Interviu
Viorel VASILE, Preşedinte, PRBAR
Autor:Andreea RADU
Marti, 27 Iunie 2017

PRIMM: Începutul acestui an a marcat lansarea PRBAR. Care sunt principalele obiective ale Patronatului în acest an?

Viorel VASILE: Patronatul Român al Brokerilor îşi doreşte să reprezinte interesele deţinătorilor de business din domeniul brokerajului de asigurări din România. Ne dorim în primul rând să participăm activ la tot ce înseamnă parte de legislaţie în asigurări, indiferent dacă discutăm de relaţia cu ASF, Parlament sau orice alte entitate care este implicată în acest proces.

Ne dorim, de asemenea, să convingem membrii PAID că singurul motor de creştere a gradului de cuprindere în asigurare este o mai strânsă colaborare cu brokerii.

PRIMM: Aveţi în plan atragerea de noi membri? Care sunt criteriile de eligibilitate pentru viitorii membri?

V.V.: Organizaţia noastră este o organizaţie profesională, deschisă tuturor deţinătorilor de business de brokeraj. Bineînţeles că ne vom bucura dacă activitatea noastră are menirea de a atrage persoane proactive, interesate atât de soarta business-ului lor, cât şi de evoluţia pieţei asigurărilor. Criteriile sunt cele prevăzute în statutul PRBAR - bună intenţie, onestitatea şi proactivitatea fiind singurele care pot „împinge” organizaţia noastră către ţelurile propuse

PRIMM: Care consideraţi că sunt perspectivele anului 2017 pentru piaţa asigurărilor din România? Îşi va păstra creşterea de anul trecut? 

V.V.: Cu siguranţă, piata va fi în creştere, dar ceea ce ne dorim este să fie o creştere durabilă şi sustenabilă, fără „explozii” ale tarifelor şi / sau modificări legislative permanente.

PRIMM: De asemenea, piaţa de brokeraj, în ansamblu, a crescut permanent, în ultimii ani. Ce perspective vedeţi pentru acest an şi care consideraţi că este motorul ei de creştere? 

V.V.: Piaţa de brokeraj îşi va urma trendul crescător, consilierea în asigurări fiind un factor decisiv pentru creşterea pieţei de poliţe facultative.

PRIMM: Care sunt principalele provocări cu care se confruntă industria în acest an? 

V.V.: Stabilizarea legislaţiei RCA într-o zonă de confort pentru toţi cei trei actori (asigurător – intermediar - asigurat), implementarea legislaţiei IDD în condiţii specifice atât pieţei, cât şi gradului de dezvoltare a acesteia. 

PRIMM: În ceea ce priveşte legislaţia, brokerii, şi nu numai, se pregătesc pentru IDD. Consideraţi că sunt pregătiţi intermediarii pentru aplicarea noii Directive europene?

V.V.: În principiu, da. La fel ca şi în cazul altor adaptări ale legislației române, perioada de tranziţie sperăm să fie suficientă pentru a ne încadra cu toţi în noile norme.

PRIMM: Ce impact anticipaţi că va avea IDD asupra brokerilor? Dar asupra clienţilor?

V.V.: Asupra brokerilor consider că impactul va fi unul pozitiv, conştientizându-ne şi mai mult asupra rolului important pe care îl jucăm în piaţa asigurărilor. Un consilier mai bun înseamnă mai multe poliţe, pierderi financiare (ca urmare a unor riscuri asigurate) mai puţine şi, la final, un client consumator de asigurări mai informat şi mai mulţumit.

PRIMM: Tot în domeniul legislaţiei, în prezent, brokerii nu pot intermedia poliţe ale asigurătorilor care activează în România în baza principiului libertății de a presta servicii (freedom of services - FOS). Cum s-ar putea schimba acest aspect? Ar fi un avantaj pentru clienţi şi brokeri? 

V.V.: Libera prestare a serviciilor a stat la baza întemeierii UE, fiind unul din principalele deziderate. Beneficiile bineînţeles că vor fi multiple pentru toţi actorii - clienţi/ brokeri/ asigurători -, competitivitatea şi importul de know how fiind doar câteva dintre avantajele FOS.

PRIMM: De asemenea, am văzut un interes crescut din partea brokerilor în ceea ce priveşte distribuţia directă a poliţelor obligatorii de locuinţe – PAD. Există discuţii, în prezent, între brokeri şi ASF pentru îmbunătăţirea acestui aspect?

V.V.: Discuţii există, într-adevăr. Ideea care stă la baza acestui demers este creşterea gradului de cuprindere în asigurare dar şi, de ce nu, o servisare mai bună în caz de dezastru natural.

PRIMM: O schimbare majoră în piață este introducerea tarifelor de referință. Care a fost evoluţia preţurilor RCA după încheierea perioadei de plafonare?

V.V.: Este foarte important că preţurile nu au crescut! În principiu, s-au menţinut la nivelurile anterioare, iar în puţine cazuri s-au aliniat la nivelul de referinţă. Avem în acest moment un echilibru în piaţă din punct de vedere al tarifelor.

PRIMM: Printre provocările din industrie, am putea aminti şi digitalizarea, care devine din ce în ce mai importantă. Cum este influenţată piaţa asigurărilor de dezvoltarea tehnologică? Reuşesc brokerii şi clienţii să se adapteze?

V.V.: Trendul este pozitiv, în creştere, dar nu poate devansa nivelul naţional de comerţ online. Nu toate produsele se pretează la vânzări online; rămân în target cele standardizate (RCA, PAID) sau cele mai simple - asigurări medicale de călătorie în străinătate, storno, locuinţe. Pentru restul formelor de asigurare, încă este nevoie de un vânzător care să consilieze potențialul asigurat, astfel încât decizia acestuia să fie una informată.

PRIMM: Totuşi, vedem că vânzările online de asigurări se află încă la un nivel foarte redus. Cum explicaţi această situaţie?

V.V.: Cum am mai spus, nu toate produsele (aşa cum sunt ele acum) se pretează pentru vânzarea online. Cu timpul, prin evoluţia tehnologiilor, inovarea produselor de asigurare şi educaţia consumatorilor, vânzarea online va creşte.

PRIMM: La SAFETY Broker cum au evoluat vânzările online, cât reprezintă din total intermedieri?

V.V.: Online-ul reprezintă aproximativ 5% din vânzările SAFETY Broker, iar cel mai important canal de vânzare online este eMag.

PRIMM: În ceea ce priveşte SAFETY Broker, care sunt planurile şi obiectivele pentru acest an comparativ cu 2016? Care sunt factorii care influenţează cel mai mult activitatea companiei?

V.V.: Creşterea şi dezvoltarea ni le dorim şi în 2017. Un portofoliu mai echilibrat prin continuarea creşterii numărului de polițe facultative şi mai ales non-motor. Creşterea forţei reţelei SAFETY Broker prin îmbunătăţirea gradului de cunoaştere a produselor de asigurare (workshop-uri, training-uri - interne sau externe, de la asigurători).

Vom milita în continuare, alături de PRBAR, pentru alinierea României la legislaţia europeană, gradual, astfel încât aceste modificări să fie benefice industriei de asigurări şi clienților deopotrivă. O legislaţie în continuă schimbare, fără consultarea profesioniştilor din asigurări va reduce însă amploarea rezultatelor noastre.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Viorel VASILE, Preşedinte, PRBAR).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine: