Cover Story
Tendinţe conservatoare
Autor:Andreea IONETE
Marti, 09 Februarie 2010
Andreea IONETE Senior Editor
Dan CONSTANTINESCU, CSA
Florina VIZINTEANU, BCR Asigurări de Viaţă
Theodor ALEXANDRESCU, ALICO
Cornelia COMAN, ING Asigurări de Viaţă
Silvia SÎRB, AEGON Asigurări de Viaţă

Scenariile promovate la începutul lui 2009 de liderii companiilor de asigurări de viaţă, deşi cu un optimism rezervat, au fost, iată, dejucate de criza internaţională. Astfel, deşi aceştia se aşteptau la o încetinire drastică a acestei clase în cursul anului, estimau totuşi o creştere nominală în jurul pragului de 10% în monedă naţională, condusă de retail. Dar iată că finalul anului 2009 nu a confirmat nici pe departe aceste previziuni, iar principalii jucători din piaţă mizează în 2010 pe un acut instinct de conservare…

Viaţa… are un an greu în faţă

Influenţat de creşterea şomajului, de repausul prelungit al creditării, de reducerea veniturilor disponibile, dar şi de factori psihologici, precum scăderea nivelului de încredere a populaţiei în stabilitatea veniturilor şi a viitorului lor financiar, tendinţe care se vor păstra şi în 2010, segmentul asigurărilor de viaţă a scăzut cu 21%, în euro, în primele nouă luni din 2009.

În ceea ce priveşte revenirea pieţei de profil, specialiştii prezenţi la XPRIMM ANNUAL FORECAST MEETING - Asigurări de Viaţă şi Sănătate apreciază că va exista, conform calculelor, un delay accentuat de 8 luni între revirimentul economic şi evoluţia pieţei de asigurări, la o perioadă de aproximativ două luni după revenirea creditării.

Trebuie să ţinem cont că piaţa de asigurări se confruntă momentan cu două tipuri de probleme: cele legate de criză şi cele specifice. Încrederea în piaţă nu ţine de criză, dar percepţia individului poate fi viciată de viteza la plata daunei pe asigurări generale. Desigur că tot în categoria problemelor specifice intră şi educarea forţei de vânzare, dar şi situaţia sistemului de asigurări de sănătate, care din păcate a rămas la acelaşi nivel ca anul trecut, a declarat, cu prilejul evenimentului, Dan CONSTANTINESCU, Membru al Consiliului CSA.

Asigurările de viaţă vor stagna în 2010.

                                                   Dan CONSTANTINESCU, CSA

Vehiculul pentru creşterea bugetată în 2010 îl va constitui segmentul bancassurance. 

                                                   Florina VIZINTEANU, BCR Asigurări de Viaţă

Aşadar, pentru piaţa asigurărilor de viaţă va fi un an foarte greu, deşi economia naţională are o serie de premise foarte bune de creştere fiind vorba atât de aprecierea leului, cât şi de intrarea capitalurilor străine, care constituie nişte semnale pozitive, alături de absenţa presiunilor inflaţioniste.

Cel mai optimist scenariu: conservarea afacerilor

Dacă jucătorii din piaţă se aşteptau ca 2009 să se încheie cu o creştere sau, în cel mai rău caz, o stagnare a afacerilor, pe fondul contracţiei economice, rezultatele după primele trei trimestre indică destul de clar o diminuare importantă a subscrierilor, iar pentru anul în curs aceştia speră măcar la o menţinere a afacerilor la nivelul din 2009.

Dacă la asigurările generale un 2-3% pe plus ar fi posibil, pe segmentul life ne putem aştepta la o conservare a afacerilor, a precizat CONSTANTINESCU.

Florina VIZINTEANU, Preşedinte Directorat, BCR Asigurări de Viaţă - singura companie de profil care a înregistrat o evoluţie pozitivă în intervalul ianuarieseptembrie 2009 -, prognozează o creştere de sub un punct procentual pentru asigurările de viaţă, per ansamblu.

