Eveniment Internaţional
Yalta, între Est şi Vest
Autor:Vlad PANCIU

Perspective sumbre de la Yalta: pieţele din Europa de Est devin din ce în ce mai puţin atractive pentru investitorii străini, în contextul crizei financiare şi al dispariţiei acelor creşteri “cu două zecimale” ale subcrierilor, specifice pentru această zonă a “bătrânului continent”.

 

Yalta, sub cer înnorat


Forumul Internaţional Financiar de la Yalta a demarat lucrările, în acest an, cu o imagine întunecată asupra afacerilor în asigurări pentru următoarea perioadă în Estul Europei.

În mod tradiţional, Revista PRIMM - Asigurări & Pensii a fost, şi în acest an, Partener Media al Forumului, fiind reprezentată de către Vlad PANCIU, International Markets Responsible.

În Ucraina, ţara gazdă a Forumului, rezultatele slabe înregistrate de asigurătorii ucraineni pe fondul crizei economice au determinat investitorii străini să-şi amâne investiţiile planificate pentru perioada imediat următoare. Astfel, "intrarea noilor investitori pe piaţa asigurărilor din Ucraina nu intră în discuţie pentru cel puţin 2 ani de zile", a declarat Vicepreşedintele Ligii Asigurătorilor din Ucraina (LIOU), Alexandr ZALETOV, cu ocazia deschiderii Forumului Internaţional de la Yalta.

O altă cauză pentru această decizie este şi intentia autorităţilor de la Kiev de a înfiinţa companii de asigurare de stat, în domenii precum cel agricol, reasigurare şi asistenţă, fapt care îndepartează investitorii străini.

De asemenea, acţionarii străini care deja au investit în societăţi ucrainene au redus drastic din bugetele planificate, astfel încât asigurătorii vor trebui să reduca şi ei semnificativ cheltuielile, inclusiv cele pentru dezvoltare.

Cota capitalului străin în cadrul societăţilor de asigurare din Ucraina reprezintă 300 milioane euro sau 22,8%. Ponderea cea mai insemnata revine Ciprului -35%, urmat de Marea Britanie -14% şi Rusia -13%.

Vorbind despre problemele existente pe piaţa ucrainiană de asigurări, Oleksandr FILONYUK, Preşedintele Ligii Asigurătorilor din Ucraina (LIOU), a declarat pentru revista PRIMM:

“Cele mai importante riscuri sunt legate de dezvoltarea rapidă şi pierderea controlului asupra situaţiei, iar în final se obţin rezultate negative, aşa cum s-a şi întâmplat.

De asemenea, există şi problema dumping-ului, pe care încă nu putem să o rezolvăm. O altă problemă sunt şi comisioanele ridicate, astfel încât nu se poate obţine în aceste condiţii o calitate bună a serviciilor. De asemenea, lipseşte răspunderea acţionarilor şi top-managerilor în faţa clienţilor lor.

În general prognozăm că business-ul va creşte odată cu evoluţia generală a economiei, sperăm că autorităţile vor implementa toate măsurile în acest sens”.

 

Reasigurătorii ruşi vizează Estul Europei


Cu toate că perspectivele nu par pozitive, companiile ruseşti de reasigurări văd un potenţial mare de business pe pieţele din Europa de Est, având în vedere preţurile practicate şi cerinţele de rating mai reduse. Olga SIGALOVICI, General Director, EASTERN Re, Irina POSTNIKOVA, General Director, TRANSSIB Re, şi Dmitri GARMASH, Deputy CEO, UNITY Re, liderii unora dintre cele mai importante companii de reasigurări din Rusia, comentează cu privire la situaţia existentă pe piaţa rusească de reasigurări şi extinderea afacerilor în zona Europei de Est.

PRIMM: Care este situaţia, în acest moment, pe piaţa de reasigurări din Rusia? Care sunt perspectivele de dezoltare pentru următoarea perioadă?

Dmitri GARMASH: Piaţa prezintă o dezvoltare stabilă în prezent, în ciuda crizei financiare globale; poate că principala tendinţă care poate fi observată în piaţă este una de consolidare. Multe companii se unesc pentru a deveni mai mari şi capabile să accepte mai mult business.

O astfel de tendinţă este benefică mai ales când este supervizata de autorităţi şi aceasta este politica dezvoltată în Federaţia Rusă. Poate că aţi auzit despre noua lege din Rusia, care creşte cerinţele de capital ale companiilor de reasigurare, mai exact s-a triplat capitalul cerut.

Începând cu 1 ianuarie 2012, toti reasigurătorii specializaţi activi în Federaţia Rusă ar trebui să aibă un capital de cel puţin 12 milioane euro; este probabil una dintre cele mai bune măsuri luate pentru sprijinirea pieţei.

Olga SIGALOVICI: În ceea ce priveşte anul 2010, acesta nu se va deosebi semnificativ faţă de 2009. Evoluţia va cunoaşte o oarecare stagnare, şi chiar anticipez o scădere de 10-15% a business-ului în acest domeniu.

Irina POSTNIKOVA: Perioada de criză încă nu a luat sfârşit, şi piata de reasigurări din Rusia, ca toate pieţele majore, resimte influenţele ei. Companiile de reasigurări sunt mai afectate decât companiile de asigurări directe, prin asta însemnând că asigurările directe au o activitate satisfăcătoare, în vreme ce lucrurile nu stau atât de bine cu reasigurările. Totuşi, rezultatele din 2009 ne arată ca “norocul” ni se va schimba în timp.

