LifeStyle
SCHIUL adevăratul VIRUS al iernii!
Autor:Vlad PANCIU
Miercuri, 10 Februarie 2010

De la oamenii de acum câteva mii de ani care foloseau oase de dimensiuni mari, prinse de încălţăminte cu legături din piele, până la pasionaţii din zilele noastre, cu schiuri, beţe şi clăpari hi-tech, schiul - acest veritabil virus al iernii - a fost transmis către milioane de persoane… Mai mult, acest „microb” a intrat şi în organismul a trei lideri în brokerajul în asigurări din ţara noastră, iar şansele de vindecare pentru ei, în acest moment, sunt egale cu zero.

Karina ROŞU, AON România, Antonio SOUVANNASOUCK, ASIGEST, şi Cristian FUGAGIU, MARSH România, nu au fost atinşi în acest an de gripa de sezon, ci de acelaşi „virus” care îi bucură încă din copilărie. Intrând în contact cu acest sport încă de la vârste fragede, brokerii se simt în elementul lor pe schiuri.

Primul contact

Pentru prima oară, mi-am pus schiurile în picioare la vârsta de trei ani; erau nişte schiuri închiriate, iar în momentul în care mama mi le-a luat, am plâns atât de tare, încât şi-a dat seama că poate exista ceva aici, un sâmbure de pasiune. Astfel, la 5 ani m-am apucat serios de acest sport, ajutată de unchiul meu care era schior şi alpinist. Ulterior, în timpul facultăţii, la Politehică, exista posibilitatea să optezi să faci orele de educaţie fizică la câteva sporturi speciale, printre care se regăsea şi schiul. Atunci am avut ocazia să învăţ şi tehnica, de la profesoara noastră de sport, dar să fac şi condiţie fizică, în taberele pe care le organiza, a explicat Karina ROŞU.

Alături de liderul AON se află şi Cristian FUGACIU, care şi-a descoperit pasiunea de la vârsta de 6 ani. M-am apucat de schi de la 6 ani şi pot să spun că de atunci nu m-am despărţit de sport… Am încercat să schiez în cât mai multe locuri, atât în ţară, cât şi în străinătate, pentru a face din schi o experienţă cât mai completă. În ceea ce priveşte pârtiile de schi, Cristian FUGACIU recomandă cu căldură ca destinaţie de schi Austria, care are, în opinia lui, cel mai bun raport calitate/preţ. Dacă trebuie să sintetizez, schi-ul în Austria poate fi exprimat în următorul mod: pârtii multe, foarte bune, organizare excelentă şi atmosferă placută. Destinaţia mea preferata este Ischgl.

Zăpadă afânată sau pârtii amenajate?

În urma acumulării de experienţă pot apărea momente în care practicanţii unui sport sunt tentaţi să încerce ceva nou (mai ales, având în vedere faptul că vorbim despre 3 persoane care practică schiul încă din copilărie). În cazul de faţă ne referim fie la sporturi moderne derivate din schi, de tipul snowboarding-ului, fie la practicarea schiului cu echipament special, precum schiuri „twin-tips” (cu două capete) sau „bigfoot”/„snowblades” (foarte scurte).

De asemenea, o provocare nouă pentru această pasiune poate fi schiul în afara pârtiilor. Această abordare, numita „free-ride”, îi poate oferi unui practicant senzaţii noi: adrenalină, un sentiment de libertate şi aventură, precum şi experienţa de a îţi crea un drum propriu în zăpada afânată, neatinsă, supranumită „powder” (pudră).

Îmi place şi schiul în afara pârtiilor amenajate, mai ales atunci când zăpada este proaspăt căzută. Să nu uităm că acest sport în România, până de curând, însemna numai „off-slopes” (n. red.: în afara pârtiilor) astfel încât, ajungând în Austria, la un moment dat mă plictisesc de pârtii, oricât de dificile ar fi, şi încerc variante de coborâre pe lângă acestea. Este foarte plăcut să îşi propui o posibilă coborâre pe care o observi din cabină sau din telescaun; bineînţeles că pot apărea şi surprize pe parcurs, dar şi senzaţia este mult mai plăcută când ajungi jos cu bine, a subliniat Antonio SOUVANNASOUCK.

