Asigurări
Specialiștii confirmă: Majoritatea cluburilor și localurilor nu își asigură răspunderea civilă, dar au nereguli privind măsurile de siguranţă
Autor:Oleg DORONCEANU
Luni, 02 Noiembrie 2015

Majoritatea cluburilor din România nu au o poliță de asigurare care să ofere despăgubiri pentru daunele materiale/ vătămări  corporale, invaliditate, deces etc. cauzate terților din neglijența/ imprudența organizatorilor sau deținătorilor de localuri. Mai mult, acestea nu se asigură nici pentru daunele care le-ar putea afecta clădirea sau bunurile în cazul producerii unor riscuri frecvente,  cum ar fi incendiul, inundația, cutremurul etc. au explicat reprezentanții CertAsig.

Avem foarte puține cluburi asigurate în România pentru că acestea nu sunt interesate de astfel de produse. De asemenea,  acestea nu îndeplinesc cerințele minime de protecție și normele de siguranță impuse de legislație astfel că de cele mai multe ori  riscul de incendiu sau cutremur este exclus din polițele de asigurare pentru că există o probabilitate mare de producere a acestora, ne-a declarat Mihaela COJOCARU, Director General Adjunct la CertAsig.

Astfel, în momentul încheierii unei polițe property noi realizăm o inspecție de risc, iar în cazul localurilor de acest gen constatăm  nereguli în ceea ce privește măsurile de protecție și prevenire în cazul unor incendii, lipsa echipamentelor și dotărilor de specialitate  etc., pe cale de consecință fie nu putem încheia asigurarea fie excludem din poliță riscul de incendiu sau de catastrofă naturală  cum ar fi cutremurul, explică Mihaela COJOCARU. Spre exemplu în centrul istoric al Capitalei își desfășoară activitatea un număr  mare de localuri care sunt încadrate în diverse categorii de risc seismic, dar acestea nu sunt dotate corespunzător pentru a preveni sau limita efectele producerii unor riscuri, astfel că din start nu se poate face o asigurare pentru riscurile de catastrofă sau incendiu, adaugă oficialul companiei. Mai mult, nerespectarea regulilor de siguranță și protecție de către proprietari care ar minimiza apariția riscurilor poate duce la refuzul asigurătorului de a  plăti despăgubirea.

Potrivit Directorului General Adjunct al CertAsig, cluburile, dar și restaurantele sau hotelurile ar trebui să fie obligate să dețină o  poliță de asigurare de răspundere civilă generală, care să ofere despăgubiri pentru terțele persoane păgubite pentru vătămări  corporale, invaliditate, deces, incapacitate de muncă, accidente şi pierderi materiale etc. urmare a unor fapte săvârșite accidental,  din neglijență sau imprudență, pentru care proprietarii localurilor și unităților comerciale răspund în baza legii.

În ţările Europei de Vest este obligatorie deținerea unei polițe de răspundere civilă față de terți pentru eventuale daune materiale și  vătămări care ar putea fi cauzate clienților. Din păcate, în România legea nu prevede obligativitatea deținerii unei astfel de polițe în momentul obținerii  autorizației de funcționare pentru un club sau altă unitate comercială de acest gen, punctează Mihaela COJOCARU.

Cei care își fac în prezent o asigurare pentru o anumită unitate comerciala de obicei își asigură clădirea, dar nu şi răspunderea  civilă pentru terți. Dacă o fac, aleg o limită minimă de răspundere, care, în cazul unor evenimente de amploare, este infimă pentru a acoperi pagubele produse fata de terți", subliniază oficialul companiei de asigurări.

Spre exemplu, există și se practică în prezent în cazul unor concerte organizate în țară polițe care oferă asigurare pentru  răspunderea organizatorilor de evenimente, fiind acoperite daunele care ar putea fi cauzate celor care participă la eveniment  (accidente, vătămări etc.), însă doar pe perioada când se organizează aceste evenimente, iar limitele de răspundere cerute de  organizatori sunt destul de mici, conchide Mihaela COJOCARU.

Totodată, o altă problemă este şi faptul că de cele mai multe ori cei care dețin un club sunt chiriași, astfel că ei nu pot să asigure  clădirea (aceasta cade în sarcina proprietarului) ci doar conținutul și eventual răspunderea chiriașului față de proprietar, care ar  acoperi o parte din pierderile cauzate în cazul producerii unor riscuri.

Companiile de asigurare oferă în prezent o serie de produse de asigurare ale căror beneficii nu sunt cunoscute de către proprietarii de cluburi, hoteluri sau restaurante și sunt percepute drept o taxă suplimentară. Astfel, pe lângă asigurarea clădirii şi a  bunurilor, se poate asigura răspunderea față de terți pentru daunele provocate acestora (inclusiv daune materiale şi vătămări  corporale), dar și riscuri precum întreruperea activității (business interruption) în cazul producerii unor riscuri asigurate.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Specialiștii confirmă: Majoritatea cluburilor și localurilor nu își asigură răspunderea civilă, dar au nereguli privind măsurile de siguranţă).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!