Interviu
Soluţii eficiente de investire dedicate companiilor de asigurări şi pensii private
Luni, 03 Noiembrie 2014
Dragoş NEACŞU Preşedinte, ERSTE Asset Management Romania

Dragoş NEACŞU conduce societatea de administrare a investiţiilor ERSTE Asset Management România, cel mai mare administrator de fonduri de investiţii. Compania a fost înfiinţată în 2008, când a preluat activitatea de administrare a fondurilor de investiţii şi a conturilor individuale de investiţii de la SAI BCR Asset Management SA, fosta subsidiară a Băncii Comerciale Române.

PRIMM: Ce soluţii eficiente de investire au la dispoziţie companiile de asigurări şi fondurile de pensii private de pe piaţa din România?
Dragoş NEACŞU: Oferim clienţilor instituţionali, cum ar fi companiile de asigurări, soluţii eficiente de investire şi aici mă refer la fondurile de investiţii pe care le administrăm, dar şi la soluţii personalizate pentru a acoperi nevoile specifice clienţilor instituţionali. La nivel de grup, am dovedit competenţe sporite pe trei linii de business: alocarea activelor, instrumente cu venit fix şi investiţii orientate spre responsabilitate socială.
Încă din anul 2013 am reuşit depăşirea pragului de 10% în ceea ce priveşte ponderea în active a investitorilor instituţionali (fonduri de pensii, companii de asigurări), ca urmare a unor investiţii majore ale unor jucători de top din piaţa fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), dar şi urmare a dezvoltării unor produse unit-linked, împreună cu societăţi de asigurări de viaţă, ce însumează peste 600 milioane lei. Vedem o continuitate a acestui trend şi în anii ce vin, provocarea cea mare fiind momentul primelor investiţii din partea unor investitori instituţionali străini.
PRIMM: Cât de permisivă este legislaţia locală privind investiţiile realizate de administratorii de pensii private şi companiile de asigurări?
D.N.: Din punct de vedere legislativ există anumite restricţii, cum ar fi respectarea pragului de maxim 5% din activele nete ale fondurilor de pensii care pot fi investite în fonduri mutuale, o prevedere depăşită de realităţile pieţei noastre şi practicile europene. Asociaţiile profesionale fac eforturi pentru modificarea normelor de investiţii de către ASF, în sensul unei apropieri de standardele europene.
PRIMM: Au trecut 6 ani de la înfiinţarea ERSTE Asset Management. Care sunt cele mai importante realizări?
D.N.: Piaţa fondurilor de investiţii a avut cea mai bună evoluţie din întreg spectrul pieţei financiare în toată această perioadă de crize (economică, financiară, politică, instituţională), în pofida deficitului de credibilitate generat de crahurile schemelor piramidale dezvoltate în anii ”90 cu largul concurs al instituţiilor financiare de reglementare, inclusiv prin atitudini ”non-combat”.
În ultimii 6 ani, piaţa fondurile deschise de investiţii a crescut în volum de 18 ori, timp în care noi am crescut de 21 de ori. Numărul de  investitori în fonduri mutuale a depăşit pragul de 300.000 la nivel de piaţă, ceea ce înseamnă că este pentru prima dată când reuşim să depăşim vârful precedent, din primul trimestru al anului 2000, când existau 300.000 de investitori la FNI. Numărul investitorilor în fondurile administrate de ERSTE Asset Management a crescut mult mai rapid decât numărul total de investitori în fondurile din România (de 6 ori în această perioadă, faţă de creşterea de 3 ori a numărului total de investitori în aceeaşi perioadă).

Anul 2014 a fost cel mai bun an atât pentru noi, cât şi pentru toată piaţa de profil.

