Asigurări
Vacanţă de iarnă fără griji
Autor:Andreea RADU
Luni, 02 Februarie 2015

Schi, snowboard, săniuş sau patinaj? Tot mai mulţi români care pleacă în vacanţa de iarnă şi practică activităţi specifice sezonului rece îşi pun în bagaje şi asigurarea medicală de călătorie care acoperă şi riscurile produse în urma practicării sporturilor de iarnă.

Turiştii români au arătat, în ultimii ani, că îi preocupă tot mai mult propria protecție  când practică sporturi extreme de iarnă, în condiţiile în care o poliţă în valoare de câteva zeci de euro poate acoperi cheltuieli medicale de mii de euro.
În general, cele mai multe accidente se produc pe pârtia de schi, spun companiile din România care oferă astfel de poliţe,  și tot acestea estimează că numărul asigurărilor medicale de călătorie care acoperă sporturile de iarnă încheiate în acest sezon va fi mai mare faţă de sezonul anterior.
Estimăm o creştere de 10% a acestui business comparativ cu anul trecut pentru că, într-adevăr, am observat o tendinţă de creştere a cererii. Accidentele înregistrate în ultimii ani, din ce în ce mai mediatizate, îi fac pe români să conştientizeze riscul la care se expun şi să îşi dorească protecţie printr-o asigurare care acoperă sporturile de iarnă, a declarat Iuliana HÂMPU, Şef Serviciu Travel, GENERALI România.
În acelaşi timp, reprezentanţii companiei EUROINS România spun că odată cu venirea anotimpului rece se practică tot mai mult sporturile specifice sezonului şi, odată cu ele, crește și cererea pentru acest tip de asigurare. Pentru acest sezon, ne aşteptăm ca vânzările pe această linie de business să înregistreze o foarte uşoară creştere faţă de nivelul de anul trecut, au adăugat ei.
Şi oficialii OMNIASIG VIG se aşteaptă să înregistreze creşteri ale volumului de vânzări în sezonul 2014/2015, faţă de iarna trecută,  pentru că au observat,  la nivelul populației,  un progres al conştientizării în ceea ce priveşte nevoia încheierii unei poliţe de asigurare atunci când practică sporturi de iarna în afara ţării. Sporturile de iarnă practicate în perioadele de vacanţă sunt incluse în acoperirea de bază a asigurării de călătorie Medicas Perfect, au precizat aceştia.
Evoluţia vânzărilor de poliţe de asigurare de călătorie din ultimii ani ne arată un trend general crescător în ceea ce priveşte achiziționarea unor astfel de produse, ceea ce ne determină să credem că oamenii au devenit mai conştienţi de nevoia unei astfel de poliţe în general şi au început să înţeleagă beneficiile acesteia. Sigur că este un proces permanent de educare a pieţei,  în direcţia înţelegerii utilităţii unor astfel de asigurări, însă evoluţia vânzărilor de asigurări de călătorii din ultima perioadă ne îndreptăţeşte să privim cu optimism evoluţia viitoare a acestui segment, au declarat reprezentanţii ALLIANZ-ŢIRIAC Asigurări, care au adăugat că estimează o creştere a vânzărilor din acest sezon comparativ cu iarna anterioară.

