Editorial
Victime într-un război care nu e al pieţei asigurărilor!
Luni, 03 Martie 2014

De câteva săptămâni, lupta politică s-a mutat în piaţa asigurărilor. Prin acţiuni, limbaj şi atitudini inter-instituţionale fără precedent, piaţa asigurărilor a devenit o adevărată miză.
Anterior recentei crize, jucătorii din piaţă, în mod timid, îşi doreau de la decidenţii politici stabilitate şi coerenţă. Aceiasi decidenţi, indiferent de apartenenţa politică, au controlat şi controlează supravegherea pieţei. Ei nu au avut până acum tăria să hotărasca radical în privinţa unor măsuri care să corecteze derapajele unor companii...
Da, derapaje căci despre derapaje confirmate oficial în aceste zile se vorbea pe la colţuri de ani buni în acest domeniu... Absenţa deciziei politice la momentul potrivit ne-a adus în situaţia în care ne mirăm cum se pot vinde asigurări atât de ieftine în România, iar companiile cu tarife de dumping să reziste încă în piaţă... Mai mult, problemele curente recunoscute unanim la nivelul pieţei se concretizau în întârzieri şi mari dificultăţi la plata daunelor.
Dar acesta este doar vârful unui iceberg ale cărui dimensiuni de-abea acum le vedem confirmate oficial.
Absenţa coerenţei şi atitudinii preventive este cea care ne-a condus la această situaţie! Problema salariilor ASF ar fi fost o miză secundară dacă... supraveghetorul ar fi luat la timp decizii de corectare acolo unde era cazul. A făcut-o în ceasul al XIII-lea, într-un context nepotrivit... dar... până la urmă niciodata nu e prea târziu să încerci să corectezi lucrurile.
În mod paradoxal, pe paliere diferite, toate părţile au dreptate. Şi, din păcate, au dreptate pe lucruri care ne sperie. Pentru un domeniu bazat eminamente pe încrederea publicului şi deopotrivă pe încrederea acţionarilor şi investitorilor... războiul declaraţiilor şi, mai ales, forma anormală a dialogului pentru o piaţă civilizată nu fac altceva decât să-i îndepărteze atât pe asiguraţi dar, mai ales,... pe investitori...
Ei au venit pentru potenţial şi ne mirăm cum încă mai suportă pierderile din fiecare an... iar acum... sunt prinşi în mijlocul unui război care nu e al lor...
Războiul politic nu îşi are locul în mediul economic. Există limite care au fost deja depăşite... pentru că altfel vom pierde toţi... şi...nu ne dorim ca investitorii din domeniu să înceapă să-şi facă bagajele!

                                                                              Redacţia PRIMM

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Victime într-un război care nu e al pieţei asigurărilor!).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!