiei, în ritm accelerat, către beneficiile tehnologiei digitale, apreciind atât avantajele de natură operaţională, cât și oportunitatea de a construi şi menţine o relaţie mai apropiată cu clienţii.
Plecarea lui de CASTRIES de la AXA, la relativ scurt timp după ce a fost cooptat ca Director non-executiv în Board-ul băncii britanice HSBC, a alimentat zvonurile potrivit cărora el va candida pentru a prelua poziţia de Preşedinte HSBC la retragerea, în 2017, a actualului Preşedinte, Douglas FLINT. 
AXA a anunţat şi o schimbare la nivel local, cu Alexander VOLLERT care va părăsi în septembrie 2016 şefia ALLIANZ Versicherungs-AG şi poziţia de membru al Board-ului ALLIANZ Deutschland AG, responsabil cu afacerile P&C, pentru a prelua fotoliul de CEO al AXA Germania şi un loc în Comitetul Executiv al grupului AXA.

„Greii”reasigurărilor europene îşi schimbă liderii

Cu numai o săptămâna înaintea ştirii despre schimbarea la vârf din grupul AXA, presa de specialitate prelua anunţul MUNICH Re privind înlocuirea şefului său „istoric”, Nikolaus von BOMHARD (60) cu Joachim WENNING (51), începând cu 27 aprilie 2017. Cariera lui BOMHARD alături de grupul german, care numără deja 31 de ani, din care 12 ca „number 1”, nu se va încheia însă în 2017. Ca şi în cazul lui Michael DIEKMANN la ALLIANZ, retragerea din 2017 îi va permite lui BOMHARD să corespundă cerinţelor standardului de guvernanţă corporatistă german, care cere o perioadă de „răcire” de circa 2 ani, astfel încât la retragerea actualului Preşedinte al Consiliului de Supraveghere MUNICH Re, Bernd PISCHETSRIEDER, la împlinirea vârstei de 70 de ani, să poată prelua această poziţie.
Succesorul lui BOMHARD, Joachim WENNING, lucrează pentru MUNICH Re din 1991 şi face parte din Board-ul grupului din 2009, responsabilităţile sale fiind legate, în cea mai mare parte, de reasigurările pentru segmentul „life”.
SWISS Re a anunţat cam în aceeaşi perioadă decizia numirii lui Christian MUMENTHALER (46) în poziţia de CEO al grupului începând cu 1 iulie 2016, moment în care Michel M. LIES se va retrage din activitate, după 35 de ani de carieră în grupul elveţian. MUMENTHALER lucrează de 17 ani pentru SWISS Re, în ultimii ani supervizând activitatea de reasigurări, care generează peste 85% din veniturile grupului.
Preluând activitatea a doi lideri care au reuşit nu numai să traverseze cu bine MUNICH Re şi SWISS Re prin „furtuna” financiară din ultimii ani, dar şi să îmbunătăţească performanţa financiară realizată de acestea, misiunea celor doi specialişti nou numiţi este una de continuitate, pentru care provenienţa lor din interiorul structurilor va constitui o calitate importantă.

VIG – înnoire pe scară largă

Finalul anului 2015 şi primul trimestru din 2016 au adus numeroase schimbări şi în VIENNA INSURANCE GROUP (VIG), grupul de asigurări european cu cea mai puternică prezenţă în Europa Centrală şi de Est. În paşi succesivi, a fost înnoită întâi structura Board-ului după care, plecarea lui Peter HAGEN (57), ca urmare a diferenţelor de opinii cu privire la orientarea şi strategia de dezvoltare viitoare a grupului, a condus la numirea ca Preşedinte al Board-ului VIG a lui Elisabeth STADLER (55), cu un mandat care va dura, în prima instanţă, până la data la care ar fi expirat mandatul fostului lider VIG, în iunie 2018. Anterior numirii sale în Board-ul VIG şi apoi la şefia grupului, Elisabeth STADLER a condus compania austriacă DONAU Versicherug, membră VIG.
De la 1 ianuarie 2016, Board-ul VIG este format din Elisabeth STADLER (CEO), Franz FUCHS, Roland GROLL, Judit HAVASI, Peter HOFINGER şi Martin SIMHANDL, CFO. Martin DIVIS, MBA, şi Gabor LEHEL sunt membri adjuncţi ai Board-ului. Începând cu aceeaşi dată, grupul austriac are şi un nou şef al afacerilor europene, în persoana lui Dieter PSCHEIDL, fostul reprezentant al Asociaţiei Asigurătorilor din Austria, VVO, la Uniunea Europeană.
În sfârşit, din martie 2016, Wolfgang HAAS MSc (50) a fost numit purtător de cuvânt al VIG, în responsabitatea sa intrând coordonarea nou formatului departament de comunicare al VIG, care comasează precedentele structuri specializate în Relaţii Publice şi Marketing.

