Asigurări
Servisarea post-vânzare esenţa dezvoltării asigurărilor agricole
Autor:Oana RADU
Vineri, 01 Martie 2013
Ing. Ștefan ZBUGHIN - Director, Direcția Asigurări Agrocole

Asigurarea culturilor agricole înseamnă mai mult decât o simplă încheiere a poliţei şi plata primei de asigurare. După semnarea poliţei urmează o serie de operaţiuni specifice culturilor agricole, care implică echipe de specialişti ai asigurătorului, ce se deplasează în teren împreună cu asiguratul, în vederea verificării şi stabilirii unor parametri tehnici, pentru fiecare cultură în parte.


În această perioadă a început deja campania de efectuare a inspecţiilor de risc la plantaţiile de pomi şi viţă-de-vie, pentru a constata starea acestora la ieşirea din iarnă şi reluarea vegetaţiei în  primăvară, perioada specifică plantaţiilor pentru apariţia mugurilor. În urma inspecţiei de risc, rezultă o evaluare a producţiei obtenabile, ce reflectă modul în care a rezistat plantaţia la condiţiile din timpul iernii, producţie care se ia în calcul în caz de daună.
Urmează inspectarea culturilor de toamnă asigurate, în vederea stabilirii evoluţiei acestora după iernare şi efectuării modificărilor necesare în contractul de asigurare conform realităţii din teren.
Pe parcursul perioadei de vegetaţie a culturilor, se fac verificări privind aplicarea tehnologiei, specifice fiecărei culturi în parte.
Verificările în teren sunt efectuate de echipe de ingineri agronomi, angajaţi ai societăţii, iar în ultimul an am cooptat câţiva tineri absolvenţi ai facultăţii de agricultură care participă alături de  specialiştii societăţii la efectuarea acestor inspecţii. Orice inspecţie se efectuează în prezenţa asiguratului şi se finalizează cu un document semnat de către ambele părţi. În caz de daune, FATA Asigurări răspunde prompt la solicitările asiguraţilor, în baza unui aviz de daune, în vederea constatării daunelor, procedură efectuată de personal de specialitate, cu experienţă vastă în acest domeniu.
An de an, FATA Asigurări a reuşit să realizeze constatarea, evaluarea şi plata daunelor în termenii prevăzuţi de contractul de asigurare, fapt care a contribuit  la creşterea încrederii clienţilor. În lunile cu daune multe, iunie-august, perioada de vârf a daunelor agricole, dacă personalul angajat nu face faţă numărului mare de avizări de daune, pentru a fi prompţi şi a ne încadra în termenii contractuali de plată a despăgubirii, apelăm la colegii noştri din Italia, de la firma-mamă, care participă la constatarea şi evaluarea daunelor alături de noi.
Pe parcursul a 3-4 ani de implicare a echipelor de experţi tehnici italieni, s-a realizat un schimb de experienţă şi de cunoştinţe între partea italiană şi partea română, care a contribuit la creşterea profesionalismului şi acurateţei în constatarea şi plata despăgubirilor, ceea ce a determinat fidelizarea clienţilor existenţi şi atragerea altora, și s-a concretizat în creşterea cifrei de afaceri a companiei pe această linie de business.

„Orice inspecţie se efectuează în prezenţa asiguratului şi se finalizează cu un document semnat de către ambele părţi.”

Lichidarea daunelor şi plata despăgubirilor se încheie cel mai târziu la sfârşitul lunii noiembrie. Această practică, de a plăti despăgubirile în maxim 30 de zile de la completarea dosarului de daună, este apreciată declarativ de către clienţii noşti, pentru că folosesc sumele cuvenite din despăgubiri la reluarea unui nou ciclu de producţie.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Servisarea post-vânzare esenţa dezvoltării asigurărilor agricole).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!