eStyle
Toamna la Berlin se culeg gadget-urile
Autor:Adina TUDOR
Marti, 01 Octombrie 2013

Peste 1.500 de companii expozante din 70 de ţări au expus în faţa publicului cele mai noi, mai strălucitoare şi mai impresionate gadget-uri din colecţia toamnă-iarnă, în cadrul târgului Internationale Funkausstellung Berlin (IFA) 2013, unul dintre cele mai mari târguri dedicate electronicelor şi electrocasnicelor. Cu o tradiţie de aproape 90 de ani, evenimentul reprezintă un bun moment pentru ultimele lansări înainte de sezonul de iarnă, confirmarea sau infirmarea diverselor zvonuri din domeniu şi identificarea trendurilor din industrie.

Una dintre vedetele IFA Berlin a fost, fără îndoială, „ceasul inteligent”, în particular modelul prezentat de SAMSUNG, numit Galaxy Gear, care funcţionează ca o extensie pentru anumite smartphone-uri ale companiei sud-coreene. Deşi interesant ca idee, rămâne de văzut dacă va câştiga popularitate în rândul publicului, având în vedere funcţiile similare cu ale unui smartphone şi dimensiunile sale destul de mari.
În ceea ce priveşte televizoarele, accentul s-a mutat de la tehnologia 3D către cea 4K (ultra HD), mari jucători din domeniu prezentând, fiecare, televizoare capabile să redea imagini la rezoluţia de 4.000 de pixeli. Iar în ceea ce priveşte electrocasnicele, cuvintele de bază sunt „inteligent” şi „inovaţie”: de la fierul de călcat inteligent la cuptorul fără butoane (doar cu suprafeţe touch), aparatele destinate uzului casnic devin din ce în ce mai interesante. În plus faţă de anul precedent, şi-au făcut apariţia mai multe dispozitive echipate cu Windows 8.
Care au fost, pe scurt, cele mai populare produse prezentate la IFA Berlin în acest an şi ce tendinţe s-au conturat pentru sezonul toamnă-iarnă?

