Cover Story
Totul despre... iAsigurări
Autor:Alex ROŞCA

Utilizatorii de smartphone au fost întotdeauna o atracţie pentru orice companie. Fie că vorbim de atragerea lor ca şi clienţi sau fidelizarea celor existenţi prin intermediul serviciilor de asigurări oferite cu ajutorul aplicaţiilor dedicate, profilul clienţilor utilizatori de smartphone nu a fost neglijat de asigurătorii români. Vă propunem o trecere în revistă a prezenţei asigurărilor în AppStore, piaţa de aplicaţii pentru produse software creată de Apple.

9 aplicaţii dedicate asigurărilor au la dispoziţie utilizatorii români de iPhone sau iPad. Fie că vorbim de aplicaţii complexe ce oferă servicii variate sau doar de simple unelte de care o companie din domeniu şi-a legat numele pentru promovare, 6 asigurători români, un broker de asigurare şi Media XPRIMM sunt prezenţi în AppStore cu aplicaţii dedicate utilizatorilor iOS.
Serviciile oferite pornesc de la prezentarea produselor, posibilitatea identificării reţelei de sucursale prin intermediul hărţilor interactive şi a poziţiei GPS, informaţii şi paşi de urmat în caz de daună, opţiunea de a notifica un eveniment asigurat, notificări la expirarea poliţelor, şi merg până la opţiunea de a achiziţiona online anumite tipuri de poliţă.
Raportată la numărul de companii din piaţă şi la profilul tentant al utilizatorilor produselor Apple, prezenţa asigurărilor în AppStore indică un potenţial în acest domeniu. Mai mult, aplicaţiile prezente sunt un prim pas, opţiunile de dezvoltare şi diversificare a acestor produse fiind enorme.

Care sunt aplicaţiile disponibile?

AXA împreună pentru copil
Singura legătură a acestei aplicaţii cu asigurările o reprezintă dezvoltarea şi promovarea acesteia de către AXA Life Insurance. De fapt, aplicaţia este o formă de promovare a produsului de asigurare dezvoltat de companie, „Start Protector”, sub forma unei unelte de management al programului şi activităţilor copiilor.  Dincolo de caracteristicile şi utilitatea aplicaţiei singura secţiune dedicată asigurărilor ne oferă detalii cu privire la produsul  „Start Protector - Cel mai avantajos plan de protecţie financiară şi de economisire prin care îi asiguri copilului tău un viitor mai bun, în cuplu”. Din păcate, accesul la datele de contact ale companiei sau la detalii cu privire la produs sunt imposibile, dar dezvoltarea acestuia plasează compania în rândul asigurătorilor români prezenţi în AppStore.

BCR Viață
Singura aplicație ce oferă servicii directe clienților sau potențialilor clienți în domeniul asigurărilor de viață. Utilizatorul poate afla informații despre produsele și serviciile oferite de BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance Group, modalitățile de plată ale poliței de asigurare și poate localiza agențiile teritoriale ale companiei. În același timp utilizatorul are la dispoziție și rețeaua parteneră de clinici medicale în sistem GPS.
Totodată, asigurații companiei au la dispoziție un ghid structurat pe asigurări de viață, asigurări de sănătate sau asigurări de viață cu componentă investițională, pentru acestea din urmă sunt prezentate și informații financiare actualizate.
Aplicația interactivă permite completarea unui formular de contact cu solicitări de informații dar oferă și datele de contact ale companiei și acces la call-center.

BCR Asigurări VIG Asistență
Alături de informațiile despre rețeaua teritorială a companiei și posibilitatea de localizare pe hartă a celei mai apropiate unități, programul include și un ghid care răspunde la întrebările frecvente și la căile de urmat în caz de accident rutier. De asemenea, utilizatorii aplicației primesc informații despre patru dintre produsele companiei: Asigurarea Travel PLUS, Asigurarea Accidente PLUS, Asigurarea RCA și Asigurarea CASCO PLUS. Calculatorul de primă este disponibil doar pentru asigurarea de călătorie, iar modalitatea de achiziție presupune contactarea unui operator.
Nu în ultimul rând, aplicația este însoțită de o opțiune esențială pentru asigurații companiei: posiblitatea de a transmite informații despre un accident rutier. Structurate intuitiv, câmpurile de introducere a informațiilor acoperă detalii despre eveniment, localizarea exactă a locului producerii accidentului prin intermediul GPS încorporat în telefon, adăugarea de imagini și scurta descriere a accidentului.
Aplicația este disponibilă atât în limba română, cât și în limba maghiară.

I-Assistance
Este una dintre cele mai complexe aplicaţii de profil dedicate domeniului. Dezvoltat de i-Tom Solutions, softul permite utilizatorului să anunţe un eveniment auto la serviciul de urgenţă 112, la compania de asigurare sau la compania de asistenţă rutieră în funcţie de tipul accidentului. Interfaţa intuitivă şi simplu de folosit ghidează clientul pas cu pas pentru notificarea daunei către unul dintre cei 10 asigurători CASCO prezenţi în aplicaţie: GROUPAMA Asigurări, BCR Asigurări VIG, ASIROM, UNIQA Asigurări, GENERALI Asigurări, EUROINS, CARPATICA Asigurări, ALLIANZ-ŢIRIAC, ASTRA Asigurări sau OMNIASIG.
De asemenae aplicaţia permite accesul la informaţii generale, date de contact şi tipuri de produse pentru 11 asigurători români, clientul având posibilitatea să solicite o ofertă de asigurare de la compania aleasă şi în funcţie de produsul de asigurare. În acelaşi timp, utilizatorul are la dispoziţie o reţea amplă de servisuri auto cu date de contact, adresă şi poziţionarea acestora pe harta interactivă. Alături de servisuri, sunt prezente în aplicaţie şi reţelele de farmacii, secţii de poliţie, dar şi sucursalele companiilor de asigurări.

