Eveniment Internaţional
Uzbekistan: De ce mergem către Est?
Autor:Oleg DORONCEANU; Vlad PANCIU
Olimjon Ikramov , Președinte Inspectoratul de Supraveghere a Asigurărilor, Uzbekistan
Irina Merzlyakova, Director General, Asociația Asigurătorilor din Belarus
Richard Natschlager, Vicepreședinte Europa Centrală & CIS, Audatex , Austria
Sergey Zaytsev, Associate Director, Hannover Re, Germania
Dmitriy Garmash, Deputy Director Unit y Re, Rusia
Premiul pentru „Susținere Activă” acordat revistei Primm Asigurări & Pensii

În căutarea unor noi pieţe cu potenţial, an de an tot mai multe societăţi de asigurare şi reasigurare europene îşi îndreaptă privirea către ţările Asiei Mijlocii. Gradul scăzut de penetrare a asigurărilor, precum şi recentele reforme din aceste ţări asigură premisele necesare pentru o dezvoltare durabilă în viitor, iar cei care vor prinde momentul de start vor fi cei mai avantajaţi...


Comunitatea internaţională nu poate să nu aprecieze dinamica înaltă de creştere a ţărilor din Regiunea Asiei Centrale, bazată pe stabilitatea şi funcţionalitatea sistemului financiar-bancar, dar şi pe implementarea cu succes a unor reforme structurale. Evident că este doar începutul, însă dovada atractivităţii şi potenţialului acestor economii o reprezintă şi creşterea numărului de companii care au participat în acest an la cea de a patra Conferinţă Internaţională de la Tashkent, capitala economică şi culturală a Asiei Centrale.
Beneficiind de o poziţionare strategică în regiune, organizatorii au adunat la masa de dialog peste 200 de reprezentanţi ai companiilor de asigurare şi reasigurare, brokeraj şi consultanţă din 20 de ţări.
Desfăşurate în perioada 14-17 aprilie a.c., lucrările conferinţei, organizate de către grupul de presă SAIPRO cu sprijinul Revistei PRIMM Asigurări & Pensii, au abordat priorităţile pieţei de asigurări din Asia Centrală, precum şi oportunităţile de dezvoltare a operaţiunilor de reasigurare în regiune.

Dinamică net superioară faţă de ţările CIS
Potrivit datelor prezentate la eveniment de către Mubin MIRZAEV, Viceministrul de Finanţe din Uzbekistan, PIB-ul ţării a crescut de peste 3,5 ori în ultimii 20 de ani, numai în 2010 această creştere fiind de 20%. Astfel, autorităţile acordă o atenţie deosebită promovării pieţei financiare şi segmentului de asigurare în special, care în anul precedent a cunoscut o evoluţie de 20% şi a totalizat 72,7 milioane euro. Pe piaţa de profil activează 34 companii de asigurare, 3 brokeri şi 2 actuari, în domeniu fiind angajate un număr total de 10.000 de persoane. În 2010, au fost încheiate 6 milioane de contracte de asigurare, din care 75% sunt contracte facultative.
De asemenea, ponderea segmentului de servicii în economia naţională a depăşit pragul de 50% (creştere de 13,4% în 2010), faţă de 16,3% în anul 1991. Aceste rezultate vin pe fondul evoluţiei de ansamblu a economiei naţionale, a precizat Olimjon IKRAMOV, Preşedintele Inspectoratului de Supraveghere a Asigurărilor, în deschiderea lucrărilor conferinţei.
Vorbind despre rezultatele pieţei de asigurări din Uzbekistan, Olimjon IKRAMOV a menţionat faptul că în ultimii ani ponderea deţinută de către societăţile de asigurare de stat în totalul subscrierilor este în scădere, în 2010 ajungând la 34,9%. De asemenea, 26,7% din totalul de prime brute subscrise au fost colectate pe segmentele de asigurări obligatorii. Totodată, în perioada de referinţă, 30 de societăţi au cedat riscuri în reasigurare, din care 18 companii au cedat în afara ţării. Volumul primelor cedate se ridică la 24% din total subscrieri, fiind cedate în 30 de ţări din afară (40% - Marea Britanie, 22% - Rusia, 14% - Germania).

Leasing şi bancassurance, cu paşi timizi înainte...
În cadrul lucrărilor evenimentului, o atenţie deosebită a fost acordată identificării unor segmente distincte ale pieţei de asigurare care ar putea impulsiona segmentul de profil. În acest context, colaborarea cu societăţile de leasing şi bancassurance-ul sunt soluţii viabile şi deosebit de eficiente. Astfel, ar trebui să mizăm pe dezvoltarea unei poliţe de asigurare „universale”, care ar acoperi riscurile societăţilor de leasing, printre care pierderea obiectului preluat în leasing, asigurarea riscurilor de credite, schimbul de informaţii între companii etc., fapt care ar fi şi o gură de oxigen pentru asigurători, a precizat Zafar MUSTAFAEV, Director General al Asociaţiei de Leasing din Uzbekistan.
În aceeaşi ordine de idei, asigurarea operaţiunilor de leasing este un proces complex. Cred că trebuie să studiem cu atenţie dezvoltarea acestui parteneriat, care va oferi, atât societăţii de leasing, cât şi asigurătorului, o economie reală de timp şi bani, a precizat Bakhadir KHALBAEV, Director General, ASKO-VOSTOK.
Referitor la operaţiunile de bancassurance, acestea sunt încă la un nivel incipient de dezvoltare în ţările Asiei Centrale, fiind necesare modificări legislative, dar şi o cooperare mai bună între asigurători şi bănci pentru dezvoltarea segmentului.
Acest sistem de distribuţie va deveni din ce în ce mai solicitat în ţările din Asia Mijlocie. Companiile de asigurare trebuie să ţină cont de faptul că ele sunt cele care trebuie să se adapteze cerinţelor băncilor, a declarat Romeo JANTEA, Managing Partner, ¬INSURANCE, Training & Consulting, cu ocazia prezentării susţinute la ¬conferinţă.

