Asigurări
Vătămările corporale și daunele morale – vedetele asigurărilor auto
Autor:Andreea RADU
Luni, 03 August 2015

Printre subiectele dezbătute în cadrul conferinței s-au numărat soluţiile ce trebuie implementate pentru o creştere benefică a industriei de asigurări, deziderat ce se poate obţine prin stabilitate, prin coerență legislativă şi prin implementarea locală a standardelor Uniunii Europene. De asemenea, jucătorii din piaţă au atras atenţia asupra faptului că daunele morale au crescut alarmant în ultimii ani.
Lucrările Conferinţei Asigurătorilor din România au fost deschise de Remi VRIGNAUD, Preşedintele UNSAR. Tema centrală a conferinţei reprezintă, de fapt, obiectivul principal pe care îl avem ca industrie, respectiv creşterea sănătoasă a pieţei de asigurări. În România vorbim de o piaţă care a ajuns la puţin peste 8 miliarde lei, în care companiile de profil au plătit, doar în 2014, daune de 4,84 miliarde lei (peste 1 miliard euro). Ne referim la o piaţă care de peste 8 ani generează pierderi de la an la an, caracterizată de decalaje majore atât faţă de pieţe mature din Vestul Europei, cât şi faţă de țări din regiune, a spus Remi VRIGNAUD.
Cu toate acestea, Preşedintele UNSAR arată că există o serie de oportunităţi, a căror valorificare optimă ar putea conduce la majorarea sănătoasă a industriei. Este vorba de reluarea ciclului de creştere a subscrierilor, procesul continuu de profesionalizare a pieţei, numărul mare de potenţiali consumatori - pentru care sunt necesare campanii de educare financiară, stimularea pieţei prin acordarea de deductibilităţi pe zona asigurărilor de viaţă şi sănătate, pentru creşterea gradului de penetrare, atât de redus comparativ cu alte pieţe.
De asemenea, o atenţie specială trebuie acordată noilor reglementări europene, a căror implementare va conduce la creşterea calităţii oferite şi a gradului de satisfacţie al clienţilor. Ceea ce este însă cel mai important din punctul nostru de vedere este stabilitatea şi predictibilitatea legislativă, o condiţie sine qua non pentru o creştere sănătoasă a industriei, a subliniat Remi VRIGNAUD.
Acesta a subliniat că cel puţin prima parte a anului a fost plină de provocări pentru industria de asigurări, iar premisele arată că acestea vor continua. Acesta se referea la: modificarea statutului fondului de garantare; modificări legislative care rescriu legile fundamentale ale asigurărilor, precum cea referitoare la introducerea unui monopol pe segmentul de constatare a daunelor auto; o evoluţie accelerată a despăgubirilor pentru vătămări corporale;  eforturile legate de pregătirea pentru Solvency II.

Sistem de calcul stabil şi predictibil în domeniul daunelor morale

România se confruntă cu un vid legislativ în domeniul daunelor morale, ceea ce are ca efect faptul că victimele unor accidente care au suferit vătămări similare sunt discriminate din această cauză. Aşadar, noi considerăm că avem nevoie de un sistem de calcul stabil şi predictibil, care să conţină criterii obiective, astfel încât să ne putem raporta corect la o serie de niveluri de referinţă, a declarat Remi VRIGNAUD.
Într-o piaţă dominată de asigurările auto, daunele plătite pe segmentul RCA au reprezentat, în 2014, 48,6% din ansamblul daunelor plătite în totalul asigurărilor non-life. O mare parte din această valoare este reprezentată de despăgubirile plătite pentru vătămări corporale care cresc alarmant: 470 milioane lei în 2014, faţă de 378 milioane lei în 2013, a arătat Preşedintele UNSAR.
Acesta a menţionat că în lipsa unui sistem de calcul stabil şi predictibil se încurajează dezvoltarea unor fenomene la marginea legii, în care cazuri grave sunt exploatate pentru crearea de profit. De altfel, costurile suplimentare generate de această lipsă de reglementare a sistemului sunt transferate în cele din urmă asiguratului prin creşterea primei.