Din primul moment în care ne-am confruntat cu criza, s-a declanşat şi un factor emoţional, de nesiguranţă a populaţiei în stabilitatea viitorului lor financiar. Totuşi, am observat că lapsările au scăzut de la trimestru la trimestru, ceea ce înseamnă că putem vorbi despre o stabilizare a acestui fenomen, iar principalul factor a fost scăderea veniturilor disponibile, fenomen care va continua şi în 2010, este de părere Cornelia COMAN, Director General, ING Asigurări de Viaţă.

De asemenea, delay-ul existent între evoluţia economiei, pe de o parte, şi, respectiv, evoluţia pieţei de asigurări, pe de altă parte, va influenţa volumul de new-business, pentru care Directorul ING Asigurări de Viaţă estimează o creştere de 10 puncte procentuale.

Nu cifrele consemnate la final sunt importante, ci mult mai relevante sunt tendinţele. Chiar dacă finalul anului 2009 va aduce pentru piaţa asigurărilor de viaţă o scădere de 5%, pentru 2010 estimez o evoluţie crescătoare, a precizat Theodor ALEXANDRESCU, General Manager, ALICO Asigurări.

Foarte important, a adăugat acesta, prima medie şi productivitatea au crescut în 2009 de la trimestru la trimestru şi ne asteptăm ca această tendinţă să se menţină şi în cursul lui 2010. De asemenea, tendinţa de răscumpărări a fost în scădere în ultimele luni din 2009.

Silvia SÎRB, Director General, AEGON Asigurări de Viaţă, estimează că piaţa de profil nu va cunoaşte în anul 2010 creşteri, cea mai optimistă perspectivă fiind o conservare a rezultatelor din 2009. În acelaşi timp, în acest an care se anunţă de criză pentru toate domeniile financiare, clienţii trebuie abordaţi altfel şi, de asemenea, trebuie depus un efort suplimentar în ceea ce priveşte trainingul forţei de vânzare şi pentru o promovare corectă, a adăugat Silvia SÎRB.

Prima medie şi productivitatea au crescut în 2009 de la trimestru la trimestru şi ne aşteptăm ca această tendinţă să se menţina şi în cursul lui 2010.

                                         Theodor ALEXANDRESCU, ALICO

Volumul de new-business va creşte cu 10%.

                                          Cornelia COMAN, ING Asigurări de Viaţă

În 2010, varianta optimistă este de conservare a rezultatelor.

                                                      Silvia SÎRB, AEGON Asigurări de Viaţă

BILANŢ 2009 LIFE

  • Piaţa asigurărilor de viaţă a scăzut cu 21%, în euro, în primele nouă luni din 2009, coborand la 17,6% din totalul subscrierilor.
  • Scăderea nivelului creditării a avut un efect negativ asupra pieţei asigurărilor de viaţă, nu numai la nivelul de new-business, dar şi la cel al contractelor în derulare.
  • Multe companii au început să diversifice oferta de produse pentru protecţie prin lansarea de poliţe de asigurări de sănătate.
  • Companiile de asigurări de viaţă au spus la sfârşitul lui 2009 că vor trimite noului guvern o scrisoare pentru introducerea deductibilităţii totale pe life în limita a 400 euro pe an, atât pentru angajat, cât şi pentru angajator.
  • Cei mai mulţi jucători din piaţă se aşteptau ca 2009 să se încheie cu o stagnare a afacerilor, pe fondul contracţiei economice, însă odată cu rezultatele la nivelul primelor trei trimestre, estimările indică o diminuare a subscrierilor.

Şi Frans van der ENT, CEO, EUREKO Asigurări, prognozează că, în cel mai fericit caz, rezultatele obţinute pe piaţa asigurărilor se vor conserva la nivelul din anul 2009 şi că există multe provocări cu care piaţa românească de asigurări are de luptat în anul 2010.