Tendinţe pe piaţă
Una dintre tendinţe este introducerea noilor clase de asigurări obligatorii, care sunt privite ca stimulente puternice de popularizare a asigurărilor.
În prezent, asigurările obligatorii deţin o pondere de 26,7% în total subscrieri, faţă de 4,8% în anul 2007. În prezent se pregăteşte introducerea asigurărilor obligatorii pentru pasageri, indiferent dacă aceştia călătoresc cu avionul, trenul sau autovehiculul, fapt care se va răsfrânge pozitiv asupra pieţei, a declarat Timur SALIMOV, Directorul companiei CLAIM ADJUSTERS & Surveyor's Services.
O altă tendinţă vizibilă este şi sporirea interesului asigurătorilor din regiune pentru utilizarea unor sisteme electronice moderne de evaluare a daunelor. În acest context, Richard NATSCHLAGER, Vicepreşedinte AUDATEX pentru Europa Centrală și CIS, a evidenţiat utilitatea unor astfel de sisteme în eficientizarea şi creşterea profitabilităţii societăţilor de asigurare. O parte importantă a asigurătorilor din regiune parcurg o tranziţie către sisteme electronice noi de evaluare a daunelor. Atât importatorii, cât şi asigurătorii îşi dezvoltă colaborarea pe partea de gestiune a daunelor. Suntem foarte flexibili în adaptarea produselor noastre şi ne simţim pregătiţi să intrăm pe aceste pieţe.
Alături de aceste subiecte au fost susţinute şi numeroase prezentări legate de dezvoltarea asigurărilor de sănătate şi de răspundere profesională, reasigurări şi implicaţiile pe bursă etc. Privind în ansamblu, experţii şi liderii străini au remarcat evoluţia pozitivă a pieţei uzbece de profil, manifestându-şi ¬interesul pentru stabilirea unor relaţii de parteneriat cu companiile asiatice.

Principii şi realităţi similare de evoluţie în CSI
Numeroşi reprezentanţi ai companiilor de asigurare şi reasigurare din CSI au vorbit despre asemănările existente între aceste pieţe, precum şi despre faptul că parcurg etape similare de dezvoltare. Astfel, Alexandr FILONYUK, Preşedintele Ligii Asigurătorilor din Ucraina, a subliniat faptul că activăm pe nişte pieţe tinere, care an de an demonstrează o dinamică ridicată de creştere şi se confruntă cu aceleaşi probleme. În anul precedent, cele 456 de companii de asigurare care activează în Ucraina au totalizat subscrieri de 2,1 miliarde euro, în creştere cu 13% faţă de 2009, piaţa revenindu-şi după stagnarea înregistrată în 2009. Aceleaşi rezultate pozitive au fost raportate şi de către asigurătorii din Belarus, astfel că piaţa a crescut cu 26% faţă de anul precedent, primele totale subscrise ajungând la 446 milioane USD, a subliniat şi Irina MERZLYAKOVA, Director General, Asociaţia Asigurătorilor din Belarus.
Deosebit de interesante au fost şi prezentările reasigurătorilor din Rusia, care rămân cei mai importanţi furnizori de servicii de reasigurare pentru companiile din regiune. Ţările din CSI deţin o pondere de 60% în totalul încasărilor realizate în afara ţării de reasigurătorii ruşi şi rămân pieţe strategice pentru aceştia. În prezent, reasigurătorii ruşi parcurg o perioadă de consolidare, astfel că vor rămâne cei mai puternici şi vor reuşi să fie flexibili, făcând dovada stabilităţii financiare şi a siguranţei oferite prin rating-urile internaţionale, a precizat Dmitriy GARMASH, Deputy Director, UNITY Re.

Tradiţie în... asigurări
Finalul conferinţei a fost marcat de un moment solemn dedicat premierii celor mai importanţi jucători de pe piaţa uzbecă de asigurări, precum şi a realizărilor semnificative în anul 2010, premii acordate de către Agenţia de Rating SAIPRO. De asemenea, organizatorii evenimentului au pregătit pentru invitaţii la forum şi un amplu program cultural, încărcat de istorie şi tradiţie. În cadrul acestuia, oaspeţii au vizitat oraşul KHIVA, o capodoperă a arhitecturii musulmane, recunoscut ca fiind un important centru comercial, cultural şi religios situat pe Drumul Mătăsii.
Împreună, dezbaterile şi reuniunile care au avut loc, alături de impresionantul program istoric şi cultural au contribuit la conturarea unei imagini de ansamblu asupra mentalităţii şi civilizaţiei ţărilor din Asia Centrală, aspect deosebit de important în vederea dezvoltării unor relaţii de afaceri eficiente şi de lungă durată.
Conferinţa a reuşit să-şi atingă cele mai importante obiective stabilite, şi anume crearea unei platforme de negociere interactivă între liderii europeni şi reprezentanţii regionali ai pieţei de asigurare.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Uzbekistan: De ce mergem către Est?).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!