Asigurări
Tranzacții pe piaţa asigurărilor din România
Luni, 03 August 2015

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A - Mergers&Aquisitions) din industria globală de asigurări este pe un trend ascendent, conform unui raport SWISS Re, (re)asiguratorii din pieţele dezvoltate mizând pe expansiunea în pieţele cu potenţial mare de creştere. Chiar şi pe piaţa locală am putea vedea o serie de schimbări în acţionariatul companiilor.

Piaţa asigurărilor din România se confruntă în acest an cu multiple modificări de legislaţie, jucătorii din domeniu având parte de reglementări mai stricte, în condiţiile în care există companii aflate în situaţii delicate. Acestei stări de fapt i se suprapun schimbările legislative la nivel european, în special intrarea în vigoare a directivei Solvency II de la 1 ianuarie 2016, care va aduce noi reguli pentru (re)asigurători.
Aceste situaţii ar putea conduce către o serie de fuziuni şi achiziţii în piaţa locală în acest an sau în anul ce urmează. Cel puţin trei companii ar putea face obiectul unor tranzacţii şi aici ne referim la ASTRA Asigurări, CARPATICA Asig şi AXA Life. Însă, pe lângă acestea pot fi incluse alte companii care nu vor putea să susţină viitoarele majorări de capital necesare.
Implementarea directivei Solvency II va aduce mari schimbări în peisajul industriei asigurărilor. Cele mai vulnerabile sunt evident companiile cu un portofoliu extins de asigurări de răspundere civilă auto (RCA), pentru care cerințele de ajustare a capitalului la gradul de risc mai mare al acestui produs vor antrena un val de achiziții, fuziuni şi chiar insolvenţe. Astfel, asigurătorii cu un apetit de risc crescut vor fi nevoiți să recurgă la surse de finanțare externe, în cazul în care acționarii nu sunt capabili să acopere nevoile de creștere a capitalului, a declarat Florenţa BIRHALĂ, Manager M&A, Asistenţă în tranzacţii, în cadrul companiei de consultanță financiară și audit EY România.
Ea a arătat că probabilitatea de a vedea unele tranzacții în acest sector va creşte, mai ales din rândurile companiilor cu probleme. De notat că noile reguli impun anumite cerințe de pregătire profesională, chiar şi pentru acționari, ceea ce va obliga pe unii dintre aceştia să îşi vândă business-urile, a adăugat Florenţa BIRHALĂ.

Asigurătorii cu un apetit de risc crescut vor fi nevoiți să recurgă la surse de finanțare externe

Florenţa BIRHALĂ, Manager M&A, Asistenţă în tranzacţii,
EY România

Oficialul EY speră ca, în urma aplicării noilor norme ASF, să crească atractivitatea pieței de asigurări românești în rândurile unor investitori care au stat până acum în aşteptarea unor soluții pentru un mediu de business stabil şi sănătos.
De asemenea, Sînziana MAIOREANU, CEO, AEGON România, consideră că aplicarea standardelor Solvency II începând cu ianuarie 2016 va însemna indicatori mai duri cu privire la capitalul necesar şi va fi urmată de schimbări majore în piaţa asigurărilor, chiar de o eventuală consolidarea a acesteia, în special prin fuziuni şi achiziţii. Anul acesta vom putea observa câteva semne pe piaţă, însă majoritatea fuziunilor şi achiziţiilor se vor concretiza, în opinia noastră, abia în 2016, a subliniat aceasta.
AEGON se numără printre companiile care şi-au anunţat interesul pentru posibile achiziţii. Cu know how-ul acumulat până acum, noi suntem deja pregătiţi pentru o nouă achiziţie, din top 10 asigurători de viaţă, însă nu ne limităm la aceştia. Concretizarea unei noi achiziţii în 2015 credem că nu este posibilă, cel puţin din perspectiva faptului că astfel de achiziţii se fac printr-un proces foarte lung, de negociere, dar şi de evaluare a portofoliului. În mod cert, dacă sunt potenţiale achiziţii, noi putem începe discuţiile chiar şi acum. Ne interesează să creştem mai repede şi atunci, în mod normal, ne orientăm către companii cu portofolii de asigurări de viaţă. Nu vom face însă rabat de la misiunea companiei noastre, aceea de a-i ajuta pe cei din jurul nostru să-şi asume responsabilitatea viitorului financiar, motiv pentru care vom fi foarte atenţi la calitatea portofoliului şi la modul în care au fost vândute asigurările de viaţă, a precizat Sînziana MAIOREANU.
La rândul său, Remi VRIGNAUD, Preşedintele UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, spune că, în acest moment, este greu de anticipat dacă vom asista la tranzacţii spectaculoase de tipul fuziunilor şi achiziţiilor, generate de efectele aplicării, de la 1 ianuarie 2016, a noilor standarde de solvabilitate.

