Pensii
WorldPensionSummit 2010: „Crossroads”
Erick EGGING, CEO, EGGING Van Mannen
Harry SMORENBERG, CEO SMORENBERG Corporate Consultancy
Elizabeth CORLEY, CEO, ALLIANZ Global Investors Europe

Este rolul generaţiei noastre să-şi folosească experienţa pentru a clădi un sistem de pensii mai bun, a afirmat Erick EGGING, CEO, EGGING Van Mannen, unul dintre iniţiatorii WorldPensionSummit. Organizat în cooperare de două companii olandeze de consultanţă financiară, EGGING Van Mannen şi SMORENBERG Corporate Consultancy, ediţia inaugurală a WorldPensionSummit s-a derulat, la Amsterdam, sub genericul "Crossroads". Am intenţionat să reflectăm, atât prin numele, cât şi prin conţinutul evenimentului, diversitatea şi complexitatea deosebită din lumea pensiilor: de la legislaţie, la tehnologie, de la investiţii, la educaţie sau la diversitatea culturală şi geografică, a explicat Harry SMORENBERG, CEO, SMORENBERG Corporate - Consultancy.
WorldPensionSummit 2010 s-a bucurat de prezenţa a peste 200 de delegaţi, de pe toate continentele. Publicaţiile PRIMM au fost Parteneri Media ai evenimentului, alături de Investment&Pensions Europe şi de jurnalul financiar olandez fd.selections pensioen, fiind reprezentate de Daniela GHEŢU, Director Editorial, şi Vlad PANCIU, Project Manager, XPRIMM.TV.

Este vremea schimbării

Europa are nevoie de o schimbare culturală majoră: să acceptăm că trebuie să muncim până mai târziu în viaţă şi că poate trebuie să facem o schimbare de carieră la maturitate, pentru a reuşi să ne menţinem pe piaţa muncii mai mult timp, a afirmat Laszlo ANDOR, EU Commissioner Employment, Social Affairs and Inclusion, în debutul evenimentului. Atât oficialul CE, cât şi alţi vorbitori au insistat asupra nevoii de stabilitate legislativă în domeniul pensiilor. Ei au explicat că fiecare individ trebuie să ia o serie de decizii capitale cu privire la pensia sa, cu mult înainte de a beneficia de ea. Ca urmare, dacă este foarte adevărat că acum este timpul potrivit pentru schimbări, acestea trebuie gândite foarte bine, astfel încât să fie ultimele pentru o perioadă lungă de timp.
Potrivit lui John NUGEE, Senior Managing Director, STATE STREET Global Advisors, cele mai multe probleme cu care se confruntă în prezent sistemele de pensii din Europa provin din lipsa unei structurări echilibrate a sistemelor de pensii. Astfel, în ţările în care sistemul public de pensii joaca un rol dominant, există o presiune permanentă asupra bugetului public, birocraţie excesivă şi vulnerabilitatea sistemului în faţa deciziilor politice. Pe de altă parte, dominanţa schemelor de pensii ocupaţionale creează o tendinţă exagerată către comportamentul paternalist, reversul medaliei fiind acela că angajaţii nu sunt nici protejaţi, nici pregătiţi în cazul în care companiile angajatoare falimentează. Acolo unde pensiile private individuale au rolul dominant, costurile sunt ridicate şi există permanent riscul unei economisiri insuficiente, dat fiind că decizia de economisire este lăsată integral la latitudinea cetăţenilor. Soluţia ar consta într-o dezvoltare echilibrată a tuturor celor trei piloni de pensii, cu un accent pe dezvoltarea susţinută a schemelor de pensii cu contribuţii definite (DC).
În acest context, în 2011, Comisia Europeană va lansa, pornind de la concluziile consultărilor lansate prin Carta Verde a Pensiilor, o Carta Albă de recomandări privind reformarea sistemelor de pensii naţionale. Dincolo de aceste recomandări, într-o perspectivă de termen mediu, ţintele anului 2020 pentru UE sunt îmbunătăţirea substanţială a ofertei de locuri de muncă şi combaterea sărăciei. În domeniul pensiilor, aceste obiective se traduc în pensii mai sigure şi adecvate, pensionari cu un nivel mai bun de educaţie financiară, a subliniat ANDOR.

Primul pas: mai mult interes pentru pensiile noastre

Una dintre cele mai importante obiecţii care se aduc fondurilor de pensii cu caracter ocupaţional, bazate în mare măsură pe contribuţia angajatorului, este slaba lor penetrare în rândul angajaţilor europeni, în condiţiile în care, potrivit statisticilor, peste 50% dintre angajaţii europeni nu au acces la o schemă de pensii ocupaţionale. Dr. Zvi BODIE, Profesor de management în cadrul Boston University, a arătat că angajatorilor nu le pasă de forma de compensare, ci de costul muncii. Ei vor da pensii private, dacă angajaţii vor dori pensii private!. Cu alte cuvinte, lipsa de interes a angajaţilor pentru un astfel de sistem de recompensare a muncii, atitudine prezentă cel mai frecvent în rândul tinerilor, este un motiv puternic pentru care pensiile private nu sunt incluse în pachetele salariale.
De ce nu vrem să ne gandim la pensii? De ce, atunci când suntem tentaţi s-o facem, ni se pare totul prea complicat şi inaccesibil? Între diferitele segmente ale pieţei financiare, pensiile private sunt un domeniu foarte strict reglementat, iar termenii şi condiţiile sunt complicate, ceea ce face ca oamenii să înţeleagă greu sau deloc noţiunile vehiculate, este de părere Elizabeth CORLEY, CEO, ALLIANZ Global Investors Europe. Ca urmare, una dintre cele mai mari provocări este aceea de a găsi un limbaj mai simplu de înţeles, dar care să rămână în acelaşi timp foarte corect din punct de vedere tehnic. De aceea, mari jucători din domeniu, cum este şi ALLIANZ Global Investors Europe, investesc în studiul psihologiei comportamentului financiar (eng.: “behavioral finance”), pentru a găsi limbajul şi căile de comunicare cele mai bune în relaţia cu clienţii. Pensiile nu sunt un subiect atractiv până ce nu te apropii de 60 de ani, a subliniat NUGEE. Pentru mulţi oameni, pensiile reflectă faptul că vor îmbătrâni, iar ei nu vor să se gândeasca la asta. Tocmai de aceea este o provocare pentru noi să încercăm să trezim interesul tinerilor pentru domeniul pensiilor.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (WorldPensionSummit 2010: „Crossroads”).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!