PZU alege tinereţea

Valul schimbării a atins şi cel mai mare grup de asigurări din CEE, PZU. În decembrie 2015, la solicitarea celui mai important acţionar al grupului, Trezoreria de Stat poloneză, Andrzej KLESYK, care a condus PZU în ultimii opt ani şi al cărui mandat se afla pe punctul de a expira, şi-a dat demisia. Motivele pentru care Trezoreria a cerut demisia lui KLESYK nu au fost date publicităţii. Aproape o lună mai târziu a fost anunţată numirea lui Michal KRUPINSKI (35) în pozitia de CEO şi a patru noi membri ai Board-ului: Roger HODGKISS, Beata KOZLOWSKA-CHYL, Robert PIETRYSZYN şi Pawel SUROWKA.
Michal KRUPINSKI vine din afara grupului PZU şi chiar din afara industriei. Înaintea numirii ca şef al PZU, el a fost timp de cinci ani  Preşedinte al Board-ului Merrill Lynch Polska şi şef al departamentului de investiţii în ECE al aceleiaşi bănci. În 2012, KRUPINSKI a primit titlul de Young Global Leader din partea Forumului Economic Mondial de la Davos.
În sfârşit, merită menţionat că tot de la finele anului 2015, şi compania de asigurări de viaţă a grupului, PZU Zycie, are un nou lider, Witold JAWORSKI (44), specialist care a deţinut anterior diverse poziţii de management în grup şi are totodată la activ o bogată activitate didactică şi în domeniul consultanţei.

EIOPA – continuitate şi schimbare

La nivelul structurilor europene din asigurări se poate vorbi mai degrabă de stabilitate, deşi o serie de noutăţi au apărut şi aici. Astfel, dacă membrii Insurance Europe au decis, în unanimitate, realegerea lui Sergio BALBINOT ca Preşedinte, şi Preşedintele EIOPA, Gabriel BERNARDINO, a fost reconfirmat pentru un mandat de încă 5 ani, în timp ce Peter BRAUMULLER a fost reales ca Preşedinte alternativ al structurii europene de reglementare şi supraveghere în asigurări şi pensii ocupaţionale.
Noutăţile au sosit la nivelul conducerii executive, cu un al doilea director în persoana lui Fausto PARENTE, care vine de pe o pozitie de top management din cadrul autorităţii italiene de supraveghere a asigurărilor, IVASS. Totodată, Board-ul EIOPA a primit trei noi membri: Julia CILLIKOVA, Director al Departamentului de Reglementare din Banca Naţională a Slovaciei, Frank GRUND, Director Executiv al BaFin – autoritatea de supraveghere financiară a Germaniei, şi Mişu NEGRIŢOIU, Preşedinte ASF România. Ei îi vor înlocui pe reprezentanţii autorităţilor din Danemarca şi Slovenia – aflaţi la sfârşit de mandat –, şi pe Felix HUFELD, care a demisionat ca urmare a numirii sale ca Preşedinte BaFin.
***
Cu siguranţă, regula mandatelor de management cu durată finită presupune, prin definiţie, o anumită frecvenţă a schimbărilor în poziţiile de vârf din managementul companiilor. Cu siguranţă, schimbările menţionate mai sus nu sunt nici pe departe singurele petrecute anul trecut în conducerea companiilor europene de asigurări. Ele au fost cu mult mai numeroase, mai ales la nivelul subsidiarelor. 
Totuşi, puţini ani au oferit un spectacol atât de dinamic în peisajul elitei industriei de asigurări europene. A sosit oare vremea unui „schimb de generaţie”?

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Schimbare de eşalon în F1 a asigurărilor europene).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!