eStyle
Top tendinţe 2013... trenduri în IT pentru 2014
Autor:Adina TUDOR
Luni, 02 Decembrie 2013

Ca orice final de an, şi 2013 ar trebui să se încheie cu o retrospectivă.
Ce trenduri generale s-au conturat în IT în acest an şi ce aşteaptă specialiştii pentru 2014?

Să separi o tendinţă dintr-un anumit domeniu şi să o suprapui unui interval temporar strict definit este, cu siguranţă, o misiune aproape imposibilă, din moment ce se conturează şi se manifestă treptat. De aceea, cele mai importante „trenduri” identificate în 2013 nu se pot separa de „direcţiile” anticipate pentru 2014, pentru că, de fapt, sunt legate unele de celelalte. Pe scurt, care sunt principalele 10 tendinţe conturate în IT şi tehnologie în 2013 şi care se vor manifesta în 2014?

Era PC-urilor apune (şi tot apune)

Declinul desktop-urilor nu reprezintă nicio noutate, însă anul 2013 pare să marcheze un nou record al scăderii vânzărilor. Conform estimărilor International Data Corporation (IDC), doar 314 milioane de desktop-uri şi laptop-uri vor fi fost livrate pe plan mondial în acest an, ceea ce înseamnă că vânzările pe acest segment vor scădea cu 10,1%, un nivel recordm reprezentând cea mai severă scădere înregistrată până acum.
Creşte numărul celorlalte dispozitive conectate la internet
Există doi factori principali care determină declinul vânzării desktop PC-urilor, primul fiind reducerea nevoii de a reînnoi tehnologia la fel de des ca înainte. Al doilea este reprezentat de avalanşa celorlalte dispozitive care permit utilizatorilor accesul la Internet. Pentru că, dacă până prin 2005, PC-urile deţineau „monopol” pe conexiunea la net, ulterior, smartphone-urile au luat avânt, iar după ele, smart TV-urile şi tablet PC-urile n-au făcut decât să se alăture valului.

Întoarcerea la telefoanele-cărămidă: phablet-urile sunt în plină ascensiune

Conform datelor IDC pentru august 2013, cererea de phablet-uri (denumire compusă din „phone” şi „tablet”, utilizată pentru a indica gadget-urile care combină funcţiile smarthpone-urilor cu cele ale tablet PC-urilor) a explodat în Asia, crescând accelerat încă din primul trimestru al lui 2013, de la 13 milioane de unităţi vândute în primele 3 luni la aproape 26 milioane de unităţi vândute în al doilea trimestru.

Imprimarea 3D – o soluţie de viitor

Imprimantele 3D au generat „agitaţie” la nivelul consumatorilor în 2013, aşa că acum atrag interesul firmelor, iar specialiştii anticipează că vânzările vor creşte exponenţial. Compania GARTNER estimează că imprimantele 3D vor creşte cu 75% în 2014 şi cu 200% în 2015.

Tablet PC-urile – rol din ce în ce mai mare în educaţie

În 2014, compania JUNIPER Research estimează că tablet PC-urile (şi iPad-urile) vor deveni din ce în ce mai utilizate în şcoli, de către profesori şi studenţi deopotrivă, fiind gadget-uri care pot funcţiona complementar cu (sau chiar înlocui cu totul) desktop PC-urile, dar care pot, în acelaşi timp, îmbogăţi procesul de învăţare.

Era „cloud-ului” personal

Tot GARTNER a identificat, printre trendurile strategice pentru 2014, orientarea utilizatorilor către „cloud-ul” personal şi, implicit, către servicii, în detrimentul gadget-urilor folosite pentru conectarea la Internet. Cu alte cuvinte, deşi dispozitivele în sine vor rămâne necesare pentru a accesa Internetul, „tipul” acestora va conta mai puţin pentru utilizator. Astfel, consumatorul nu va mai avea un gadget „principal” de conectare la net, ci va folosi mai multe dispozitive pentru a accesa conţinutul stocat online, în „cloud-ul” personal.

„Wearables” – tehnologia care se poartă

Încercări în această direcţie au tot existat, dar se pare că anul 2013 a dat cu adevărat avânt primei generaţii de „wearables” – dispozitive echipate cu Internet care sunt „purtate” de utilizator, precum Google Glass sau smartwatch-urile prezentate deja de giganţi precum Samsung sau Sony. Însă în 2014, experţii anticipează că aceste „wearables” vor trece la un al doilea nivel, incluzând „smart-rings” sau bluze cu senzori. Se aşteaptă ca piaţa de „wearables” să ajungă la 50 miliarde USD în următorii 5 ani.

Oraşele inteligente

Omenirea se apropie cu paşi repezi, se pare, de momentul în care va locui în „oraşe inteligente”. Nu mai e mult până la senzorii şi aplicaţiile dezvoltate în cloud care să facă legătura între sistemul de transporturi, luminarea stradală şi mediu, iar JUNIPER Research consideră că în 2014 oraşele vor deveni mai „deştepte”. La urma urmelor, CISCO colaborează deja cu o comunitate din Florida pentru crearea unui oraş „smart+connected” în Lake Nona, unde clădirile, transportul şi sistemele de utilităţi sunt interconectate.

O sintagmă de luat în seamă: „The Internet of Things”

Oraşele inteligente nu sunt decât un mic fragment din universul interconectat spre care ne îndreptăm. Toate „wearables” şi toate gadget-urile menţionate anterior vor fi conectate la Internet, într-o formă sau alta, iar „online-ul” se va extinde dincolo de dispozitivele clasice. În „the Internet of Things”, oamenii, ca indivizi, devin noduri într-o reţea globală, „legaţi” de obiectele din jur: case conectate la reţea, electrocasnice controlate de la distanţă. Conform datelor CISCO şi Morgan Stanley, până în 2020, 75 miliarde de dispozitive vor fi conectate la „Internetul lucrurilor”, numărul acestora crescând anual, în medie, cu 31%.

Un (ultim) cuvânt: roboţi. Sau drone „amazoniene”

Deşi nu reprezintă un trend propriu-zis, şi în niciun caz o obsesie nouă a omenirii, interesul pentru roboţi rămâne puternic. Aşadar, nu-i de mirare că declaraţia făcută recent de Jeff BEZOS, CEO şi fondator al gigantului AMAZON, a stârnit atât de multă vâlvă: compania a anunţat că experimentează deja cu drone automate care ar putea livra clienţilor bunurile comandate online. Desigur, ar putea dura cinci ani până când această tehnologie ar putea fi implementată în Statele Unite, dar interesul există, iar tendinţa de „robotizare”... nu poate fi ignorată.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Top tendinţe 2013... trenduri în IT pentru 2014 ).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!