Baremurile traumatologice

Daunele pentru vătămări corporale şi deces au reprezentat anul trecut 25% din totalul despăgubirilor plătite de asigurători pe segmentul RCA, faţă de o pondere de doar 2,7% în anul 2007.
Văzând această evoluţie a daunelor, dar şi a diferenţelor foarte mari de la o instanţă la alta, UNSAR a colaborat cu Institutul de Medicină Legală (INML) pentru dezvoltarea unor baremuri de traumatologie privind daunele morale şi a unui sistem tabelar folosit şi de alte state europene.
Am urmărit identificarea unor modele prin care să putem evalua corect o suferinţă şi să delimităm puţin partea de suferinţă de daunele materiale, a declarat Mădălin ROŞU, Responsabil, Secţiunea Asigurări Auto, UNSAR, care a subliniat că plăţile pe acest segment erau în 2007 de circa 20 milioane lei, iar în 2014 au urcat la 470 milioane lei.
Ne dăm seama că mergem într-o direcţie din ce în ce mai agravantă, care ar trebui cumva limitată. Vrem să vedem la ce risc ne expunem, vrem predictibilitate, a adăugat acesta.
Baremul de traumatologie a fost realizat de Institutul de Medicină Legală (INML) şi încadrează vătămările corporale între 0 şi 200 de puncte în funcţie de gravitate.
În prezent,  sunt baremuri care s-au păstrat de pe vremea de dinainte de 1989 şi care nu au mai fost actualizate. Ca atare, este necesar să se facă o actualizare a leziunilor traumatice. Noi la asta am lucrat şi am ajuns la o anumită formă. Din punctul nostru de vedere, al medicinii legale, cel mai corect mod de stabilire a unei despăgubiri este să cuantifici la o victimă a unui accident rutier atât leziunea traumatică produsă în timpul accidentului rutier, cât şi o eventuală complicaţie post-traumatică, dar mai ales sechelele post-traumatice. Toate trei trebuie să fie cuprinse în această evaluare a victimei, a arătat Adriana FRANCISC, Medic primar medicină legală, INML "Mina MINOVICI".
UNSAR nu a stabilit valoarea unui punct de traumă, dar aceasta ar putea fi corelată cu nivelul salariului minim pe economie. Am făcut scenarii, calcule, dar nu este rolul nostru de a stabili valoarea unui punct traumatic, ci va rămâne să stabilească legislativul, a spus Mădălin ROŞU. INML va preciza în certificatul pe care îl eliberează şi numărul de puncte traumatice, iar pentru asigurători va fi foarte simplu să înmulţească punctele şi suma aferentă fiecărui punct şi să stabilească despăgubirea. Sigur că putem vorbi şi de daunele materiale ca urmare a vătămării corporale. Cineva făcea comparaţie între un pianist celebru care îşi pierde o mână şi un muncitor în construcţii. Suferinţa este aceeaşi pentru amândoi, însă pierderea de venit este diferită şi se poate calcula,  a adăugat oficialul UNSAR.
Adriana FRANCISC a arătat că scopul ghidului este să ofere un instrument de lucru extrem de util în primul rând victimelor accidentelor rutiere, în al doilea rând societăţilor de asigurări şi nu în ultimul rând instanţelor de judecată. Este un ghid orientativ, instanţele nu trebuie să se ghideze strict după acest ghid, ci vor avea şi alte probe la dosar pentru stabilirea despăgubirii, dar din punct de vedere al leziunii traumatice este un ghid foarte obiectiv pentru că include cuantificarea pe o scară de la 1 la 200 a leziunilor, de la leziuni uşoare, până la starea vegetativă persistentă, a spus ea.

Solvency II, noua paradigmă de reaşezare a industriei de asigurări

Cu prilejul Conferinţei Asigurătorilor din România a fost abordată și tema directivei Solvency II, în contextul în care au mai rămas doar câteva luni până la implementarea ei, la 1 ianuarie 2016.
Introducerea Solvency II reprezintă o provocare pentru asigurătorii din întreaga Europă şi pentru cei din România. Aceasta vine atât din stadiile de pregătire diferite de la o companie la alta, cât şi din faptul că anumite aspecte legislative pot fi interpretate diferit de autorităţi şi de asigurători. Cu toate acestea, implementarea Solvency II creează cadrul unei schimbări de paradigmă şi a unei creşteri a stabilităţii financiare a companiilor de asigurări, ceea ce va avea ca efecte creşterea gradului de încredere al clienţilor în companii, a precizat Remi VRIGNAUD, Preşedinte, UNSAR, în cadrul Sesiunii Interactive.
Michaela KOLLER, Director General în cadrul INSURANCE Europe, a declarat pe marginea acestui subiect: Costul implementării Solvency II este unul considerabil. Nu avem o cifră la nivelul Europei, ci doar o estimare a trezoreriei engleze, care a făcut un studiu şi care a spus că doar în Anglia costul de implementare va fi 4,3 miliarde lire (circa 6 miliarde euro). Din punctul meu de vedere, cea mai mare parte a costului va fi plătit de consumator. Piaţa va fi mai conştientă în ceea ce priveşte riscurile, iar stabilitatea are un preţ.
Prezent la eveniment, Adrian MARIN, Membru în Comitetul de Direcţie al UNSAR, a menţionat că aplicarea Solvency II va duce la scumpirea poliţelor pentru că societățile de asigurări vor avea nevoie de capital suplimentar.Ştim sigur că Solvency II înseamnă o multitudine de sisteme de control, că înseamnă specialişti care trebuie plătiţi mai bine, că trebuie să oferim calitate şi să fim mai transparenţi. Acoperirea costurilor nu poate să vină decât dintr-o penetrare mai mare a asigurărilor, adică mai mulţi bani colectaţi de la mai mulţi clienţi, sau dintr-un cost mai mare de la acelaşi număr de oameni, a explicat MARIN.

Premiile UNSAR

Ca în fiecare an, au fost acordate premii pentru cel mai bun articol de presă pe teme de asigurări, pentru cea mai bună campanie de educaţie în asigurări şi pentru cea mai bună campanie de responsabilitate socială în asigurări în anul 2014. Câştigătorii au fost:

  •  Cea mai bună campanie de responsabilitate socială în asigurări în anul 2014: METROPOLITAN Life - campania de responsabilitate socială „Ne jucăm, învăţăm, creştem frumos”;
  • Cea mai bună campanie de educaţie în asigurări în anul 2014: AEGON România – campania „Clubul celor care muncesc în România”;
  • Cel mai bun articol de presă pe teme de asigurări: Şerban BUȘCU - articolul „Monopolul care va scumpi RCA. Service-urile vor "taxă de corectitudine"”.
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Vătămările corporale și daunele morale – vedetele asigurărilor auto).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!