Cu know how-ul acumulat până acum, noi suntem deja pregătiţi pentru o nouă achiziţie

Sînziana MAIOREANU, CEO, AEGON România

Cu siguranţă sunt companii într-un stadiu avansat de pregătire pentru alinierea la directivele Solvency II, iar aici mă refer în particular la companiile care fac parte din grupuri financiare internaţionale, cu afaceri de asigurări globale sau regionale. Fiecare dintre aceste companii, la nivel individual, cunoaşte dimensiunea capitalizării impusă de aplicarea noilor reglementări prudenţiale şi, în consecinţă, eventualul necesar de capital suplimentar, a adăugat Remi VRIGNAUD.

Este greu de anticipat dacă vom asista la tranzacţii spectaculoase de tipul fuziunilor şi achiziţiilor

Remi VRIGNAUD, Preşedinte, UNSAR

Preşedintele UNSAR a subliniat că Solvency II este una dintre cele mai mari provocări pentru piaţa asigurărilor, iar aplicarea noilor standarde va crea o bază financiară cu predictibilitate pentru piaţă, va contribui la creşterea stabilităţii pieţei asigurărilor şi la schimbarea paradigmei la nivelul pieţei asigurărilor.
Nici Bogdan ANDRIESCU, Preşedintele UNSICAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanță în Asigurări din România, nu se aşteaptă la tranzacţii spectaculoase. Dacă vorbim despre companiile deţinute de marile grupuri financiare, cred că mai degrabă este posibil să asistăm, în unele cazuri, la transformarea subsidiarelor din România în sucursale, urmând ca acestea să iasă de sub supravegherea directă a ASF, iar operaţiunile de aici să fie administrate de entităţi autorizate în alte state europene. Este greu de crezut că vom putea asista la tranzacţii spectaculoase, a spus el.

Cred că este posibil să asistăm, în unele cazuri, la transformarea subsidiarelor din România în sucursale, să iasă de sub supravegherea directă a ASF

Bogdan ANDRIESCU, Preşedinte, UNSICAR

Ce se întâmplă cu AXA, CARPATICA şi ASTRA

Dacă vânzarea AXA către CERTINVEST nu a fost aprobată de ASF, companiile ASTRA Asigurări şi CARPATICA Asig trebuie să atragă investitori strategici pentru a face faţă cerinţelor de majorare de capital.
Conform reprezentanţilor Autorităţii de Supraveghere Financiară, există mai mulţi investitori străini, între care unul chinez, interesaţi de ASTRA Asigurări, companie aflată în procedura de redresare financiară, însă până în prezent nu a fost dat publicităţii niciun nume. Compania a scos la vânzare aproape 160 de milioane de acţiuni, dorind să atragă circa 425 milioane de lei, sumă care va contribui la majorarea capitalului social.
CARPATICA Asig, companie aflată în prezent în proces de redresare financiară, trebuie să atragă noi resurse financiare şi să îşi reducă cheltuielile de achiziţie şi administrare. Planul de redresare include atragerea de noi resurse financiare printr-un nou aport de capital social în numerar, atragerea unui împrumut subordonat şi atragerea unui investitor strategic. Astfel, acţionarii societăţii au aprobat, în decembrie 2014, majorarea capitalului social al companiei cu suma de un milion de lei.
Florenţa BIRHALĂ, Manager M&A, EY România, consideră că rapiditatea tranzacțiilor depinde foarte mult de modul de organizare a procesului de M&A, pe durata perioadei de due diligence, dar şi de intensitatea negocierilor legate de preț. Chiar şi în cazul în care un astfel de proces se desfăşoară cursiv este destul de dificil de a avea o tranzacție până la finalul anului dacă nu s-au inițiat deja demersuri concrete în acest sens. Cel mai probabil, investitorii ar putea fi strategici, a adăugat ea.
Cred că fiecare dintre noi ne dorim ca aceste două companii (ASTRA şi CARPATICA – n.red.) să continue să existe pe piaţă. Evenimentele de la începutul anilor 2000, care au zguduit piaţa de asigurări, nu au fost uitate, mai ales că peste şocul unor falimente celebre, cum ar fi METROPOL sau GRUP AŞ, s-a trecut cu sprijinul celorlalţi asigurători. Sunt convins că oamenii din piaţă mizează pe un scenariu pozitiv, dar, în acelaşi timp, se fac calcule cu privire la ceea ce ar însemna, financiar vorbind, o eventuală intrare în insolvență a unui asigurător de anvergură. Cred că toate eforturile ASF sunt îndreptate spre identificarea celor mai bune soluţii, astfel încât echilibrul pieţei să nu fie afectat, a precizat Bogdan ANDRIESCU.
În opinia AEGON, efortul unui potenţial investitor de a redresa şi de a restabili capacitatea celor două companii, în special din perspectiva Solvency II, este o adevărată provocare şi presupune un efort substanţial. În situaţia de faţă şi în deciziile care urmează să fie luate, credem cu tărie că este vital să se ţină cont de interesele clienţilor ASTRA şi CARPATICA şi de a reclădi încrederea populaţiei în industria asigurărilor, a spus Sînziana MAIOREANU.

