Pensii
Sens unic!
Autor:Daniela GHEȚU
Marti, 15 Ianuarie 2013

Criza ultimilor ani a transformat activele administrate de fondurile de pensii într-o „comoară” asupra căreia ochii guvernanţilor s-au oprit adeseori în căutarea unei resurse pentru reducerea deficitului bugetar. Nici sistemul românesc de pensii private nu a fost ocolit de acest pericol, deşi până acum diversele iniţiative politice care i-au ameninţat existenţa nu au fost încunu­nate de succes. Ce surprize poate aduce viitorul buget? Greu de spus, dar autoritatea de regle­metare în domeniu avertizează: dacă vrem pensii şi în deceniile viitoare, nu există cale de întoarcere pentru reforma pensiilor.

Ca om politic, îmi vine greu să admit lipsa de alternative, dar în chestiunea pensiilor trebuie să recunoaştem: pensiile private sunt singura alternativă viabilă la situaţia tot mai precară a sistemului public de pensii, a declarat Marian SÂRBU, Preşedintele CSSPP, cu ocazia primei sale întâlniri cu presa. Ca atare, a explicat el, reforma sistemului de pensii care a dus la introducerea pensiilor private nu numai că nu trebuie reversată, aşa cum s-a întâmplat în unele ţări din regiune, dar trebuie sprijinită şi adâncită – o luare de poziţie importantă în contextul în care noul Guvern Ponta va avea de îndeplinit în 2013 multe promisiuni costisitoare luptând cu un buget „strâns”, aceasta în condiţiile în care, într-o poziţie cheie pentru alcătuirea acestuia, Ministrul Delegat pentru Buget, este acum Liviu VOINEA, un cunoscut adversar al Pilonului II de pensii private obligatorii.
“Cine va mai plăti pensiile “decre­ţeilor” în 2030?” se întrebau public autorii „Cărții albe  a pensiilor”, un studiu privind evoluţia viitoare a sistemului public de pensii din România.  Marian SÂRBU răspunde: Siste­mul de pensii, cu toate componentele sale, administrate public sau privat, accentuând  ideea că introducerea şi dezvoltarea pensiilor private trebuie privită ca un proces nu numai necesar, dar şi ireversibil.

“Nu există cale de întoarcere pentru reforma pensiilor”.

În aprecierea Preşedintelui CSSPP, este mai mult decât îngrijorător faptul că o treime din populaţie este complet neinformată cu privire la problematica pensiilor, chiar şi în aspectele ei de bază,  cum ar fi starea actuală a sistemului de pensii publice. Este simptomatic faptul că în ultimii trei ani sistemul public de pensii n-a putut actualiza valoarea punctului de pensie, chiar dacă legea prevede în mod clar acest lucru, a atras atenţia Preşedintele CSSPP. În fapt, a explicat Marian SÂRBU, sistemul public este „obosit”, iar resursele sale sunt, şi vor rămâne, în mod clar, insuficiente în condiţiile evoluţiei demografice adverse şi a avansului tehnologic care reduce permanent forţa de muncă necesară în unele industrii. Cu alte cuvinte, a avertizat SÂRBU, pensiile publice vor funcţiona din ce în ce mai mult potrivit regulii plăteşti cât trebuie, primeşti cât se poate, iar oamenii trebuie neapărat să-şi construiască aşteptări realiste în această privinţă şi să ştie că pensiile publice vor continua să existe, dar într-un viitor nu prea îndepărtat ele nu vor mai putea asigura decât un venit de subszistenţă care va trebui completat cu beneficiile furnizate de cei doi piloni de pensii private.
În acest context, Preşedintele CSSPP acordă o importanţă strategică defi­nirii sistemului de pensii ca o coloană vertebrală a sistemului de asigurări sociale conştientizării interdependenţei celor trei piloni de pensii, ca şi asigurării  echilibrului dintre rolul economic şi cel social al fondurilor de pensii.
Un obiectiv important rămâne informarea publicului, astfel încât cetăţenii să înţeleagă corect funcţionarea sistemului, în ansamblul său.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Sens unic!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!