IFA 2013: Top 10 lansări

1. Smartwatch-urile (încearcă să intre pe piaţă)
Anul acesta, la IFA Berlin, „ceasul inteligent” a atras atenţia presei şi publicului deopotrivă şi încearcă să îşi găsească un loc pe piaţa IT mereu în schimbare. Trei producători s-au remarcat pe acest segment, iar unul dintre ei a fost SAMSUNG, cu Galaxy Gear, ceasul inteligent care funcţionează ca extensie pentru cel mai nou smartphone lansat de companie. QUALCOMM nu s-a lăsat mai prejos, cu al său smartwatch Toq care promite că se poate conecta la orice dispozitiv cu Android. Nu în ultimul rând, SONY s-a lăudat cu SmartWatch 2, construit să funcţioneze ca un al doilea ecran pentru smartphone.
2. Phablet-urile (îşi continuă ascensiunea)
Phablet-urile (conform celor care le plasează la graniţa dintre telefon şi tablet PC), sau, mai bine zis, smartphone-urile cu ecrane mari, rezoluţii impresionante şi specificaţii serioase, au fost, evident, în centrul atenţiei, iar noile produse ale celor mai cunoscuţi jucători au defilat pe podiumul IFA. SAMSUNG a prezentat Galaxy Note 3-ul cu ecran de 5,7 inch (şi doar 168g), în timp ce SONY s-a lăudat cu XPERIA Z1, un telefon de 5 inch cu o cameră de 20.7 MP, rezistent la apă. Nici LENOVO Vibe X sau LG G2 n-au scăpat atenţiei publicului. Pe scurt, concurenţa pe piaţa smartphone-urilor se înăspreşte.
3. Televizoarele 4K (câştigă teren)
De la 3D, accentul s-a mutat anul acesta către televizoarele 4K, în ciuda faptului că nu există încă foarte mult conţinut disponibil la rezoluţie atât de mare. Aceasta nu i-a oprit pe cei de la PHILIPS, de exemplu, să-şi lanseze primul astfel de televizor, PHILIPS PFL9708. PANASONIC a adus TX-L65WT600 cu ecran de 65 inch, primul TV cu rezoluţie 4K care vine echipat cu mufă HDMI 2.0, iar LG a spart gheaţa cu primul televizor curbat OLED 4K de 77 inch. 
4. Hibrizii tabletă-laptop (spectaculoşi, ca în fiecare an)
Pentru cei care vor confortul pe care îl aduce un notebook, dar şi portabilitatea unui tablet PC, gadget-urile hibrid rămân soluţia potrivită. Iar campionii categoriei 2-în-1 au fost, de data aceasta, IdeaPad Yoga Pro 2 de la LG şi Vaio Duo Slider Hybrid de la SONY, ambii cu display de 13 inch şi flexibilitate mare.
5. Electrocasnicele inteligente (inovaţia se mută în bucătărie)
Cum oamenii sunt din ce în ce mai „conectaţi” la tehnologie, inovaţiile în domeniul electronicelor pentru casă au luat amploare. BOSH s-a lăudat cu un aragaz electric care în loc de butoane are suprafeţe de control tip touch, iar PANASONIC foloseşte cloud-ul şi controlul prin voce pentru a permite utilizatorului să îşi acceseze maşina de spălat, uscătorul şi aragazul, indiferent de locul unde s-ar afla. Şi să nu uităm nici de robotul aspirator Smart HOM-BOT SQUARE al celor de la LG, care poate fi controlat de la distanţă folosind telefonul mobil.
6. Boxele fără fir (un design atrăgător)
Deşi nu sunt o noutate, boxele fără fir (şi sistemele audio, în general) atrag atenţia la fiecare târg de acest gen. De multă faimă s-au bucurat la această ediţie a IFA noua boxă Melody de la SOUNDCAST, puternică şi ideală pentru petrecerile de exterior, precum şi noua boxă ovală de la TANGENT, care se remarcă şi prin design-ul elegant.
7. Sony Cybershot (sau... accesoriile care transformă smartphone-urile în DSLR)
Sony Cybershot QX10 şi QX100 reprezintă două accesorii (sub formă de lentilă) care pot fi ataşate smartphone-ului, transformându-l într-un „aparat foto” de primă mână. Se conectează la smartphone prin WiFi şi o aplicaţie şi, deşi sunt dedicate noului Sony Xperia, printr-un adaptor ar putea fi ataşat şi altor smartphone-uri.
8. Tabletă de 20 inch şi rezoluţie 4K
PANASONIC s-a gândit să lase deoparte portabilitatea şi a prezentat tablet PC-ul UT-MB5, care are un ecran de 20 inch şi o rezoluţie 4K. În plus, rulează Windows 8.
9. Display-ul e-ink de buzunar
Display-urile e-ink nu mai sunt rezervate doar e-reader-elor speciale. Carcasa PocketBook S4 reprezintă, în mare, un ecran e-ink de 4.3 inch special creat pentru smartphone-ul SAMSUNG Galaxy S4. Astfel încât, acum cărţile digitale se pot citi direct pe de telefon, fără să-ţi oboseşti ochii şi fără să-ţi descarci bateria. Se conectează la o aplicaţie de pe telefon, în care sunt stocate cărţile digitale.
10. Imprimanta 3D cât un stilou
Numit, pe bună dreptate, primul stilou de imprimare 3D, 3Doodler al celor de la WobbleWorks LLC a captat toate privirile. Este un dispozitiv de imprimare 3D, manevrat ca un creion, care permite modelarea 3D prin utilizarea de plastic topit (plastic ABS, utilizat de multe imprimante 3D), cu care poţi desena „în aer” sau pe diverse suprafeţe.
Surse foto: samsung.com/ro, philips.com, lenovo.com, lg.com, tangent-audio.com, sony.com, panasonic.net, pocketbook-int.com/us, the3doodler.com

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Toamna la Berlin se culeg gadget-urile).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!