ASF a respins preluarea AXA de către CERTINVEST

Consiliul ASF a respins, la începutul lunii iulie, proiectul de achiziţie a societăţii AXA Life Insurance de către CERTINVEST și SIF Transilvania, pe motiv de soliditate financiară, reputaţie şi integritate a cumpărătorului.
Contractul de vânzare a operaţiunilor de asigurări AXA Life Insurance România către CERTINVEST și SIF Transilvania, anunţat în data de 18 decembrie 2014, a încetat. AXA evaluează opţiunile sale strategice, luând în considerare interesul clienţilor şi al angajaţilor săi din România, a transmis, la rândul său, asigurătorul.
Acesta este al doilea eşec de vânzare a AXA, după ce iniţial a fost în discuţii cu ASTRA Asigurări pentru a prelua compania. Astfel, la finele lui 2013, AXA anunţase retragerea de pe piaţa din România prin vânzarea subsidiarei locale către ASTRA Asigurări, tranzacţia primind "undă verde" din partea Consiliului Concurenţei. Însă, ASF a condiţionat aprobarea tranzacţiei de majorarea capitalului social al ASTRA şi de redresare financiară a companiei. Ulterior, în septembrie 2014, francezii au anunţat anularea vânzării.
La finalul anului trecut grupul francez AXA a semnat un acord cu CERTINVEST şi SIF Transilvania pentru preluarea afacerilor sale cu asigurări de viaţă şi economisire. În conformitate cu termenii acordului, SAI CERTINVEST urma să achiziţioneze o participaţie de 70% din AXA Life Insurance SA, în timp ce SIF Transilvania restul de 30%.
Grupul francez AXA a intrat pe piaţa românească în anul 2010, când a achiziţionat OMNIASIG Life, o companie de asigurări de viaţă de talie mică, deţinută în acel moment de austriecii de la VIENNA Insurance Group. Oficial, operaţiunile AXA în ţara noastră au fost lansate în mai 2011, prin anunţarea unor obiective ambiţioase, printre care se număra pătrunderea în topul primilor trei asigurători de viaţă după volumul de new business.

Piaţa globală de M&A creşte

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din industria de asigurări a crescut în ultima perioadă, deşi numărul de oferte rămâne încă mult sub nivelurile observate înaintea crizei financiare din 2008-2009, se arată în cel mai recent raport Sigma al reasigurătorului elveţian SWISS Re, denumit "M&A in insurance: start of a new wave?". După un declin puternic în 2009, piaţa de fuziuni şi achiziţii din domeniul asigurărilor a rămas relativ modestă în anii următori. Însă, în ultimele luni de activitate, aceasta a crescut din nou, în timp ce şi anunţurile de oferte viitoare s-au majorat, se precizează în raport.
Totalul anunţurilor globale din piaţa M&A a crescut la 359 în a doua jumătate a anului 2014, de la 295 în prima jumătate a anului, iar acest impuls a continuat în 2015. Raportul arată că piaţa este influenţată de perspectivele economice care s-au îmbunătăţit treptat, iar jucătorii din asigurări se uită la fuziuni şi achiziţii în vederea sporirii rentabilităţi şi a consolidării bilanţurilor.
Conform SWISS Re, este probabilă o continuare a tendinţelor recente de creştere a pieţei M&A pe anumite segmente, pentru că firmele să poată răspundă la schimbările ciclice şi structurale din industrie. Introducerea unor noi reglementări, cum ar fi Solvency II, îi va încuraja pe unii asigurători să se restructureze. Totodată, necesarul suplimentar de capital va continua să stimuleze ofertele. Şi accesul la tehnologia digitală de distribuţie este un alt factor care va influenţa piaţa de fuziuni şi achiziţii.
În ceea ce priveşte tranzacţiile, s-a observat un interes pentru pieţele emergente, în special pentru cele din Asia Pacific şi America Latină, deoarece (re)asigurătorii din pieţele dezvoltate continuă să mizeze pe expansiunea în pieţele cu potenţial mare de creştere. Astfel, asigurătorii îşi extind aria geografică şi capacitatea de distribuţie.
De asemenea, conform celei de-a douăsprezecea ediţie a barometrului EY - "Financial Services Confidence Barometer", directorii executivi din asigurări tind către o abordare globală în 2015, 61% dintre ei axându-şi strategia de fuziuni şi achiziţii (M&A) pe tranzacţii globale în acest an. Mediul economic actual face ca achiziţiile să devină o opţiune atractivă. Aplicarea Solvency II va cere companiilor de asigurări să-şi îmbunătăţească structura de ansamblu a operaţiunilor şi a bilanţurilor. Între timp, firmele de reasigurări se confruntă cu presiuni de creştere a valorii pentru investitori, fapt care îi determină pe directorii executivi să-şi îndrepte atenţia către fuziuni şi achiziţii, arată EY.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Tranzacții pe piaţa asigurărilor din România).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!