PRIMM: Cât de competitive sunt companiile de pe piaţa rusească de reasigurări prin comparaţie cu grupurile internaţionale? Este preţul motivul pentru care companiile ruseşti au avantaj în Europa de Est faţă de alte grupuri internaţionale?

Olga SIGALOVICI: Dacă mă refer la compania noastra, EASTERN Re, în pofida faptului că mai mulţi clienţi de-ai noştri au părăsit piaţa de asigurări, am avut o scădere de doar 2%.

În anul 2009, ponderea afacerilor internaţionale în portofoliul nostru a fost de 12%, iar în 2010 acesta a ajuns la 25% - Ucraina, Moldova, Asia, India. Am observat că piaţa internaţională este interesata de parteneriate cu companiile ruseşti de reasigurare, atât datorită condiţiilor oferite, cât şi preţului mai bun.

Dmitri GARMASH: Dacă ne referim la CIS şi la Federaţia Rusă, fără îndoială că aici strategia principală pentru reasigurătorii ruşi este să fie o “piaţă de suport”. În prezent nu putem concura cu oportunităţile, cu forţa financiară şi cu capitalul jucătorilor de talie mondială. Oricum, reasigurătorii ruşi sunt mai flexibili din mai multe puncte de vedere, sunt suficient de dezvoltaţi pentru a oferi servicii de reasigurare de calitate şi sunt suficient de stabili financiar la scala la care activează. Ne ştim poziţia pe piaţă şi o putem deservi foarte eficient.

Irina POSTNIKOVA: Companiile ruseşti nu sunt lideri la nivel mondial, chiar dacă piaţa rusească este una foarte bună. Putem fi lideri doar pe pieţele mici sau medii din Europa de Est, printre ţările estice.

Pentru fiecare companie de reasigurări, este foarte important să îşi creeze propriul portofoliu şi să aibă diversitate din punct de vedere geografic. Compania noastră încearcă să îşi stabilească portofoliul, atât în teritoriul rusesc, dar şi în străinătate. Vreme de mulţi ani, Rusia a adus venituri din prime companiei TRANSSIBERIAN Re, dar, aşa cum arată lucrurile acum, procentul este aproximativ egal.

Pe lângă aceasta, preţul practicat de companiile ruseşti este foarte competitiv, de aici rezultand şi avantajul lor pe aceste pieţe.

O altă afacere în dezvoltare pe pieţele din Europa de Est este şi evaluarea daunelor. Situaţia actuală şi perspectivele au fost comentate de către Richard NATHSCHLAEGER, Vicepreşedinte şi Director pentru CEE şi CIS, AUDATEX, într-un interviu exclusiv pentru Revista PRIMM:

PRIMM: Cât de importantă este Ucraina pentru AUDATEX în prezent?

Richard NATHSCHLAEGER: Ucraina este încă un stat slab dezvoltat, deocamdată nu ne aflăm la nivelul la care ne-am dori, dar această ţară este una dintre cele cinci pieţe cu cel mai mare potenţial din Europa Centrală şi de Est, datorită faptului că este o ţară mare, cu o populaţie numeroasă, o flotă auto numeroasă – prin urmare, avem multe oportunităţi în viitor, pe care nu le-am exploatat încă în întregime.

PRIMM: Din moment ce aţi afirmat că Ucraina este o piaţă specială, ce ne puteţi spune despre abordarea folosită de AUDATEX în această ţară? Este diferită faţă de alte ţări?

Richard NATSCHLAEGER: Nu, în principal urmăm aceeaşi abordare strategică. Cooperăm în special cu marile companii de asigurări, ai căror clienţi cer cel mai des să folosească sistemul nostru. Avem o colaborare cu asigurătorii şi cu cele mai importante service-uri şi reţele. Acesta este contextul în care activăm. Aceeaşi abordare o folosim şi în România, de exemplu.

PRIMM: Referitor la România, AUDATEX este prezentă pe această piaţă de cinci ani. Cum vedeţi dezvoltarea viitoare în ţara noastră?

Richard NATSCHLAEGER: Într-adevăr, suntem de cinci ani pe piaţa din România. Pe 26 octombrie 2005 am avut petrecerea de inaugurare oficială şi tot atunci am semnat primele doua contracte. Dezvoltarea în România a fost extraordinar de pozitivă - este de departe ţara cu cea mai puternică şi mai rapidă dezvoltare din regiune, dacă ne gândim că am avut primele întâlniri cu potenţialii clienţi în iulie 2003, pregătind sistemul, făcând teste-pilot vreme de un an şi jumătate, şi apoi am început activitatea propriu-zisă, în vara anului 2005, şi de atunci, în 5 ani, România a devenit o ţară de succes.

La ediţia aniversară a Forumului au luat parte aproximativ 400 de participanţi din 28 de ţări, printre care oficiali ai organismelor de supraveghere din Ucraina şi din străinătate, reprezentanţi ai societăţilor de asigurare, de audit, reasigurare, cât şi numeroşi experţi în domeniul economic şi financiar.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Yalta, între Est şi Vest).

Comenteaza articolul

Nume*
Comentariu*
Pentru a valida comentariul, va rugam introduceti textul din imagine:

Ora de Risc

Cum arată perspectivele financiare pentru viitorii pensionari?

Alexandru CIUNCAN - Secretar General, APPA -Asociația Pentru Promovarea Asigurarilor
Ciprian LADUNCA - CFO, METROPOLITAN Life 
Sergiu Costache - Revista PRIMM Asigurari & Pensii


TOP Stiri 1asig

Revista PRIMM este realizata
cu sprijinul urmatoarelor companii
carora le multumim!