LifeStyle
TIFF 2013 - Clujul, promovat în cinematografia internaţională
Autor:Andreea IONETE
Luni, 01 Iulie 2013

O ediţie efervescentă a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cu 10 zile pline de proiecţii, concerte, expoziţii şi dezbateri, s-a încheiat duminică, 9 iunie, la Cluj-Napoca.
Cele aproape 400 de proiecţii au adus peste 62.000 de spectatori, însă numărul total de spectatori prezenţi şi la alte evenimente TIFF (workshopuri, prezentări, concerte şi proiecţii gratuite) şi care au frecventat zilnic locaţiile principale în aer liber ale festivalului (Casa TIFF, Piaţa Unirii, Muzeul de Artă, Castelul Banffy de la Bonţida, Open Air Mănăştur) a depăşit 120.000, pe durata celor 10 zile de festival.
„Screen International”, una dintre cele mai importante publicaţii din industria filmului, scria recent despre palmaresul festivalului şi influenţa pe care TIFF-ul o are asupra dezvoltării oraşului. Primăria Cluj-Napoca este prima autoritate locală din România care susţine financiar digitalizarea unui cinematograf – Cinema Victoria, una dintre locaţiile TIFF. Mai mult, oraşul – cel de-al doilea că mărime din România, după Bucureşti, va deveni un centru al producţiei audiovizuale prin dezvoltarea Centrului Regional pentru Industrii Creative (cunoscut drept „Buftea de Cluj” – n.n.) cu finanţare prin fondurile de dezvoltare europene, se arată în articolul apărut sub semnătura lui Martin Blaney.
Premiile TIFF 2013
Filmul indian „Corabia lui Tezeu” a luat Trofeul Transilvania
Sâmbătă, 8 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, a avut loc ceremonia de închidere a celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Vedetele serii şi protagoniştii unor momente de neuitat la TIFF au fost actriţa Luminiţa GHEORGHIU, distinsă cu Premiul de Excelenţă, şi renumitul regizor ceh Jiří MENZEL, premiat pentru Intreaga carieră.
Trofeul Transilvania i-a revenit unui regizor debutant, Anand GANDHI, care a impresionat juriul cu filmul „Corabia lui Tezeu”/„Ship of Theseus”(India). Pelicula şi-a adjudecat şi un al doilea premiu, pentru Cea mai bună imagine, în valoare de 3.500 euro (servicii de post-producţie digitală), oferit de Cinelabs. Directorul de imagine Pankaj KUMAR a fost apreciat pentru fluiditatea imaginii. A surprins excelent vibraţia şi culorile vieţii în India contemporană. Filmul este o meditaţie despre identitate, dreptate, frumuseţe, moarte, prin intermediul a trei poveşti aparent disparate şi a trei personaje: un fotograf experimental, un călugăr şi un agent la bursă.
Premiul pentru Cea mai bună regie i-a fost acordat unui alt debutant, japonezul Rikiya IMAIZUMI, pentru „Ceasul rău, pisica neagră”/„I Catch a Terrible Cat”. O excelentă comedie romantică plină de umor negru, care explorează natura sentimentelor în Japonia contemporană.
Tinerele regizoare Ana Guevara POSE şi Leticia Jorge ROMERO, din Uruguay, au fost recompensate cu Premiul Special al Juriului, pentru „Ploaie de vacanţă”/„Tanta agua”, un film care reuşeşte să surprindă esenţa vieţii de familie.
Premiul pentru Cea mai bună interpretare i-a revenit actorului danez non-profesionist Gustav Dyekjaer GIESE, pentru performanţa din „Nord-Vest”/ „Nordvest” (r. Michael NOER, Danemarca).
Cel mai bun film din secţiunea tematică Acesta e sfârşitul, în opinia criticii, a fost „El limpiador ” (r. Adrian SABA, Peru), distins cu Premiul FIPRESCI.
Favoritul publicului vine dinspre Orientul Mijlociu şi este primul lungmetraj realizat vreodată în întregime în Arabia Saudită şi cel dintâi semnat de o femeie: „Wadjda” (r. Haifaa AL-MANSOUR).
În secţiunea dedicată filmelor româneşti, cap de afiş este un documentar, „Aici... adică acolo” (r. Laura CĂPĂŢÂNĂ JULLER), care şi-a adjudecat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Lungmetraj.
Pentru Debut a fost premiat Paul NEGOESCU, regizorul peliculei „O lună în Thailanda”.
Cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat „O umbră de nor”, în regia lui Radu JUDE, venit la TIFF de la Cannes, unde a rulat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.
 În acest an, juriul a decis să acorde şi două Menţiuni speciale scurtmetrajelor „Claudiu şi crapii” (r. Andrei TANASE) şi „Pastila fericirii” (r. Cecilia FELMERI).

Asigurătorul TIFF 2013
ALLIANZ-ŢIRIAC Asigurări este compania care și-a asociat în acest an numele cu TIFF 2013, nu doar în calitate de sponsor, ci şi de asigurător al festivalului. Riscurile preluate de companie la cea de-a 12-a ediţie TIFF au inclus răspunderea civilă faţă de terţi (participanţi, spectatori), accidente persoane şi, nu în ultimul rând, riscul de deteriorare a peliculelor şi a echipamentelor pe întreaga durată a festivalului, inclusiv în timpul transportului.
Pentru ALLIANZ-ŢIRIAC, asocierea cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania în calitate de sponsor şi asigurător vine ca un pas firesc, asta pentru că noi credem cu adevărat în valori - şi aici nu mă refer doar la valoarea afacerilor pe care le derulăm, ci la cele sociale, culturale, artistice în particular. Pe de altă parte, pentru a explica de ce s-a implicat ALLIANZ-ŢIRIAC în acest proiect, trebuie să spunem că ALLIANZ este un partener tradiţional pentru industria cinematografică la nivel internaţional, fiind asigurătorul marilor producţii cinematografice mondiale, a precizat Remi VRIGNAUD, CEO, ALLIANZ-ŢIRIAC, care a participat la evenimentele organizate în cadrul festivalului.
Printre producţiile cinematografice asigurate de ALLIANZ în ultimii ani se numără „Inglorious Bastards”, „Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1”, „Nine”, „Django Unchained”,
 „J. Edgar”, „Iron Man”, „Argo”, „Hellboy II”.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (TIFF 2013 - Clujul, promovat în cinematografia internaţională).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!