Anul 2014 a fost cel mai bun an atât pentru noi, cât şi pentru toată piaţa de profil. Volumul activelor administrate de fondurile locale a crescut cu 31%, ajungând la cifra 18,8 miliarde lei, iar volumul subscrierilor nete a ajuns la 3.6 miliarde lei, cifre record pentru această industrie.
O altă realizare importantă în ceea ce ne priveşte este faptul că activele obţinute din performanţă şi administrarea activă de profesioniştii EAM au depăşit pragul-reper de 1 miliard lei.
PRIMM: Care este valoarea activelor administrate de companie?
D.N.: La momentul de fată, ERSTE Asset Management administrează active de peste 8 miliarde lei  şi la final de octombrie deţinea o cotă de piaţă de 41% (conform datelor publicate în octombrie  de Asociaţia Administratorilor de Fonduri www.aaf.ro). Marea parte a banilor administraţi sunt în fondul nostru de obligaţiuni denominat în lei, ERSTE Bond Flexible RON, care  deţine la momentul de faţă active de 6,7 miliarde lei de la 120.000 de investitori. Fondul de obligaţiuni denominat în euro, recent lansat (în aprilie 2013), a ajuns la active în valoare de peste 800 milioane lei, înregistrând în ultimele 6 luni cele mai mari intrări de bani din toate fondurile noastre.

ERSTE Asset Management administrează active de peste 8 miliarde lei şi deţine o cotă de piaţă de 41%.

PRIMM: Ce randamente au fondurile administrate de ERSTE AM?
D.N.: Fondul de acţiuni cu o expunere de peste 85% în acţiuni, ERSTE Equity România, a înregistrat în ultimii 5 ani un randament de 50%, iar fondul diversificat, ERSTE Balanced RON, cu aproximativ jumătate din portofoliu investit în acţiuni, a înregistrat un randament de 52% în aceeaşi perioadă. Pentru aceste fonduri, recomandăm ca investiţia să fie făcută pe o perioadă lungă de timp, cuprinsă între 3 şi 7 ani.

Oferim clienţilor instituţionali, cum ar fi companiile de asigurări, soluţii eficiente de investire şi aici mă refer la fondurile de investiţii pe care le administrăm, dar şi la soluţii personalizate pentru a acoperi nevoile specifice clienţilor instituţionali.

Fondurile de instrumente cu venit fix,  fără acţiuni în portofoliu, au înregistrat randamente pe ultimul an cuprinse între 3,1% şi 6% pentru fondurile în lei şi 6% în cazul fondului denominat în euro. Fondurile care fac parte din gama YOU INVEST, nou lansată anul acesta,deşi nu au încă un istoric relevant, au avut intrări spectaculoase, de peste 100 milioane lei. Veteranul gamei  YOU INVEST Active RON a înregistrat pe ultimii 5 ani un randament de 36%.
PRIMM: Ce modalităţi de investiţii preferă românii?
D.N.: Majoritatea investitorilor noştri au ales fondul ERSTE Bond Flexible RON, un fond de obligaţiuni în lei, fără expunere pe acţiuni, cu un grad de risc scăzut (2, pe  o scară de la 1 la 7). Anul acesta s-a schimbat trendul subscrierilor, investitorii noştri alegând în proporţie de 45% fondurile denominate în euro. Un moment mult aşteptat a fost dat de un alt trend interesant, al vânzărilor în fondurile care au expunere pe acţiuni, ponderea vânzărilor în aceste fonduri ajungând la peste 10% din total.

În ceea ce priveşte structura de clienţi, cea mai mare creştere a fost înregistrată în segmentul de clienţi mass affluent (cu active deţinute între 40.000 euro şi 200.000 euro).

În ceea ce priveşte structura de clienţi, cea mai mare creştere a fost înregistrată în segmentul de clienţi mass affluent (cu active deţinute între 40.000 euro şi 200.000 euro), care reprezintă deja o treime  din activele fondurilor deţinute de persoanele fizice. Această creştere este strâns corelată cu promovarea noii game de fonduri YOU INVEST, dedicată în special acestui segment de clientelă.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Soluţii eficiente de investire dedicate companiilor de asigurări şi pensii private).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!