Asigurări
Vara, anotimpul asigurărilor de călătorie
Autor:Andreea RADU
Vineri, 04 Iulie 2014

Ne aflăm în plin sezon estival şi pentru ca vacanțele petrecute în afara ţării, fie că vorbim de locaţii apropiate precum Bulgaria sau destinaţii îndepărtate de pe continentul american, să fie lipsite de surprize neplăcute, cei mai mulţi turişti îşi pun în bagaje şi o asigurare medicală de călătorie, cu scopul de a fi protejaţi în caz de îmbolnăvire sau accident.

Încă de la început trebuie reţinut faptul că asigurarea poate fi cumpărată doar pe teritoriul României şi este valabilă doar în ţările menţionate de turist la momentul achiziţionării. Asigurarea de călătorie nu este obligatorie, dar este recomandată!
Turiştii îşi încheie asigurări medicale pentru ca în cazul unor evenimente neplăcute – un accident sau o problemă de sănătate – să poată beneficia de o decontare simplă a cheltuielilor pentru eventualele îngrijiri medicale primite în străinătate.
Preţul unei asigurări este variabil şi se situează între câteva zeci şi câteva sute de lei, posibil chiar și peste 1.000 lei. Calculul final al costului asigurării este influenţat de mai mulţi factori, printre care varianta de acoperire, perioada de şedere, destinaţia, scopul plecării sau vârsta.

O piaţă de 20 milioane euro

Asigurările de călătorie au o pondere foarte mică în totalul pieţei de asigurări, însă acest segment este în creştere de la an la an. Ponderea asigurărilor de asistență turistică în total prime brute subscrise la nivelul pieţei este încă redusă. Vorbim de o linie de asigurări care reprezintă doar 1% din total business, circa 17,5 milioane euro la finele anului 2013, dar care înregistrează creşteri de la an la an. Dacă se menţine acelaşi trend ca şi anul trecut, când creşterea înregistrată a fost de 26%, în 2014 putem vorbi de o piaţă de asigurări de călătorie de peste 20 milioane euro, a declarat Daniela ION, Şef Serviciu Travel – interimar, GENERALI România.
De asemenea, şi ceilalţi jucători din piaţă estimează o creştere a acestui segment de asigurări. Ne aşteptăm ca anul acesta să existe o creştere a numărului de persoane care aleg să-şi cumpere o astfel de asigurare, dar cu siguranţă nu vom asista la creşteri spectaculoase. Pentru noi este important ca evoluţia acestui segment de asigurări să urmeze un trend ascendent continuu. Previziunile noastre au la bază un scenariu pozitiv, creşterile fiind dependente de evoluţia nivelului de trai al clasei sociale de mijloc, au spus oficialii OMNIASIG VIG.
În primele 5 luni din 2014, ALLIANZ-ȚIRIAC Asigurări a înregistrat o creştere a numărului de poliţe de călătorie cu aproximativ 14% față de perioada similară din 2013,  într-o piaţă de circa 80 milioane lei. În general, lunile de vară şi începutul toamnei (perioada iulie-septembrie) reprezintă vârful vânzărilor de asigurări de călătorie, au explicat reprezentanţii companiei.
Cristina TĂNASE, Şef Serviciu Asigurări Persoane şi Travel, Gothaer Asigurări Reasigurări, se aşteaptă la o creştere a numărului de poliţe de călătorie încheiate în acest an față de anul trecut, mai ales că acum Gothaer nu mai este un nume atât de nou pe piaţă, iar portofoliul pe segmentul travel a fost îmbunătăţit şi i s-au adăugat noi produse.