Riscurile acoperite şi excluderile din asigurările de iarnă

Fiecare companie din piaţă are propriile pachete de asigurare de călătorie în care sunt incluse şi sporturile de iarnă. Primele de asigurare sunt calculate în funcţie de numărul de zile petrecute în vacanţă, dar şi în funcţie de sumele asigurate pentru care optează clientul.
OMNIASIG VIG a arătat că poliţa pe care o oferă acoperă întreaga gamă de servicii medicale, de la consultaţie la repatriere. Acoperirea este structurată pe 4 programe de asigurare şi porneşte de la o sumă asigurată de 5.000 euro şi poate ajunge la o sumă asigurată maximă de 50.000 euro, cu serviciile medicale incluse gradate crescător. Asigurarea nu include acoperirea echipamentului sportiv, au precizat oficialii companiei mentionate.
Poliţa oferită de GENERALI acoperă următoarele riscuri: accidente întâmplate atât pe pârtia de schi, cât şi în afara pârtiei, îmbolnăvirile care pot apărea în perioada sejurului, transportul sanitar până la cea mai apropiată unitate medicală şi repatrierea, a declarat Iuliana HÂMPU, precizând că suma maximă asigurată este de 50.000 euro, iar poliţa se emite numai pentru Europa.
Până la finele lunii februarie, pentru orice poliţă Xtreme achiziţionată de la GENERALI, clienţii primesc fără costuri suplimentare următoarele acoperiri: asistenţă rutieră – 500 euro/persoană; asigurarea echipamentului de schi – 500 euro/persoană; întreruperea călătoriei – 1.000 euro/persoană; răspunderea civilă în străinătate – 1.000 euro/persoană.
Iuliana HÂMPU a adăugat că excluderile aplicabile acestor poliţe sunt:

  • evenimente  produse în locuri sau în circumstanţe în care practicarea sporturilor şi/sau a activităţilor cu grad înalt de periculozitate constituie o încălcare a normelor legale locale, în funcţie de teritorialitatea înscrisă în poliţa de asigurare;
  • când asiguratul participă la competiţii de sporturi cu motor (calificări sau raliuri), cursuri de conducere, sunt cauzate pe timpul participării la concursurile sportive profesionale sau semiprofesionale şi la antrenamentele oficiale pentru asemenea evenimente.

În cazul ALLIANZ-ŢIRIAC Asigurări, sumele asigurate disponibile pentru Asigurarea Medicală, indiferent de acoperirea teritorială, sunt de 30.000 euro sau 50.000 euro, din care 10.000 euro - cheltuielile de repatriere medicală/deces, deduse din suma asigurată corespunzătoare Asigurării Medicale şi 1.000 euro – cheltuieli medicale pentru puseul acut al unei afecţiuni pre-existente şi/sau boli cronice, deduse din suma asigurată corespunzătoare asigurării medicale. Suplimentar, se poate include şi asigurarea de accidente persoane în limita a 5.000 euro, asigurarea bagajelor – maxim 1.000 euro şi asigurarea de răspundere civilă faţă de terţi – maxim 10.000 euro.
Prin asigurarea bagajelor, compania ALLIANZ acordă indemnizaţii de asigurare pentru acoperirea pagubelor materiale înregistrate pe perioada de valabilitate a contractului de asigurare (pagube produse prin deteriorarea, distrugerea sau dispariţia bunurilor sau bagajelor asiguratului), ca urmare a următoarelor evenimente: accidente suferite de asigurat sau accidente în care a fost implicat mijlocul de transport în care se afla asiguratul şi bunurile acestuia; incendiu, trăsnet, explozie, cădere de corpuri pe clădirea/ autovehiculul în care se aflau bunurile persoanei asigurate, cutremur, inundaţie, furtună, grindină, prăbuşire/alunecare de teren, greutatea zăpezii şi/sau gheţii, avalanşe, uragane, urmările spargerii conductelor; furt calificat sau tâlhărie.
În contextul sporturilor de iarnă, trebuie menţionat că nu sunt acoperite sporturile şi hobby-urile periculoase, au transmis reprezentanţii ALLIANZ-ŢIRIAC Asigurări.
EUROINS România a menţionat că asigurarea oferită acoperă sporturile de iarnă începând de la schi, sărituri cu schiurile, sanie, bob şi până la snowkayaking, snowboarding şi patinaj pe gheaţă.
Asigurarea Adventure nu limitează acoperirea sporturilor extreme la sporturile de iarnă, şi, în plus, nu acoperă doar riscurile asigurate produse ca urmare a practicării unui sport extrem, ci şi riscurile asigurate produse pe parcursul vacanţei. Sunt preluate în asigurare şi cheltuielile de urgenţă şi/sau de repatriere ca urmare a producerii riscului asigurat datorită practicării altor sporturi, precum surfing, paraşutism, alpinism, ciclism etc. Clientul nostru este asigurat pe tot parcursul deplasării în străinătate, au spus oficialii EUROINS. Pe lângă acoperirea de bază – accident sau îmbolnăvire – EUROINS Romania oferă două extinderi speciale: răspunderea civilă faţă de terţi, precum şi asigurarea pentru bagaje pierdute, deteriorate sau furate, echipamentul sportiv fiind inclus, au adăugat aceştia.
Excluderile aplicabile acestui produs sunt cele întâlnite la toate produsele de asigurare medicală de călătorie în străinătate. Evident nu sunt cuprinse în asigurare şi nu vom acorda despăgubiri pentru cheltuielile ocazionate de orice boală sau afecţiune preexistentă sau  evenimente care sunt o consecinţă a consumului de alcool sau droguri. Nu despăgubim cheltuielile pentru servicii medicale care nu sunt necesare în vederea stabilirii diagnosticului sau pentru efectuarea tratamentului. De asemenea sunt excluse din asigurare evenimentele produse în locuri sau în circumstanţe în care practicarea sporturilor şi/sau a activităţilor cu înalt grad de periculozitate constituie o încălcare a normelor legale locale, nu se desfăşoară în locuri special amenajate sau în prezenţa unui instructor brevetat, a mai precizat EUROINS.