Eu prefer schiul clasic. Sincer vă spun că nu am fost tentată nici măcar să încerc placa, pentru că, până la urmă, este un sport total diferit. Am văzut totuşi destul de multe persoane cu tot soiul de schiuri; pe măsură ce sportul evoluează, este clar că vor apărea multe variaţiuni, a explicat Karina ROŞU. În ceea ce priveşte schiatul în afara pârtiilor, oficialul AON a spus: Nu mă aventurez în afara pârtiilor şi, în general, sunt destul de precaută, adică schiez doar acolo unde simt că fac faţă. De exemplu, deşi eu mai schiez pe pârtii negre, îmi amintesc de o pârtie în Elveţia, numită sugestiv Zidul Elveţian; aceasta este o pârtie extremă, iar în momentul în care am văzut înclinaţia ei, am decis să mă abţin… Schiez atâta vreme cât îmi face plăcere, iar în momentul în care nu mă simt în siguranţă, renunţ. Nu caut la schi adrenalina.

Deşi schiez de ceva timp, nu prea sunt tentat să ies în afara pârtiilor. Am încercat pe parcurs şi această experienţă, pentru că merită trăită, dar riscul creşte considerabil. Prin urmare, prefer să rămân „on track”… Nu am încercat până acum modele mai ciudate de schiuri, dar am încercat placa (n. red.: snowboard). Mi s-a părut interesant, dar rămâne totuşi un alt sport, sigurul element comun cu schiul fiind zăpada, a spus Cristian FUGACIU.

Schiurile perfecte

În funcţie de pârtia pe care este practicat schiul, de tehnica sportivului şi, nu în ultimul rând, de comoditate, brokerii noştri îşi aleg echipamentul.

Karina ROŞU, de exemplu, preferă să folosească în ţară un model de schiuri ATOMIC, de carving, care permit efectuarea mult mai uşoară a virajelor, dar nu pot fi folosite la viteză ridicată. Karina ROŞU aduce totuşi o notă personală sportului: Folosesc în general schiuri mai lungi decât se recomandă carv-ului, fiind obişnuită de mică să mă dau pe schiuri de înălţimea mea. În străinătate prefer să închiriez, pentru că aceste ATOMIC-uri sunt înfiorător de grele. Clăparii, în schimb, sunt permanent o problemă, pentru că nu ştii cu siguranţă după ce ţi i-ai pus în picioare în magazin dacă pe pârtie te vei împăca cu ei sau nu.

În acelaşi timp, Antonio SOUVANNASOUCK consideră că cele mai importante elemente nu sunt marca schiului şi nici calităţile tehnice ale acestora, ci alegerea lor conform tipului de schi practicat şi, mai ales, întreţinerea echipamentului. Eu am un model mai vechi de schiuri SALOMON, care acum 4 ani erau comparate cu o maşină off-road: calităţi bune atât pe drum, cât şi în afara lui. Mă simt bine cu ele, dar mă gândesc să le schimb cu ceva mai nou, cu calităţi mai bune pe pârtie… Am pus ochii pe ATOMIC SL12, pe care
le voi testa cu siguranţă în scurt timp, când voi merge într-o excursie
de schi la Courmayeur,
a subliniat liderul ASIGEST.

Eu sunt destul de ataşat de marca ROSSIGNOL în ceea ce priveşte echipamentul de schi. În acest moment, am atât schiurile, cât şi clăparii de la această marcă şi ma împac excelent cu ele. ROSSIGNIOL este o marcă recunoscută pentru performanţele excelente pe pârtie şi, având în vedere că nu prea mă aventurez în afara ei, cred că mi-am luat exact ce trebuie. Anul acesta mi-am propus totuşi să îmi reînnoiesc echipamentul: mă gândesc să cumpăr schiurile şi clăparii model nou, de competiţie, a explicat Cristian FUGACIU.

Accident pe pârtie?

 

Schiul este o activitate foarte antrenantă şi distractivă, dar care implică de cele mai multe ori şi numeroase căzături mai mult sau mai puţin grave. Cei trei lideri în brokeraj au declarat că luarea în calcul a riscurilor şi, bineînţeles, norocul, i-au ferit de aceste accidente, care îţi pot strica în cele din urmă toată plăcerea pentru sport.

Accidente se pot întâmpla, indiferent de cât de experimentată este o persoană. Cea mai bună protecţie o poate oferi o asigurare, mai ales că acum pe piaţa românească au apărut câteva produse care acoperă şi sporturile de agrement şi chiar şi pe cele extreme. Din fericire, nu am suferit până acum vreun accident serios, în afara ocazionalelor căzături; preventiv totuşi, mi-am încheiat o asigurare care acoperă şi accidentele care au loc în urma schiului, explică Directorul MARSH.