Cele mai solicitate destinaţii de vară sunt Grecia, Turcia, Bulgaria.
Cristina TĂNASE, Şef Serviciu Asigurări Persoane şi Travel, Gothaer Asigurări

Destinaţiile preferate de asiguraţi

Sunt mulţi români care preferă să călătorească în străinătate, fie că aleg să plece pentru un weekend, fie că aleg să petreacă vacanţe în destinaţii exotice sau în ţări mai apropiate. Aşadar, cele mai solicitate destinaţii de vară, de către cei care încheie asigurări de călătorie, sunt Grecia, Turcia, Bulgaria şi, mai recent, Croaţia, iar iarna mulţi aleg să meargă la schi în Austria, Italia sau Franţa sau, de asemenea, la vecinii bulgari. Avem însă solicitări şi pentru Thailanda, Dubai, Hurghada, precum şi croaziere efectuate în jurul lumii pentru perioade medii de 3 luni, vacanţe pe Riviera Franceză ori cu localizare într-un oraş precum Saint-Tropez sau Sainte-Maxime, a spus Cristina TĂNASE.
În cazul GENERALI România, cererea cea mai mare este pentru vacanţe în Grecia, Turcia şi Bulgaria, perioada frecventă pentru care se încheie asigurare fiind de 8 zile.
Totodată, din analiza portofoliului Travel OMNIASIG, cele mai multe poliţe au fost emise pentru turişti cu vârsta medie de 36 ani care călătoresc în Grecia, timp de 9 zile.
Reprezentanţii ALLIANZ au menţionat că, în general, clienţii preferă destinaţiile din Europa. Asigurări cu acoperire peste tot în lume îşi fac în principal cei care doresc să plece în SUA sau Canada. Din cele mai vizitate ţări ale clienţilor companiei sunt: Germania, Austria şi destinaţiile de vară (Spania, Grecia, Turcia), precum şi cele apropiate granițelor noastre: Ungaria şi Bulgaria. De obicei, plecările în scop turistic se limitează la o perioadă între 7-14 zile.

Asigurările de călătorie tind să devină din ce în ce mai sofisticate
Reprezentanţii OMNIASIG

Ce cheltuieli acoperă o asigurare de călătorie

Companiile de asigurări au lansat mai multe variante de poliţe, cu sume asigurate şi acoperiri diferite, de la consultaţii medicale şi până la pierderea bagajelor.
Oficialii companiei OMNIASIG au subliniat că asigurările de călătorie tind să devină din ce în ce mai sofisticate, pe măsură ce societatea evoluează, ele transformându-se în programe de asistență menite să răspundă unor nevoi din ce în ce mai complexe şi situaţii neprevăzute cu care persoana care călătoreşte în afara ţării s-ar putea confrunta.
În cazul în care un accident sau o îmbolnăvire, având caracter de urgenţă, apar pe durata călătoriei, asigurarea oferită de OMNIASIG VIG acoperă cheltuielile pentru acordarea asistenţei de urgenţă, în principal medicale, respectiv în ceea ce privește costul serviciilor precum: consultaţia, transportul medical de urgenţă, analizele sau medicamentele, spitalizarea sau intervenţiile chirurgicale, inclusiv repatrierea.
Această asigurare este destinată persoanelor cu vârsta până la 85 ani, indiferent de scopul călătoriei şi ţara de destinaţie. Turistul poate alege unul din cele patru programe de asigurare ce includ servicii de asistenţă medicală din ce în ce mai acoperitoare, potrivit OMNIASIG.
Indiferent dacă merge la shopping, în vacanţă sau călătoreşte în interes de serviciu, orice client poate să îşi ia o astfel de poliţă care acoperă cheltuieli medicale pentru orice destinaţie din lume. Fiecare tip de poliţă acoperă anumite riscuri, turiştii putând opta pentru cea care li se potriveşte cel mai bine şi adaptată călătoriei pe care urmează să o facă. Gothaer Asigurări Reasigurări oferă patru produse de asigurare de călătorie, a declarat Cristina TĂNASE.
Conform acesteia, clienţii au mai multe variante de sume asigurate, între 5.000 euro şi 50.000 euro, dar şi o paletă largă de riscuri incluse. Printre acestea sunt acoperite cheltuieli medicale - transport de urgenţă, cu salvarea sau la domiciliu, spitalizare, tratament ambulatoriu, medicamente, intervenţii chirurgicale de urgenţă, tratament stomatologic de urgenţă, dar şi cheltuieli de repatriere şi cheltuieli de înmormântare, în caz de deces.
De asemenea, Gothaer oferă şi poliţa dedicată celor care obişnuiesc să călătorească mai des în străinătate. Aşadar, se încheie o poliţă pe un an în cadrul căreia este acoperit un număr nelimitat de călătorii. Condiţia este însă ca o călătorie să nu depăşească 45 de zile, iar suma asigurată este de 30.000 euro.
Pe segmentul travel este inclusă şi asigurarea storno. Asigurarea Travel-Storno te acoperă din clipa în care ai luat decizia de a pleca în vacanţă şi ai achitat minim un avans, pe durata deplasării/transportului şi pe durata şederii în străinătate. Este aşadar o soluţie de asigurare completă, care te protejează împotriva unei game largi de riscuri la care nici nu te gândeşti când plănuieşti o călătorie: falimentul liniei aeriene, anularea unui eveniment, pierderea bagajelor, pierderea documentelor sau diverse tipuri de accidente, a arătat Cristina TĂNASE.
Daniela ION a explicat că GENERALI România oferă o poliţă cu acoperirile de bază, dar are şi o variantă completă de asigurare de călătorie, cu acoperiri extinse, precum răspunderea civilă în străinătate, asistență rutieră, pierderea bagajelor, falimentul companiei aeriene şi altele.
Şi ALLIANZ-ŢIRIAC are două tipuri de poliţe prin care acoperă cheltuielile medicale ca urmare a unei afecţiuni acute sau a unui accident şi cheltuielile de repatriere.