Cât costă asigurarea?

Asigurarea acoperă sporturile de agrement, practicate ocazional de către asigurat pe perioada călătoriei în străinătate în scop recreativ, preţul unei astfel de poliţe fiind diferit, în funcţie de acoperirile pentru care optează clientul, de nivelul sumei asigurate, vârsta asiguratului, teritorialitate şi de durata călătoriei. De exemplu, pentru o perioadă de 7 zile preţul poate varia de la 60 lei până la peste 100 lei, au spus reprezentanţii ALLIANZ-ŢIRIAC Asigurări.
Şi la EUROINS primele de asigurare sunt calculate în funcţie de numărul de zile petrecute în vacanţă, dar şi în funcţie de sumele asigurate pentru care optează clientul. În medie, pentru o poliţă valabilă 7 zile, prima de asigurare este de 48 – 67  lei/persoană.
La OMNIASIG, prima minimă este aferentă perioadei de 2 zile, pentru o sumă asigurată de 5.000 euro, valoarea plății fiind 14 lei. Pentru o sumă asigurată de 50.000 euro, prima devine 25,40 lei.
Prima de asigurare minimă este de 124 lei pentru intervalul 1-7 zile, iar cea maximă este de 624 lei pentru un interval cuprins între 93-120 de zile. Poliţa acoperă toate sporturile de iarnă care pot fi practicate pe zăpadă, precum: snowkayaking, schi, snowboarding, snowkiting, sanie, bob, skiboarding, sărituri cu schiurile, patinaj pe gheaţă, snowmobile, a declarat reprezentanta GENERALI România.

Schiul, cel mai periculos sport

Dauna medie, în cazul GENERALI este de peste 1.000 euro. Cel mai frecvente cazuri sunt accidentele pe pârtia de schi, soldate cu fracturi, ruptură de ligament etc., a spus Iuliana HÂMPU.
Potrivit OMNIASIG, tipurile de accidente care se despăgubesc cu preponderenţă în perioada de iarnă sunt cele survenite la nivelul articulaţiilor membrelor şi fracturile, care apar ca urmare a practicării schiului, în timp ce incidenţa evenimentelor neplăcute datorate altor sporturi de iarnă este destul de mică.
Cele mai frecvente despăgubiri sunt intervenţiile chirurgicale şi repatrierile medicale. În situaţia în care este necesară creşterea perioadei de spitalizare după expirarea perioadei asigurate, aceasta se prelungeşte în funcţie de planurile de asigurare. Perioada de prelungire poate varia de la 7 zile până la încheierea repatrierii sau restabilirea stării de sănătate, în limita sumei asigurate prevăzute în poliţa de asigurare. Referitor la valoarea despăgubirilor, suma medie plătită în anul 2013 pentru acest produs a fost de 2.513 lei, iar pentru perioada ianuarie-septembrie 2014 a fost de 2.134 lei, au adăugat oficialii OMNIASIG.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Vacanţă de iarnă fără griji).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!