În vârful muntelui…

Întrebaţi care este locaţia perfectă de schi în opinia lor, Karina ROŞU, Antonio SOUVANNASOUCK şi Cristian FUGACIU au exprimat preferinţe diferite.

În fiecare an, merg la schi câte 7-10 zile în Austria, în perioada Anului Nou, şi 4-5 zile în februarie la Courmayeur, în Italia. Cele mai bune domenii de schi din Austria, în opinia mea, sunt cele din Soelden (care este faimos pentru cele 3 vârfuri de peste 3.000 m) şi Kitzbuhel, a explicat Directorul ASIGEST. Pentru Antonio SOUVANNASOUCK, cel mai impresionant loc pentru schi este Courmayeur, atât prin pârtiile sale, dar mai ales prin impresionantul vârf Mont Blanc, vizibil din aproape orice punct. Pe partea franceză a Mont Blanc-ului se află renumita staţiune Chamonix, unde există telecabina cu cea mai mare diferenţă de nivel din lume, urcând de la circa 1.000 m la 3.800 m, ultimul kilometru fiind aproape o urcare pe verticală; pur şi simplu, impresionant, a completat SOUVANNASOUCK.

Destinaţia mea preferată este Ischgl, Austria. În ceea ce priveşte România, îmi place să schiez cel mai mult în Sinaia şi Poiana Braşov; anul acesta totuşi nu prea am avut noroc de zăpadă bună la munte, a opinat Cristian FUGACIU.

Dorind să combine pasiunea pentru schi cu peisajele de excepţie, Karina ROŞU a reuşit să practice sportul în mai multe staţiuni recunoscute din Franţa, Austria şi Elveţia. Cele mai minunate privelişti, în opinia ei, pot fi întâlnite în Elveţia, unde spectaculos este Muntele Matterhorn, vizibil din staţiunea Zermatt (imaginea acestuia fiind regăsită şi pe ambalajul ciocolatei elveţiene TOBLERONE), care se înalţă la peste 4.470 m deasupra pământului.

De exemplu, la Zermatt este extraordinar de frumos, dar din perspectiva schiului nu este ceva nemaipomenit, deoarece munţii sunt foarte stâncoşi şi nepracticabili, iar pârtiile sunt destul de uşoare. Din punctul de vedere al calităţii schiului şi serviciilor, cea mai bună alegere rămâne însă Austria, a concluzionat oficialul AON.

Aşadar, indiferent de destinaţia preferată, de tehnicile abordate şi de dificultatea pârtiilor, Karina ROŞU, Antonio SOUVANNASOUCK şi Cristian FUGACIU reuşesc să îşi reîncarce bateriile prin intermediul schiului, un sport de care aceştia probabil că nu se vor „vindeca” niciodată.

 


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (SCHIUL adevăratul VIRUS al iernii! ).
Comentarii la acest articol
Anca Lutic a scris:
Miercuri, 27 Octombrie 2010

Buna ziua, Ma numesc Anca Lutic si sant din Bucuresti.Am citit cu mult interes articolele Dvs.si imi place ca acordati skiului un important timp din viata Dvs,in statiuni deosebite din Austria si nu numai.Am un baiat de 16 ani,care skiaza foarte bine,invata foarte bine,face sport si care,ca si Dvs. este innebunit dupa ski.A fost la Kaprun ,in Flattach si acum,in vacanta intersemestriala la Gressoney,in Italia.A skiat peste tot unde se putea,au urcat chiar pe Kl.Matterhorn.In ultima tabara a fost cu cei de la derdelus,el fiind "mezinul",dar lui Cristian i-a placut extraordinar de mult si s-ar intoarce si maine acolo.Va rog sa imi iertati indrazneala,dar as vrea sa va intreb ceva:Plecati undeva la ski in vacanta de Paste:Solden,Ischgl,Kitzbuelsau in alta parte?Si daca plecati ati dori sa il luati si pe baiatul meu cu Dvs.?Cristian este foarte ascultator,sociabil si se incadreaza foarte repede in colectivitate.Toata lumea a fost incantata de el,pe unde a fost.Va rog foarte mult mult sa imi raspundeti,oricare ar fi raspunsul Dvs.Multumesc si va doresc numai bine. Cu stima, Anca Lutic


Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!