Asigurări
Vremea, vremurile şi asigurările agricole
Autor:Oana RADU
Vineri, 15 Februarie 2013
Bogdan PÎRVU, Director General, FATA Asigurări

În momentele de bilanț realizăm că agricultura este capabilă să contribuie,  în ciuda diverselor probleme, în medie cu 7% la PIB–ul anual. Din acest punct de vedere,  2012 nu a făcut excepţie, iar 2013 se anunţă a fi un an mai bun. Situaţia se reflectă şi în evoluţia asigurărilor agricole, domeniu mai puţin supus analizei publice, dar care a înregistrat  creşteri importante pe termen lung.

Într-un mediu economic instabil, în care puţine segmente de activitate promit o dezvoltare semnificativă în viitorul apropiat, agricultura rămâne în continuare un sector care, de ani buni, contribuie cu aproximativ 7% la PIB-ul României. Pe fondul secetei de anul trecut, producţia agricolă a scăzut cu 16% comparativ cu 2011, situându-se însă în media ultimilor șase ani.
Precipitaţiile din ultima perioadă, precum şi prognozele pentru următoarele luni, care anunţă o primăvară ploioasă, au adus o ușoară relaxare în rândul agriculturilor, îngrijorați de toamna secetoasă din anul trecut. Cele mai recente declaraţii ale specialiştilor în domeniu anunţă o bună dezvoltare a culturilor de toamnă, iar cei mai optimişti vorbesc despre posibilitatea unor rezultate record, similare celor din 2011, considerat a fi unul dintre cei mai buni ani ai ultimelor decenii.
Ca principiu, starea de fapt  și evoluția sectorului agricol se reflectă şi în dezvoltarea asigurărilor agricole, segment pe care unele companii din piaţa românească de profil au mizat şi au crescut constant.
Colectarea datelor aferente întregului an 2012 nefiind finalizată până la această dată,  vom preciza că rezultatele pentru primele 9 luni din 2012 arată că a fost raportat un volum de subscrieri de 14 milioane euro aferente asigurărilor agricole (1% din totalul pieţei de asigurări), cu 33% mai mult decât la finalul lunii septembrie 2011,  ceea ce ne face să opinăm că trendul de creștere pare a se fi menţinut.
Subvenţionarea primelor de asigurare, precum şi schimbările climatice din ultimii ani, care au afectat recoltele în diverse etape, reprezintă numai câțiva dintre factorii care au determinat agricultorii români să îşi asigure munca an de an.
Bogdan PÎRVU, Director General al FATA Asigurări, una dintre cele mai cunoscute companii din România pe segmentul asigurărilor agricole, se declară mulţumit de modul în care s-a încheiat anul 2012 pentru businessul pe care îl coordonează. Creşteri ale rezultatelor s-au înregistrat atât la asigurarea culturilor (aproximativ 33%), cât şi în ceea ce privește asigurarea animalelor (aproximativ 43%). În total, creşterea înregistrată de companie pe segmentul agricol a fost în 2012 de aproape 35%, un rezultat mulţumitor, ţinând cont de faptul că anul trecut nu a fost unul dintre cei mai buni pentru agricultura românească.
Am trecut de un an greu, dar suntem mulţumiţi de rezultatele obţinute. În afara creşterilor care se reflectă în rezultatele financiare, suntem mulţumiţi că am reuşit să întărim relaţiile cu clienţii noştri şi chiar să iniţiem noi colaborări. În climatul economic actual, este extrem de importantă fidelizarea clienţilor şi este esenţial să le arăţi că le poţi fi cel mai de nădejde partener în cazul în care se confruntă cu un an dificil, a declarat acesta.

“Dacă vremea ţine cu agricultorii noştri şi aceştia nu se confruntă cu pagube semnificative, vom avea cu toţii un an bun.”


În ceea ce priveşte estimările pentru 2013, liderul FATA Asigurări se declară optimist.
Dacă vremea ţine cu agricultorii noştri şi aceştia nu se confruntă cu pagube semnificative, vom avea cu toţii un an bun. Când facem aceste estimări, ţinem cont şi de investiţiile pe care le-am făcut încă de anul trecut în reţeaua noastră de distribuţie, în relaţia cu brokerii care manifestă un interes în creştere pentru asigurările agricole şi de dezvoltarea portofoliului nostru de produse. Suntem pregătiţi în acest moment să îi oferim agricultorului român produse de asigurare pentru toate nevoile sale. De asemenea, modul profesionist în care executăm constatarea daunelor şi plata despăgubirilor au contribuit la construirea unei reputaţii nepreţuite pentru noi, care ne ajută să creştem în continuare, a completat Bogdan PÎRVU.
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Vremea, vremurile şi asigurările agricole).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!