ASTRA Asigurări
Este una dintre aplicațiile cu opțiunile cele mai variate din AppStore tocmai și pentru că cercul informațiilor pe care un utlizator le primește este completat de posiblitatea de a încheia online, prin intermediul aplicației, polițele de asigurare. Alături de opțiunile clasice pentru aceste tipuri de aplicații: rețeaua teritorială structurată interactiv cu posiblitate de localizare pe hartă, pașii de urmat în caz de daună, informații despre companie, locurile de muncă disponibile, dar și comunicatele de presă, aplicația descrie pe larg principalele produse ale companiei. În plus, pentru asigurările CASCO, de locuință, călătorie și RCA utilizatorul are posibilitatea de încheiere online a acestora. O opțiune interesantă atrage atenția ulizatorului, “Verifică polița”.
Din păcate, chiar dacă opțiunea ne conduce la ideea că am avea posiblitatea să verificăm instantaneu valabilitatea unei polițe de asigurare, opțiunea aplicației trimite utilizatorul să verifice polița telefonic sau prin intermediul unui e-mail adresat companiei.

ALO Groupama
Prima senzaţie pe care o are un utilizator când deschide aplicaţia este aceea de shortcut către un număr de telefon. Chiar şi numele indică acest scop. Asigurătorul invită de fapt la contactul prin intermediul call-centerului. De fapt, aplicaţia ascunde o serie de caracteristici utile pentru un asigurat sau potenţial asigurat. Astfel, secţiunea dedicată produselor de asigurare cuprinde descrierea a patru tipuri de asigurări: asigurarea locuinţei, CASCO, RCA, dar şi asigurări de viaţă. Pentru fiecare dintre produsele prezentate clientul poate solicita prin intermediul aplicaţiei o ofertă personalizată.
Cele mai recente ştiri despre companie sunt incluse în secţiunea dedicată, în timp ce nici din această aplicaţie nu lipseşte reţeaua teritorială în format de hartă interactivă sincronizată cu locaţia utilizatorului. Alte două opţiuni utile pentru utilizator sunt ascunse în secţiunea „More”. Clientul îşi poate configura aici alerte pentru expirarea asigurării RCA, a rovignetei sau a ITP-ului. De asemenea, tot la această secţiune aplicaţia include un QR code scanner. Disponibilă şi în varianta pentru iPad  acoperă caracteristicile comune ale aplicaţiilor de profil, aduce în plus reminder şi opţiunea QR Code, dar îi lipseşte parcă o legătură personalizată cu utlizatorul.

1asig.ro
Toate informaţiile esenţiale din domeniul asigurărilor nu puteau lipsi din AppStore. Tocmai de aceea, Media XPRIMM a dezvoltat alături de i-Tom Solutions aplicaţia prin intermediul căreia toate informaţiile esenţiale din domeniu sunt disponibile atât pe iPad, cât şi pe iPhone. Creată pe tipologia consumatorului activ de ştiri, aplicaţia permite accesarea în timp real a tuturor articolelor şi ştirilor publicate pe 1asig.ro.

i-Asigurare
Este singura aplicaţie dezvoltată de un broker de asigurare, BROKER VIRTUAL S.R.L., partener al SRBA Broker de Asigurare. Pragmatismul este caracteristica acestei aplicaţii prin intermediul căreia utlizatorii pot solicita oferte pentru asigurarea RCA. Structurată simplu, aplicaţia permite introducerea de informaţii personalizate despre utlizator, autovehiculul folosit şi calculul ofertei de preţ pentru RCA. De asemenea, aplicaţia permite configurarea alertelor pentru RCA, ITP şi ROVIGNETĂ.

OMNIASIG
Simplitatea este caracteristica aplicației dezvoltate de OMNIASIG. Un meniu structurat eficient oferă încă de la deschiderea aplicației toate opțiunile pe care utilizatorul le are la dispoziție. Rețeaua teritorială disponibilă în format de hartă interactivă corelată cu locația utlizatorului, răspunsuri la întrebări frecvente alături de opțiunea ce oferă datele de contact ale companiei sunt principalele facilități ale aplicației. De asemenea, utlizatorii au posiblitatea să calculeze prin intermediul aplicației tarifele pentru asigurarea RCA. În plus, realitatea din AppStore este diferită de realitatea pieţei, aplicaţiile OMNIASIG şi BCR Asigurări VIG nu au fuzionat încă aşa cum s-a întamplat în piaţa asigurărilor.

Concluzii
Piaţa utilizatorilor iOS este una tentantă ca profil al utilizatorilor, dar pare limitată de numărul acestora. Cu toate că statistici relevante cu privire la numărul posesorilor de gadgeturi Apple sunt greu de realizat,  o monitorizare trafic.ro prezentată la jumătatea anului trecut indica următoarele cifre: pe parcursul unei luni, 600.000 vizitatori unici au intrat pe unul dintre site-urile monitorizate. Dintre aceştia, 55% sunt utilizatori iOS (iPhone sau iPad) aşadar, putem vorbi de o piaţă de cel puţin 300.000 de potenţiali clienţi pentru asigurători. Oameni activi, cu venituri şi educaţie peste medie alături de care un asigurător poate fi prezent printr-o atingere de ecran.
Sunt oare de neglijat aceşti posibili clienţi?

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Totul despre... iAsigurări).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!