2009 a fost un an în care am mizat pe implementarea unor strategii de vânzare şi pe dezvoltarea forţei de vânzare, iar pentru anul 2010 estimez diminuări ale subscrierilor de circa 10%, datorate în primul rând contextului economic mult mai nefavorabil, a declarat Cornelia SCĂRLĂTESCU, Director, Direcţia Asigurări de Viaţă, ASTRA Asigurări.

Volumul pieţei life într-un an se compune din două mari elemente: reînnoirile şi new-business-ul. Chiar dacă statisticile reflectă volumul total al pieţei, este important să ne gândim la aceste două componente separat şi să le abordăm la fel. În continuare nu se va mai pierde la fel de mult ca în 2009, dar nici pe new-business lucrurile nu vor sta prea bine, deci estimarea cea mai optimistă pentru 2010 ar fi o menţinere a afacerilor la nivelul anului trecut, a declarat şi Romeo JANTEA, Asociat, GUILD Broker.

Focus pe bancassurance

Piaţa românească are un potenţial foarte mare pentru dezvoltarea activităţii bancassurance, în opinia Florinei VIZINTEANU, miza pe retail şi pe bancassurance fiind de fapt vectorul principal al evoluţiei din 2009 a BCR Asigurări de Viaţă.

Există multe provocări cu care piaţa românească de asigurări are de luptat în anul 2010.

                                             Frans van der ENT, EUREKO Asigurări

Am bugetat anul 2010 în creştere comparativ cu anul anterior; vehiculul pentru această creştere îl va constitui segmentul de bancassurance, ca şi în 2009, a precizat Preşedintele companiei.

Şi AEGON Asigurări de Viaţă va continua în 2010 dezvoltarea reţelei de distribuţie cu accent pe bancassurance, canal care ne-a adus rezultate deosebite în 2009; totodată, vom lansa şi un produs tradiţional la finele lunii în curs şi pregătim proiecte pentru canalele alternative, a anunţat Silvia SÎRB.

Nici 2010 nu este anul asigurărilor de sănătate

Specialiştii din piaţa de profil estimează că scăderea asigurărilor de sănătate în 2009 s-a situat între 20% şi 30%, fiind al doilea an consecutiv de declin, iar cauzele probabile au fost slaba atenÈ›ie acordată de angajatori pentru asigurările de grup, dar şi acţionarea cu întârziere a asigurătorilor şi explicarea deficitară a avantajelor asigurărilor de sănătate. Totuşi, cea mai mare problemă, apreciază aceştia, a constituit- o tratamentul fiscal inechitabil al abonamentelor, comparativ cu asigurările private de sănătate.

Asigurările de sănătate trebuie gândite mereu în contextul a ceea ce oferă statul. Contribuţia la asigurările sociale de 3,5% este foarte redusă, cu atât mai mult cu cât în acest an vorbim şi de o reducere a PIB-ului. Nu înţeleg de ce asigurătorii nu au profitat de toate aceste slăbiciuni ale sistemului de asigurări de stat pentru o dezvoltare pe acest segment. În schimb, operatorii medicali estimează rate medii de creştere a afacerilor de peste 20% în 2010, a declarat Sorina NICULESCU, Specialist în asigurări.

Aşadar, mai este nevoie de multă educaţie în materie de asigurări, a adaugat aceasta, dar până la urmă şi noi, operatorii din domeniu, trebuie să contribuim la activarea acestui mod de gândire.

Sorina NICULESCU
Specialist în Asigurări

Asigurările de viaţă vor scădea cu circa 10% în 2010.

                                     Cornelia SCĂRLĂTESCU, ASTRA Asigurări

Estimarea cea mai optimistă pentru 2010 ar fi o menţinere a afacerilor la nivelul anului trecut.

                                      Romeo JANTEA, GUILD Broker

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Tendinţe conservatoare).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Titi AUR: Problema accidentelor rutiere grave este una nationala. Fiecare mort inseamna costuri sociale mari

Titi AUR (Academia Titi Aur - ATA)
Sergiu COSTACHE - Revista RIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!