În 2014 putem vorbi de o piaţă de asigurări de călătorie de peste 20 milioane euro.
Daniela ION, Şef Serviciu Travel – interimar, GENERALI România

Ce NU acoperă o asigurare de călătorie

În general, asigurătorul nu despăgubeşte dacă:

  • poliţa a fost emisă sau plata primei a fost efectuată după părăsirea teritoriului României, cu unele excepții;
  • dacă cererea de despăgubire este frauduloasă sau, în mod evident,  exagerată,  ori are la bază declaraţii false.

De asemenea, sunt excluse din asigurare evenimentele care:

  • au legătură directă sau indirectă cu acte de război, evenimente militare, acte de terorism, revoluţii, greve, revolte, acte de vandalism sau evenimente similare care s-au produs în țări pentru care

Ministerul de Externe a publicat alerte de călătorie privind evitarea zonelor afectate;

  • au fost produse intenţionat de asigurat ori au rezultat în urma comiterii unor infracţiuni de către acesta;
  • sunt suferite de asigurat ca urmare a consumului de alcool, droguri, abuz de medicamente;
  • sunt cauzate de sinucidere sau tentative de sinucidere;
  • sunt produse prin nerespectarea de către asigurat (în calitate de conducător auto) a reglementărilor internaţionale privind circulaţia pe drumurile publice;
  • bolile venerice, infectarea cu HIV, SIDA şi alte boli cu transmitere sexuală;
  • achiziţionarea protezelor sau a altor echipamente medicale, inclusiv repararea acestora;
  • controale medicale de rutină.

Perioada iulie-septembrie reprezintă vârful vânzărilor de asigurări de călătorie.
Reprezentanţii ALLIANZ-ȚIRIAC

Totodată, poliţa de asigurare nu acoperă practicarea sporturilor extreme (raliuri, jet-ski, bungee jumping, alpinism, scufundări, sporturi aeriene în general) decât cu acordul companiei de asigurări şi numai contra unei sume suplimentare. Există şi poliţe specializate pentru practicarea sporturilor extreme.
Este recomandat ca, în momentul încheierii poliţei, să fie citite cu atenţie riscurile acoperite, dar şi excluderile din contract. De asemenea, este indicat ca asiguratul să aibă mereu la îndemână un număr de telefon al asigurătorului, precum şi coordonatele firmei de asigurări partenere din ţara de destinaţie.

 

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Vara, anotimpul asigurărilor de călătorie).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!